Δυτικό Μέτωπο: Αντί να κλείσουν τον τεράστιο ΧΥΤΑ στη Φυλή τον επεκτείνουν!

Οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές αλλάζουν αλλά στον ΧΥΤΑ Φυλής όλα παραμένουν ίδια…Η μάλλον αντί να κλείσει αυτός ο τεράστιος χώρος ταφής απορριμμάτων, με βάση ένα χρονοδιάγραμμα που θα διασφαλίσει ότι πράγματι τα απορρίμματα στην Αττική μειώνονται, επαναχρησιμοποιούνται, ανακυκλώνονται και κομποστοποιούνται, ώστε να μιλάμε για μια Στρατηγική Μηδενικών Αποβλήτων, κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής ετοιμάζουν νέες μονάδες επεξεργασίας, νέους ΧΥΤΑ και μονάδες καύσης στη Δυτική Αττική 

Το “Δυτικό Μέτωπο” με ανακοίνωσή του δηλώνει:

Την αρχή μιας νέας περιπέτειας για τον κόσμο της δυτικής πλευράς της περιφέρειας Αττικής (από τη Φυλή, μέχρι το Σχιστό) σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στις 31/5/2021, να παραλάβει και να προσπαθήσει να επιβάλλει το νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δυτικό Μέτωπο. Με το σχέδιο αυτό, η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και ο Δυτικός Πειραιάς θα συνεχίσουν -«με τη βούλα»- να αποτελούν, για πολλά χρόνια ακόμη, το μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης και το μοναδικό για την Αττική, εκτιμά.

Οι «μάσκες» έπεσαν και τα μεγάλα λόγια -του κ. Πατούλη σήμερα, των προκατόχων του χτες- έμειναν στα χαρτιά, καθώς αποδείχτηκαν αδύναμα να συγκαλύψουν την πλήρη υποταγή και σύμπλευση με τα εργολαβικά συμφέροντα, που τώρα ανοίγουν νέα «σελίδα» με την εισαγωγή της καύσης, ως βασικής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων. Μια επιλογή που εισάγουν με ακραία επιθετικό τρόπο, αφού κάνουν λόγο για την καύση -εκτός των δευτερογενών καυσίμων- και των υπολειμμάτων της διαδικασίας της ανακύκλωσης και της επεξεργασίας των σύμμεικτων σκουπιδιών. Τώρα, ομολογείται πως οι υπερβολικά φιλόδοξοι στόχοι -για 65% ανακύκλωση και περιορισμό της ταφής στο 10% ως το 2030- δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης) δευτερογενών καυσίμων, αλλά και του συνόλου των υπολειμμάτων. Μόνο που αποκρύπτουν έντεχνα ότι αυτό το μοντέλο απαιτεί και νέους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), για τα στερεά κατάλοιπα της καύσης.

Με το νέο ΠΕΣΔΑ:
• Η εγκατάσταση της Φυλής επεκτείνεται και δημιουργείται μια νέα, με μια θηριώδη μονάδα επεξεργασίας και ένα νέο ΧΥΤΑ/Υ, για τις επόμενες τρεις, τουλάχιστον, δεκαετίες. Ο χώρος του ΣΜΑ Σχιστού μετατρέπεται σε ολοκληρωμένη εγκατάσταση με μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων και βιοαπόβλητων. Ολοκληρώνεται και λειτουργεί η εγκατάσταση στο Γραμματικό. Εξαγγέλλεται, για πολλοστή φορά, εγκατάσταση στη Νότια Αττική, που υποθέτουμε ότι γίνεται «για τα μάτια του κόσμου». Για να «χρυσώσουν το χάπι», τις εγκαταστάσεις αυτές τις ονομάζουν «πάρκα κυκλικής διαχείρισης», αντί για «πάρκα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σπατάλης δημόσιου χρήματος και διαφθοράς».
• Μέσα σε αυτές θα υπάρχουν οι μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων (ΜΕΑ), δηλαδή το ΕΜΑΚ, η νέα μεγαλύτερη ΜΕΑ στη Φυλή (δήθεν, του κεντρικού τομέα), η ΜΕΑ στο Σχιστό και η ΜΕΑ στο Γραμματικό, που καλύπτει αποκλειστικά τις τοπικές ανάγκες. Η επιλογή της μεθόδου ΣΔΙΤ για την κατασκευή των νέων ΜΕΑ, με εξαίρεση αυτής του Γραμματικού, ανοίγει ένα νέο δρόμο πολύχρονης εμπλοκής και κερδοσκοπίας.
• Οι, ουσιαστικά, μοναδικοί χώροι ταφής (ΧΥΤΑ/Υ) θα εξακολουθήσουν να είναι αυτοί που θα λειτουργούν στην υπάρχουσα και στη νέα εγκατάσταση στη Φυλή, όχι μέχρι το 2025, αλλά για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, τουλάχιστον. Υπάρχει επιμονή στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού, έστω για τις μικρές τοπικές ανάγκες, παρά την πρόδηλη ακαταλληλότητα του χώρου.
• Εξαγγέλλεται δίκτυο μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), μη χωροθετημένων, που θα υποδέχεται τα υλικά ενός ανύπαρκτου δικτύου προδιαλογής.
• Συνεχίζεται και επεκτείνεται, αντί να συρρικνώνεται, η λειτουργία των τοπικών σταθμών μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), απλά και μόνο για να μεταφέρουν τα σκουπίδια των διαφόρων δήμων στις μονάδες επεξεργασίας της Φυλής και του Σχιστού.
• Τα όποια δίκτυα προδιαλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων επιδιώκεται να στηθούν με τρόπο που περιορίζει το ρόλο των δήμων, επιβάλλει την εμπλοκή του ΕΔΣΝΑ και τη μεταβίβαση του συνόλου της διαχείρισης των αποβλήτων στους ιδιώτες.

Το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και των άλλων συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά. Ο συγκεντρωτισμός παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, οι κάτοικοί της θα εξακολουθούν να βιώνουν το συνήθη περιβαλλοντικό ρατσισμό, οι πολίτες αποξενώνονται από τη διαδικασία της διαχείρισης, τα εργολαβικά συμφέροντα επεκτείνουν τον έλεγχό τους και τις πηγές της κερδοφορίας τους, οι αυτοδιοικητικοί των δήμων της Αττικής θα μπορούν να υπόσχονται στους δημότες τους αστραφτερούς δρόμους και κάδους και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος θα εξακολουθεί να παίζει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των παριών της Αττικής.

Αυτά θα συμβούν, αν αφήσουμε να γίνει πράξη ο παραπάνω σχεδιασμός. Από την πλευρά μας λέμε ότι δεν πρόκειται για μια χαμένη μάχη και είμαστε αποφασισμένοι να τη δώσουμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων των ενωτικών, μαζικών δράσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, στη βάση της δοκιμασμένης στην πράξη αγωνιστικής κινηματικής κατεύθυνσης. Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά τα αιτήματά μας:

• Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
• Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ)
• Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
• Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
• Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
• Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
• Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
• Κατασκευή μονάδων πραγματικής ανακύκλωσης, αντί των «αμαρτωλών» ΚΔΑΥ, που καίγονται το ένα μετά το άλλο
• Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.
• Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».

1.6.2021

Posted on 09/06/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top