24.9.2021: Η παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα μέσα από φωτογραφικό υλικό

Ο αγώνας για την προστασία του κλίματος συνεχίζει να κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στην παγκόσμια “κλιματική απεργία” στις 24.9.2021 συμμετείχαν για άλλη μια φορά μαζικά και ειρηνικά νέοι και νέες σε 1400 πόλεις σε 80 χώρες, με τις πιο μαζικές διαδηλώσεις να είναι στη Γερμανία. Το μαζικό σύνθημα που επικράτησε παντού είναι “είμαστε η γενιά της αλλαγής” και το μήνυμα “η αλλαγή έρχεται – από τους δρόμους”.

Στο Βερολίνο συμμετείχαν 100.000 διαδηλωτές στη συγκέντρωση έξω από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και στην συνέχεια στην μεγάλη πορεία, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 620.000 άτομα σε 472 περιοχές σε όλη τη Γερμανία.

Στο Βερολίνο βασική ομιλήτρια ήταν η σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg. Το μήνυμά της ήταν σαφές “η κλιματική κρίση δεν ξεπεράστηκε” και προέτρεψε τους νέους και τις νέες πάνε να ψηφίσουν για το κλίμα αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα στο δρόμο.
 
Η κινητοποίηση για το κλίμα ένωσε για άλλη μια φορά νέους και νέες από το Μεξικό μέχρι την Ιαπωνία, από την Αργεντινή μέχρι την Ουγκάντα, από το Πακιστάν μέχρι τη Φινλανδία, από τη Λιβύη μέχρι την Αθήνα, από τη Γλασκόβη μέχρι την Ινδία, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Λονδίνο, από το Αμβούργο μέχρι τις Φιλιππίνες, από τη Βιέννη μέχρι το Μιλάνο, από τη Ζυρίχη μέχρι τη Σιέρα Λεόνε, από την Κόστα Ρίκα μέχρι τον Καναδά, από τη Ζάμπια και την Κένυα μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Στις ΗΠΑ προγραμματίστηκαν διαδηλώσεις σε 300 περιοχές. Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται λίγες μόνο εβδομάδες πριν την Διάσκεψη για το Κλίμα στην Γλασκόβη (COP26) και ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι σε 5 το πολύ χρόνια θα έχουμε φτάσει συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου που υπήρχαν στην ατμόσφαιρα πριν 3.300.000 χρόνια (CO2: 427 μέρη ανά εκατομμύριο / parts per million). Τότε η μέση θερμοκρασία ήταν 3-4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη και η στάθμη της θάλασσας ήταν κατά 20 μέτρα πιο υψηλά από τα σημερινά επίπεδα.
#UprootTheSystem #FridaysForFuture #ClimateStrike #climateactionNow #climatecrisis

Posted on 25/09/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top