Πάνω από 1.000.000 πολίτες, περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι Πράσινοι υποστηρίζουν την έξοδο από τη Συνθήκη της ΕΕ για τον Χάρτη Ενέργειας (ECT)

Τα κόμματα των Πρασίνων, Ecolo και Groen, του Βελγίου κάλεσαν την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της χώρας να υποστηρίξει την έξοδο του Βελγίου από τη Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κατηγορούν ότι ωφελεί τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Τη θέση αυτή υποστηρίζει και μια ευρύτερη συμμαχία περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο 1.027.643 υπογραφές πολιτών για έξοδο των χωρών της ΕΕ από αυτή τη Συνθήκη και παρεμπόδισή της να επεκταθεί σε άλλες περιοχές. 

Η Συνθήκη, η οποία σχεδιάστηκε για την προστασία των επενδύσεων στην ενέργεια, βασίζεται σε έναν Χάρτη που επινοήθηκε τη δεκαετία του 1990 για την ενοποίηση των ανατολικών και δυτικών αγορών ενέργειας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Συνθήκη όμως προσφέρει ένα μέσο στις ενεργειακές εταιρείες και τα επενδυτικά κεφάλαια για να εμποδίσουν την ΕΕ να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να απαιτήσουν οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με τη ΜΚΟ CNCD-11.11.11 . Για παράδειγμα η Γερμανική εταιρία έχει στραφεί εναντίον της Ολλανδικής κυβέρνησης ζητώντας αποζημίωση 1 δις ευρώ για την απόφασή της να βγει από τον άνθρακα/κάρβουνο.

Το Βέλγιο έχει ήδη αμφισβητήσει σε επίπεδο ΕΕ τη νομιμότητα της Συνθήκης. Το 2020, μετά από διαβουλεύσεις τόσο με την ομοσπονδιακή όσο και με την περιφερειακή κυβέρνηση, το Βέλγιο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει αν ο μηχανισμός ήταν συμβατός με τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές συνθήκες. Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, καθώς η Συνθήκη αυτή τη στιγμή «εκσυγχρονίζεται».

Οι συμπρόεδροι των κομμάτων Ecolo και Groen δήλωσαν ότι «το νέο γεωπολιτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας ενισχύει την ανάγκη επιτάχυνσης της κλιματικής μετάβασης και την επείγουσα ανάγκη οικοδόμησης της ανεξαρτησίας μας από τα ορυκτά καύσιμα και τα κράτη που τα παράγουν».

Οι Πράσινοι του Βελγίου βλέπουν τη συνθήκη ως εμπόδιο προς αυτόν τον στόχο, ο οποίος προστατεύει «δισεκατομμύρια ευρώ που επενδύονται σε ορυκτά καύσιμα». Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η συνθήκη δεν είναι συμβατή με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο νέος εκσυγχρονισμός της συνθήκης, υποστηρίζουν οι Πράσινοι, δεν θα λύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της, επικαλούμενοι τη χρήση των διαιτησιακών δικαστηρίων από τη Συνθήκη για την προστασία των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

«Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η εξέταση από ανεξάρτητους δικαστές για αυτές τις επιλογές του διαιτητικού δικαστηρίου. Εάν η ΕΕ θέλει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορεί πλέον να είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια συνθήκη που προστατεύει τις καταστροφικές για το κλίμα επενδύσεις», λένε οι Πράσινοι.

Οι Πράσινοι δηλώνουν ότι το Βέλγιο θα πρέπει να υποστηρίξει δημόσια μια γρήγορη, συντονισμένη έξοδο όλων των κρατών μελών της ΕΕ από τη συνθήκη.

«Αυτή η θέση θα επιτρέψει στη χώρα μας να ενώσει τη φωνή της με τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πολλά άλλα κράτη μέλη όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ολλανδία». Μήπως είναι ώρα να τεθεί το θέμα και στην Ελλάδα;

 

Posted on 22/06/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top