Ευκαιριακές συμμαχίες που δεν στηρίζονται σε προγραμματική συμφωνία

Με ανακολουθία συνεχίζεται η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ από τους Οικολόγους Πράσινους καθώς στην εκδήλωση – παρουσίαση των υποψηφίων τους την Τετάρτη 21/1, με θέμα “Η οικολογία της ευθύνης – πριν και μετά τις εκλογές” θα συμμετέχει και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλης Αλεξόπουλος, υπεύθυνος για θέματα υδρογονανθράκων. Όμως ο Αποστόλης Αλεξόπουλος έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως στη Βουλή και δημοσίως με απόψεις που καταστρατηγούν τις αρχές που για χρόνια είχαν ως σημαία οι Οικολόγοι Πράσινοι. Δείτε τι είχε πει στη Βουλή αλλά και προχθές εδώ και εδώ.

 

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη, εκ του κοινοβουλευτικού άμβωνα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, γεωλόγος καθηγητής ο ίδιος, ενημέρωνε τον ελληνικό λαό για το λόγο για τον οποίο το κόμμα του καταψήφισε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες:

“Τις καταψηφίζουμε, όχι γιατί εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίθετος στις εξορύξεις και στην εκμετάλλευση των φυσικών πρώτων υλών, όπως πρόθυμα παπαγαλάκια αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης ασμένως διαδίδουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν. Για μας, η αναζήτηση φυσικών πρώτων υλών, η αξιοποίηση και η ορθολογική εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων της χώρας μας, των υδρογονανθράκων συμπεριλαμβανομένων, είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται η σχεδιαζόμενη από εμάς παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.”

Παράλληλα την ουσιαστική κατάργηση του λεγόμενου 3ου ενεργειακού πακέτου, δηλαδή της βασικής πολιτικής της Ε.Ε. γύρω από τον τομέα της ενέργειας, παρουσίασαν πρόσφατα ως βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος που επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όταν ήταν ακόμα ένα ζωντανό κόμμα, είχαν ασκήσει έντονη κριτική στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ενεργειακό.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Θανάση Πετράκο και Ευγενία Ουζουνίδου είχε, τον Μάρτιο 2013, συνάντηση για το θέμα της νέας μονάδας λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε πως είναι εξασφαλισμένη η υπογραφή της σύμβασης. Η ίδια αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε επίσης την Τρίτη συνάντηση και με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στη διάρκεια των επαφών τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν για την «Πτολεμαΐδα 5», τη νέα λιγνιτική μονάδα, ότι πρέπει άμεσα να γίνει και να παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισαν τη σημασία της για το κοινωνικό σύνολο.

Κληθείς από το tvxs.gr να σχολιάσει τότε την κριτική που δέχονταν από τους Οικολόγους Πράσινους ο ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος (συμμετείχε στις επαφές για το θέμα με το ΥΠΕΚΑ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), κατηγόρησε τους Οικολόγους για «έλλειψη γνώσης» και για «λόγια για να κάνουμε μια αντιπαράθεση και να φανούμε ότι κάτι διαφορετικό λέμε»

«Δεν μπορεί να υπάρξει 100% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Αυτό το μαθαίνουν οι φοιτητές στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου, για να μην πω στο Γυμνάσιο, όταν κάνουμε Φυσική. Διότι οι ΑΠΕ θέλουν και μονάδες βάσης, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ηλεκτρικό σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου χωρίς μονάδες βάσης»,υπογραμμίζει ο κ. Πετράκος και συνεχίζει:

«Δεύτερον, οι μονάδες βάσης πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να ρυπαίνουν όσο γίνεται λιγότερο. Η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» είναι μελετημένη να γίνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, θα ανασάνει την επιβαρημένη περιοχή, καθώς θα κλείσουν παλιές μονάδες. Άρα το περιβάλλον βελτιώνεται στην περιοχή.

Τρίτον, η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και σταδιακά και με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει την τιμή του καταναλωτή. Διότι σήμερα αν υποθέσουμε ότι μπαίνουν στο σύστημα μια στιγμή μόνο από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτοξευτεί».

Συνεπώς, σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αντέχει σε καμία σοβαρή κριτική η ανακοίνωση των Οικολόγων. Έγινε για να γίνει, για να πουν μόνο ότι εμείς είμαστε με την καθαρή πράσινη ενέργεια. Εμείς θέλουμε να προστατευτεί το περιβάλλον, αλλά συγχρόνως πρέπει αυτό που λέμε να στηρίζεται επιστημονικά και να βρούμε εκείνο το μίγμα καυσίμου, το οποίο θα δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα από άποψη περιβάλλοντος, αλλά και με τη βέλτιστη τιμή για τον καταναλωτή».

Ο κ. Πετράκος καλεί με τη σειρά του τους Οικολόγους να απαντήσουν αν «μπορεί να υπάρξει ηλεκτρικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μόνο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκάς». «Δεν μπορεί»,συνεχίζει ο ίδιος. «Ο λιγνίτης είναι εγχώριος πόρος, πρέπει να πηγαίνουμε μειούμενοι και με καινούργιες μονάδες. Η καινούργια μονάδα δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Τα υπόλοιπα είναι λόγια για να κάνουμε μια αντιπαράθεση, για να φανούμε ότι κάτι διαφορετικό λέμε».

Αλλά και η επίσημη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση τότε των Οικολόγων Πράσινων ήταν πάλι με γενικολογίες και χωρίς δεσμεύσεις.

Άλλαξε κάτι μετά από την συνεργασία με τους ΟΠ; Πώς είναι δυνατόν να δηλώνεται ότι έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε 20 χρόνια (!) και την ίδια στιγμή να προωθεί νέες λιγνιτικές μονάδες, εξορύξεις πετρελαίου και αερίου, αγωγούς φυσικού αερίου και ακόμα να υπερασπίζεται τη χρήση μαζούτ στα νησιά; Άλλαξε άποψη και ο υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ και έμαθε πλέον ότι μπορούμε να περάσουμε και μάλιστα σε …20 χρόνια στην πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα;

Δείτε πόσο συνεπείς στην “απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα…σε 20 χρόνια” είναι οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα ενεργειακά:

Υπέρ της αναβάθμισης της ενεργειακής σχέσης Ελλάδας – Ρωσίας, εφόσον αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, τάχθηκε ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας του κόμματος, Θανάσης Πετράκος ο οποίος εξηγεί ότι “η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου του 2015 -αναφέρει ο ίδιος στη δήλωσή του- θα συμβάλει ώστε να αναβαθμιστεί ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας και θα συζητήσει να μοιραστεί στα δύο το Hub, και στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Με την δημιουργία του διπλού hub η Ελλάδα θα καταστεί σημαντικός παράγοντας για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 5 ετών θα ακολουθήσει πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, διότι για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει το συμφέρον της Ελλάδας”.

Ποια συγκεκριμένη θέση ή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας με τους ΟΠ για εκλογική στήριξη;

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχουμε προτείνει ένα οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας και ένα νέο ενεργειακό μοντέλο.

Είμαστε συνεπής σε αυτά που χρόνια προωθούμε με τεκμηρίωση, γνώση, διάλογο με φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Αυτές είναι και οι θέσεις που έχουν εκπροσωπήσει οι Πράσινοι και εγώ όταν ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο (δείτε την σχετική έκδοσή μου) αλλά και γενικότερα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που υποστηρίζουν την ενεργειακή ένωση της ΕΕ.

 

* Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών με το ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/eykairiakes-symmaxies-poy-den-stirizontai-se-programmatiki-symfonia

Posted on 21/01/2015 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top