Η ένταση ανεβαίνει λόγω των ερευνών για υδρογονάνθρακες…

 του Νίκου Χρυσόγελου
συμπροέδρου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η στρατιωτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβαίνει λόγω των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε στην περιοχή τόσο μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων από πολύ διαφορετικούς παίχτες.
Δεν νομίζω ότι οι πολιτικοί και η κοινωνία μας έχουν συνειδητοποιήσει και προετοιμαστεί για το ότι το … πετρέλαιο που ονειρεύονται μπορεί να μας βάλει σε πολύ μεγάλους μπελάδες όχι μόνο λόγω κλιματικής αλλαγής ή πιθανής ρύπανσης αλλά και πολεμικής αντιπαράθεσης. Ως συνήθως αυτο-παγιδεύονται σε σχεδιασμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Με ευθύνη πολλών – και πανεπιστημιακών – ονειρεύονται να γίνουμε μεγάλοι …γεωστρατηγικοί παίχτες με το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο στην περιοχή της Α, Μεσογείου. Μόνο που αυτά τα παιχνίδια έχουν σκληρούς ανταγωνισμούς, περιορισμούς στην δημοκρατία, ενώ περιλαμβάνουν συχνά και…πολεμικές συγκρούσεις.
Φοβάμαι ότι οι πολιτικοί μας πιστεύουν ότι είναι τηλεοπτικό σώου όλο αυτό που γίνεται με εντεινόμενη ένταση, δεν έχουν καταλάβει ότι πηγαίνουν να πέσουν από μόνοι τους στην παγίδα, πιστεύοντας ότι θα γίνουμε …Σαουδική Αραβία. Είναι τυχαίο ότι σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού και της Μ. Ανατολής οι πόλεμοι είναι μια συνεχής πραγματικότητα;
Η κατάληξη της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης, ενός πολεμικού επεισοδίου έστω κι ελεγχόμενου ή ενός “ατυχήματος” με τόσους στόλους που συγκεντρώνονται στην περιοχή μπορεί να είναι ο εξαναγκασμός μας σε κάτι που οι πολιτικοί μας αρνούνται να κάνουν κάτω από άλλες συνθήκες (προληπτικά) δηλαδή να “καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”. Αλλά τότε κάτι τέτοιο θα είναι υπό κατάσταση όμως πίεσης και “για όλα τα θέματα”. Θα μπορούσε να είναι η αρχή της “απόλυτης θύελλας”.
Κάποιοι μιλούσαν για την κρίση που έρχονταν. Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να προλάβουμε την κρίση ή έστω να προετοιμαστούμε για αυτήν. Κάποιοι προειδοποιούμε: Οι κοινωνίες με πετρέλαιο δεν ευημερούν, αντιθέτως απ’ότι πιστεύεται ευρέως, δυστυχούν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το διαπιστώσουμε όταν θα είναι πια πολύ αργά
http://prasinoi.gr/militaryesc23/

Posted on 26/11/2018 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top