Ενδιαφέρουσα Διεθνής Διαδικτυακή Εκδήλωση από την ΟΑΚ για την Κλιματική Κρίση

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) οργάνωσε Διεθνή Επιμορφωτική Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα: «Το Ηθικό μας Καθήκον έναντι της Κλιματικής Κρίσης – Κοινωνία, Εκκλησία και Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία  Διαμορφώνοντας ένα Ολιστικό Σχέδιο», τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Οι ομιλητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα επικέντρωσαν την παρέμβασή τους σε σχέση με την Κλιματική Κρίση από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής πολιτικής (Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία), της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, προσφέροντας στο κοινό μία πλουραλιστική, σφαιρική κατάθεση απόψεων και ουσιαστικό διάλογο, καλλιεργώντας γόνιμο προβληματισμό, με τον συντονισμό του Υπευθύνου του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, Παραρτήματος της ΟΑΚ, Αντώνη Καλογεράκη.

O Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι να “συναντήσουμε την κοινωνία του Θεού στην ανθρώπινη κοινωνία και έτσι να γίνουν υπεύθυνοι οι πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, εστιάζοντας στο πώς ο πλούτος της θεολογικής μας παράδοσης θα γίνει καθημερινή πράξη, βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου. Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του «πράσινου Πατριάρχη» -την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α’- καθώς και στη σπουδαία «πράσινη θεολογία», αλλά θα πρέπει να περάσουμε και στις καλές πρακτικές δημιουργώντας «πράσινες ενορίες».

Ακολούθως, ο πράσινος Ευρωβουλευτής Sven Giegold και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, ανέλυσε το θέμα: «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία &  Περιβαλλοντική Πολιτική της Ε.Ε.: Πώς μπορεί η Πράσινη Συμφωνία να γίνει και Κοινωνική Συμφωνία;», όπου τόνισε πως μόνο με δημοκρατικές αρχές μπορούμε να επιτύχουμε μία βιώσιμη επίλυση της περιβαλλοντικής κρίσης, όπως και το πόσο πολυσήμαντος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε θέματα περιβάλλοντος, π. Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, μιλώντας με θέμα: «Φροντίζοντας για την Κτίση: Εκκλησίες & Κοινότητες» έκανε αναφορά στις δράσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον. Κατά τον π. Ιωάννη “οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως να αγωνιστούμε για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οξύτερη και από την πανδημία COVID-19. Δεν μπορούμε να παριστάνουμε τον Θεό απέναντι στην Επιστήμη ή να πολιτικολογούμε δίχως λόγο ουσίας”. Ο π. Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής έκανε παράλληλα αναφορά στο Πρόγραμμα: «Πρασινίζοντας την ενορία μας» της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, στο οποίο, μέσα από μία σειρά περιβαλλοντικών δράσεων, με πρωτοβουλία και έντονη δραστηριοποίηση των νέων της Εκκλησίας, καλλιεργείται η οικολογική συνείδηση των πιστών με πρακτικούς τρόπους.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών Dirk Vansintjan παρουσίασε το θέμα: «Κλιματική Κρίση & Κοινωνία των Πολιτών: Η Ενεργειακή Μετάβαση σε Ενεργειακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας πως “οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή, αλλά στην παρούσα φάση δεν έχουμε άλλη επιλογή, από αυτό που αποκαλούμε «ενεργειακή δημοκρατία». Κατά τον κ. Vansintjan: «δεν υπάρχει πλανήτης Β, αλλά οφείλουμε να προστατεύσουμε τη γη που είναι το σπίτι μας», ενώ παρουσίασε τις περιβαλλοντικές δράσεις της Ομοσπονδίας στην οποία προεδρεύει, αλλά και της Ενεργειακής Κοινότητας Ecopower, την οποία ίδρυσε από κοινού με 8 άτομα το 1991 και σήμερα έχει σχεδόν 60.000 μέλη-συνεταιριστές πολίτες και συνεχίζει την πορεία της με επιτυχία έχοντας 300 φωτοβολταϊκά, 24 ανεμογεννήτριες, 3 υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και με συνολική ετήσια παραγωγή 90 γιγαβατώρες, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και συνδράμοντας στη συνολική προσπάθεια για την επίτευξη της αειφορίας μέσω της δημοκρατίας.

Τέλος, η Υπεύθυνη Πολιτικής του WWF Ελλάδας, κα Θεοδότα Νάντσου, μίλησε με θέμα: «Κλιματική Κρίση & Ηθική: Δικαιοσύνη & Υπευθυνότητα μεταξύ Ατόμων, Εθνών & Γενεών». Κατά την κα Νάντσου “υπήρχαν ανέκαθεν περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η όξινη βροχή, η ρύπανση, η ανεξέλεγκτη παραγωγή αποβλήτων λόγω της υπερκατανάλωσης, αλλά η ραγδαία κλιματική αλλαγή είναι κάτι το διαφορετικό και οδηγεί τον πλανήτη και την ανθρωπότητα σε μία νέα κρίση άνευ προηγουμένου. Για τους λόγους αυτούς οφείλουμε να συζητάμε διεξοδικά ο ένας με τον άλλον, ώστε να αναζητούμε και να βρίσκουμε αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ακραίας αυτής κατάστασης”.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, συμπεριλαμβάνοντας και ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό της εκδήλωσης. Η εκδήλωση μεταδόθηκε στα αγγλικά ζωντανά από το Κανάλι της ΟΑΚ στο YouTube, αλλά και σε μετάφραση στα ελληνικά

Η ΟΑΚ έχει επενδύσει σε Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση 50kW p (την πρώτη στην Κρήτη στη μέση τάση με ενεργειακό συμψηφισμό). Αξιοσημείωτες είναι οι δραστηριότητές της όπως τα Καλντερίμια της με θέα στο Κρητικό Πέλαγος, τα Εκπαιδευτικά της Προγράμματα και τα Συνέδριά της, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και την αξία της περιβαλλοντικής ηθικής, στον μακρύ δρόμο για την αειφορία.

Η Εκδήλωση είναι διαθέσιμη μέσω του συνδέσμου: https://bit.ly/3y3TI74

Posted on 29/06/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top