Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: σημαντικά ποσοστά οι Πράσινοι, κέρδη σοσιαλιστές – κεντροδεξιά. χαμηλές επιδόσεις Μακρόν, καμία νίκη Λε Πεν

Οι υποψήφιοι/ες των Γάλλων Πράσινων #EELV στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών και νομαρχιακών εκλογών συγκεντρώνουν ποσοστά 32-34% σύμφωνα με τα αποτελέσματα (πάντως η συμμετοχή παρέμεινε χαμηλή και στον β’ γύρο). Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσαν κατά μέσον όρο 12%.
Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Elections 2021 Ile-de-France Valérie PECRESSE (Libre/LR/UDI) 44,1% Julien BAYOU (EELV/PS/LFI/PCF/Gen.s) 34,6% Jordan BARDELLA (RN) 11,8% Laurent SAINT-MARTIN (LREM/MoDem) 9,5% Estimation Ipsos Sopra Steria pour France Télévisions, Radio France et"
Στις περισσότερες περιοχές που συμμετείχαν οι υποψήφιοι/ες τους στο β γύρο είχαν και την υποστήριξη των σοσιαλιστών και τμημάτων της αριστεράς.
Σε 5 περιφέρειες επικράτησαν σχήματα σοσιαλιστών, πράσινων και τμημάτων της αριστεράς.
Σε 7 περιφέρειες επικράτησαν σχήματα της δεξιάς και κεντροδεξιάς
Η Λε Πεν αποτυγχάνει να κερδίσει έστω και μία περιφέρεια.
Οι υποψήφιοι του Μακρόν είχαν χαμηλές επιδόσεις.
To Πράσινο Κύμα πέρασε (και) από τις γαλλικές περιφερειακές εκλογές με κεντρικά πολιτικά θέματα την πολιτική για το κλίμα, την οικονομία, την απασχόληση, το Green Deal, τα θέματα ισότητας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των ζώων.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Μάλιστα στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 27/6 η μάχη σε ορισμένες περιφέρειες ήταν μεταξύ του πράσινου/της πράσινης υποψήφιου/ας από τη μιά και της κεντροδεξιάς ή ακροδεξιάς από την άλλη. Για παράδειγμα στην πιο σημαντική περιφέρεια της Γαλλίας Île-de-France η μάχη ήταν μεταξύ του Πράσινου Julien Barou και της εκπροσώπου της δεξιάς και μέρους της ακροδεξιάς Valiere Pecresse, πρώην υπουργού εκπαίδευσης και προϋπολογισμού του N. Sarkozy που κυβερνούσε ήδη την περιφέρεια του Παρισιού.
O επικεφαλής του ψηφοδελτίου Οικολογία-Αλληλεγγύη #ÉcologieSolidarité (Γραμματέας των Γάλλων Πράσινων Europe Écologie – Les Verts @EELV και περιφερειακός σύμβουλος) είχε σχηματίσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο μαζί μαζί με τις @AudreyPulvar και @Clem_Autain, στο δεύτερο γύρο υποστηρίχθηκε από την δήμαρχο του Παρισιού Anne Hidalgo (Σοσιαλιστές), τους σοσιαλιστές και άλλες δυνάμεις της αριστεράς.
Οι Πράσινοι συμμετείχαν στο δεύτερο γύρο και σε άλλες σημαντικές περιφέρειες όπως
– της Βρετάνης με την @clairedmars,
– της Auvergne Rhône-Alpes με την @FabienneGrebert,
– της Pays de la Loire, με τον @M_Orphelin,
– της Grand Est, με την @romani2021,
– της Nouvelle Aquitaine, με τον @nthierry, και αυτή
– της #HautsdeFrance, όπου υποψήφια ήταν η πράσινη ευρωβουλευτής Karima Delli @KarimaDelli (συνάδελφος μου την εποχή που ήμουν και εγώ) και σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου. H Karima είναι επικεφαλής ενός ευρύτερου ψηφοδελτίου Πρασίνων και Αριστεράς “Κλίμα και/για Απασχόληση” Pour le Climat, Pour l’Emploi .
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "DIMANCHE JE VOTE KARIMA DELLI"
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και κείμενο
Στο δεύτερο γύρο τους Πράσινους υποστήριξαν και άλλες δυνάμεις της αριστεράς.
Στον πρώτο γύρο οι Γάλλοι πράσινοι συγκέντρωσαν περίπου το 12% των ψήφων.
Εδώ αναλυτικά στοιχεία για κάθε περιφέρεια: https://prets.ecologie2021.fr/
Σημαντική εκλογική επιρροή κέρδισαν οι Γάλλοι Πράσινοι και στις πρόσφατες τοπικές εκλογές 2020 municipal elections : το EELV κέρδισε σε συμμαχία με σχήματα της αριστεράς (σοσιαλιστές και LFI) μερικές από τις πιο σημαντικές γαλλικές πόλεις, Μασσαλία, Λυών, Στρασβούργο, Μπορντό, Nancy, Besançon, ενώ διατήρησε τη δημαρχία της Grenoble (ο δήμαρχος επανεκλέγει από τον πρώτο γύρο). Για ελάχιστες ψήφους έχασαν τη νίκη στη Lille και την Toulouse.

Posted on 29/06/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top