Οικολογικό έγκλημα: πλήττει το περιβάλλον, την κοινωνία, την τοπική οικονομία

O “κύκλος εργασιών” του οργανωμένου οικολογικού εγκλήματος έφτασε το 2015 τα $258 δις, αποτελώντας το 4ο κατά σειρά πιο κερδοφόρο παράνομο εμπόριο, μετά το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων, και το εμπόριο ανθρώπων (trafficking), σύμφωνα με έκθεση του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme (UNEP) και της INTERPOL. Παρουσίασε μάλιστα μια αύξηση 26% σε σχέση με το 2014.

ecocrime4 ecocrime5

Ο κύκλος εργασιών του οικολογικού εγκλήματος αυξάνει 2-3 φορές γρηγορότερα απ’ ότι το παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν (GDP).

ecocrime1 ecocrime9

Η απώλεια χρημάτων για τις τοπικές κοινωνίες από το οικολογικό έγκλημα είναι 10.000 μεγαλύτερη από τα ποσά που διαθέτουν διεθνείς οργανισμοί για την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος (περίπου 2-30 εκατ δολάρια ετησίως).

Με τον όρο οικολογικό έγκλημα περιγράφεται το παράνομο εμπόριο ειδών της άγριας ζωής, οι παράνομες εργασίας σε δάση, η παράνομη εκμετάλλευση και εμπορία χρυσού κι άλλων μετάλλων, η παράνομη αλιεία, το εμπόριο τοξικών αποβλήτων και “αδειών” “εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”

ecocrime3 ecocrime2

 

 

Posted on 05/06/2016 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top