Το φιλότιμο των Ελλήνων …

Του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των Πράσινων Αλληλεγγύη

Το φιλότιμο, χαρακτηριστικό της φυλής μας, μας επισκέφτηκε μαζικά πρόσφατα με αφορμή την συμμόρφωσή μας στις οδηγίες προστασίας μας από τον κορονοιό. Αντί να πούμε όμορφα κι απλά ότι φοβηθήκαμε (και καλά κάναμε) και συμμορφωθήκαμε (και καλά κάναμε), το αποδώσαμε και πάλι στις αρετές της φυλής μας! Αχ, αυτή η φυλή πόσες αρετές κρύβει!!!

Φιλότιμο. Το φιλότιμο των Ελλήνων. Μία φράση που κρύβει υπεροψία έναντι των άλλων. “Εμείς οι έλληνες έχουμε φιλότιμο” ενώ οι άλλοι… Δηλαδή τόσα και τόσα άλλα παραδείγματα γενναίας και άξιας συμπεριφοράς από άλλους λαούς όπως παράδειγμα οι Ρώσοι που αντιστάθηκαν νικηφόρα και με λύσσα στους ναζί επί 7 μήνες και με 1.5 εκ. νεκρούς στο Στάλινγκραντ δεν είχαν φιλότιμο; Όχι βέβαια, αυτοί δεν ήσαν έλληνες, ήσαν ρώσοι και δεν μετράνε!

Το φιλότιμο είναι που μας κάνει να στοιβαζόμαστε και να συνωστιζόμαστε σε όλες τις ουρές, το φιλότιμο είναι που μας κάνει στα φανάρια να είμαστε σε διπλοουρές προσπερνώντας έτσι τους ανόητους που περιμένουν υπομονετικά στην πρώτη ουρά.

Το φιλότιμο είναι που μας κάνει να καταπατούμε δασικές εκτάσεις χτίζοντας βίλες με παροχή νερού και ηλεκτρικού , ξέροντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, πριν από τις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση θα μας τα νομιμοποιήσει με ένα προστιματάκι. Παραδείγματα τέτοιας φιλοτιμίας πολλά.

Ο Χάρρυ Κλυνν διακωμωδώντας, το πώς καμαρώνουμε, έλεγε “Συμπολίτες, συμπατριώτες μου δοξάστε με” https://www.youtube.com/watch?v=plBFnE9Szcs

Το φιλότιμο φιγουράρει και σε τίτλους ταινιών όπως η “Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο, 1957” και το “Άντρες με Φιλότιμο, 1960”

Το φιλότιμο είναι τόσο σημαντικό και ξακουστό που το ελληνοαμερικανικό ίδρυμα OXI Foundation με ένα 15λεπτο βίντεο, https://www.youtube.com/watch?v=aXPJNDVfBgU που τιτλοφορείται το “Μυστικό των Ελλήνων”, και που ξεδιπλώνει με “επιχειρήματα” την αρετή της φυλής μας, που λέγεται “φιλότιμο” και που δεν έχουν άλλοι λαοί. GUEST STAR ο Μητροπολίτης Αμερικής Δημήτριος (σκέτη απόλαυση…)

Posted on 18/05/2020 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top