Είναι αλήθεια ότι τα ελληνικά κόμματα μπορούν να αλλάζουν απόψεις και πολιτικές χωρίς μάλιστα να κάνουν μια στοιχειώδη αυτοκριτική.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ψήφισε την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί λέει δεν είχε …φιλόδοξο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή, αν και η δική του πρόταση ήταν από τις χειρότερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Όλες οι κυβερνήσεις και το κόμματα που κυβέρνησαν δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το θέμα των αποβλήτων, και τώρα, υπό την πίεση ότι πρέπει να δοθεί μια οποιαδήποτε λύση γιατί είμαστε στο παραπέντε, φαίνεται να “διευκολύνονται” ώστε να περάσουν “λύσεις” που δεν συμβάλλουν στην μείωση, πρόληψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση – κομποστοποίηση, αλλά όμως εξυπηρετούν μεγάλα πρότζεκτ με μακροχρόνιες δεσμεύσεις σε ποσότητες και τεχνολογίες.
-Στην Ελλάδα πέρασαν τόσα χρόνια χωρίς προετοιμασία των περιοχών με λιγνίτη ώστε να μεταβούν οι τοπικές κοινωνίες και οι νυν εργαζόμενοι με δίκαιο τρόπο και προετοιμασμένα στην μεταλιγνιτική εποχή. Τώρα και θα πληρώσουμε κάτι παραπάνω και οι τοπικές κοινωνίες δύσκολα θα υποστηριχθούν αποτελεσματικά για μια δίκαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Άσε που τη μερίδα του λέοντος μπορεί να την πάρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια!!!!!
– Όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να περιορίσουν την προστασία των δασών και νομιμοποίησαν διαδοχικά ένα μεγάλο αριθμό αυθαιρέτων που ήταν πάντα τα …τελευταία μέχρι να νομιμοποιηθεί η επόμενη γενιά αυθαιρέτων.
– Ο Σύριζα με την συνενοχή και του υπουργού από τους ΟΠ προσπάθησε να προωθήσει την πρωτοφανή διατύπωση των “αστικών πυκνώσεων” μέσα σε καταπατημένες δασικές περιοχές για να τις νομιμοποιήσει.
– Οι υπουργοί μπορεί να υπογράφουν την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης και δέσμευσης ενός μεγάλου ποσοστού της χώρας για πολλά χρόνια – μέχρι και 99 – σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να ισχυρίζονται ότι είναι …πράσινοι (ναι, αυτοί που υπογράφουν παρόμοιες συμβάσεις).
– Δεν είναι μόνο το γενικό (εξορύξεις, αγωγοί) αλλά και το ειδικό που αφορά περιοχές όπως η Ήπειρος, θαλάσσιες περιοχές, περιοχές Natura κ.ά. Μπορούν με θράσος να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και να μετατοπίζουν τη συζήτηση σε μια άσχετη λεπτομέρεια, όπως ο πρώην υπουργός που εμφανίζεται ως ο “μαχητής της οικολογίας”. Την μία μέρα δημοσιεύονταν η προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, την άλλη δίνονταν η άδεια να γίνουν εξορύξεις υδρογονανθράκων ακριβώς δίπλα. Να μερικές από τις ευαίσθητες περιοχές που πλήττει η προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων που υποστηρίζεται από σχεδόν όλα τα κόμματα στη σημερινή Βουλή
1. Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «GR2110001- ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ, ΔΕΛΤΑ ΛΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑΧΘΟΥ (ΠΕΤΡΑ ΜΥΤΙΚΑΣ, ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ)»
2. Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «GR2110002- ΟΡΗ ΑΘΑΜΑΝΩΝ (ΝΕΡΑΙΔΑ)»
3. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ- «GR2110004- ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ»
4. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ- «GR2120006- ΕΛΗ ΚΑΛΟΔΙΚΙ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ, ΚΑΡΤΕΡΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΗ ΠΟΡΝΤΑΝΗ»
5. Ειδική Ζώνη Διατήρησης ΕΖΔ- «GR2120002- ΕΛΟΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙ»
6. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ- «GR2120008- ΟΡΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΣΤΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑ ΑΧΕΡΟΝΤΑ»
7. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ- «GR2110006- ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ ΚΑΙ ΟΡΗ ΒΑΛΤΟΥ»
8. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ- «GR2130013- ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΘΑΜΑΝΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ»
9. Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΖΕΠ- «GR2430002- ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ»
1. Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Μεσολογγίου – Αιτωλικού
2. Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού
3. Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων- Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.
Η ΝΔ έχει διαχρονικά τεράστιες ευθύνες (όπως και το ΠΑΣΟΚ) για τα συσσωρευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά νομίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει πιάσει το “νόημα”, καταλαβαίνει ότι έχει δημιουργηθεί κοινωνικά (όχι ακόμα πολιτικά σε σταθερή βάση) ένας πράσινος χώρος και προσπαθεί με επικοινωνιακούς τρόπους να αποτρέψει την πολιτική εκπροσώπησή του από ένα πραγματικό Πράσινο κόμμα (δεν μιλάμε για τους ΟΠ). Γιαυτό ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός περιβάλλοντος έχουν γίνει …καταπράσινοι (στα λόγια φυσικά, είναι θέμα επικοινωνίας). Οι σύμβουλοι τους έχουν προτείνει να μιλάνε χρησιμοποιώντας φρασεολογία των …πράσινων για να προλάβουν την εκ νέου ανάπτυξη του πράσινου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα. Και μπορεί έτσι κάθε κόμμα να συνδυάζει πράσινο “προφίλ” με εξορύξεις, αγωγούς υδρογονανθράκων, φυσικό αέριο, καύση κ.α.
Θα διαψευστούν και ο Κ. Μητσοτάκης και ο Α. Τσίπρας σύντομα. Η χώρα χρειάζεται ένα σοβαρό, αξιόπιστο, μαζικό πράσινο κόμμα το οποίο θα εκπροσωπήσει τόσο τη νέα γενιά όσο και μεγαλύτερους που έχουν συνειδητοποιήσει ότι το παλιό μοντέλο οικονομίας, παραγωγής-κατανάλωσης, πολιτικής εκπροσώπησης, κοινωνικής οργάνωσης, δημοκρατίας πρέπει να δώσει τη θέση του σε ένα νέο κοινωνικό και πράσινο μοντέλο. Και όσο και αν η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι λύσεις στο θέμα των αποβλήτων, στην πολιτική δεν είναι σίγουρο ότι βοηθάνε στο ελάχιστο. Από επικοινωνιακά μηνύματα έχουμε ως κοινωνία χορτάσει. Η προστασία του περιβάλλοντος αλλά πολύ περισσότερο η πράσινη πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε Τσίπρα και Μητσοτάκη…