Κόβουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε

Των Αποστόλη Αποστολάκη, Μιχάλη Μπονατάκη, Κωστή Τζωρτζάκη, μελών της τοπικής κίνησης Χανίων –Ρεθύμνου των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου. Χρειαζόμαστε την μέρα αυτή γιατί καταστρέφουμε καθημερινά το περιβάλλον και πρέπει να έχουμε μια μέρα για το περιβάλλον για να θυμόμαστε τι κάνουμε όλες τις υπόλοιπες μέρες εναντίον του.

Καταστρέφουμε τη θάλασσα και έχουν πλέον ξεπεραστεί οι αντοχές της, ενώ οι ζημιές που προκαλούνται είναι πλέον μη αντιστρέψιμες. Πολλά είδη εξαφανίζονται ή μειώνονται δραματικά, ψάρια που κάποτε αφθονούσαν. «Φέρετρα» -χελώνες βλέπουμε εκεί που κάποτε έβγαιναν ζωντανά αυτά τα θαλάσσια  είδη. Ο βυθός οργώνεται από τις μηχανότρατες και καλύπτεται από σκουπίδια. Οι ιχθυόσκαλες πουλάνε τόνους από γόνο, παράνομα ψάρια, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν νοιάζονται και οι κανονικοί ψαράδες δεν μπορούν να ζήσουν πλέον από την αλιεία. Μερικοί χρησιμοποιούν ακόμα και βορικό οξύ για συντήρηση χωρίς να νοιάζονται για τις επιπτώσεις στον καταναλωτή. Η εκάστοτε εξουσία θυμάται να δίνει άδεια στις μηχανότρατες και γρι-γρι «προσωρινά» αν και ξέρει καλά ότι γίνεται μεγάλη ζημιά στο βυθό της θάλασσας και στην αλιεία διαρκώς, Στα ψάρια συσσωρεύονται τοξικές ουσίες με τις οποίες έχει ρυπανθεί  η θάλασσα και συχνά προσροφιούνται από τα πλαστικά, ιδιαίτερα τα μικρο-πλαστικά, που είναι πλέον παντού στη θάλασσα, περνάνε πλέον και στην  τροφική αλυσίδα.

Πέρσι το καλοκαίρι η θάλασσα και οι ακτές σε περιοχές των Χανίων καλύφθηκαν πολλές φορές με τρήμα πλαστικού, αποτέλεσμα της συσσώρευσης στη θάλασσα τεράστιων ποσοτήτων σκουπιδιών που κυκλοφορούν πλέον με τα ρεύματα, ανακατεύονται, διαλύονται σε μικρά κομμάτια, βγαίνουν στις ακτές.

Τα ρέματα που μετέφεραν κάποτε τα νερά της βροχής, σήμερα μεταφέρουν και λύματα και σκουπίδια από τα χωριά. Ο κατσίγαρος, τα απόβλητα δηλαδή από τα ελαιουργεία, συνεχίζει να καταλήγει σε ρέματα και στη θάλασσα, αν και θα μπορούσε να υποστεί επεξεργασία και να χρησιμοποιείται για να εμπλουτίζει το έδαφος. Φυτοφάρμακα και λιπάσματα χρησιμοποιούνται ,και μάλιστα συχνά σε υπερβολικές ποσότητες,  χωρίς να υπάρχει έγνοια για την υγεία των αγροτών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Η τροφική αλυσίδα επιβαρύνεται από διοξίνη και άλλους ρύπους .

Το κλίμα αλλάζει ραγδαία λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης) , ενώ την ίδια στιγμή ο πλούτος από την ενέργεια συγκεντρώνεται σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις. Και όμως , οι πολίτες και η κοινωνία θα μπορούσαν να επωφεληθούν από απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που είναι διαθέσιμες σε κάθε περιοχή. Το οικονομικό όφελος μπορεί να είναι μεγάλο για τους πολίτες αν η παραγωγή γίνονταν μέσα από ενεργειακούς συνεταιρισμούς και τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις , με ιδιαίτερη έμφαση σε φωτοβολταϊκά στις στέγες. Έτσι  η τοπική οικονομία θα μπορούσε να αναζωογονηθεί  μέσω της αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η γενικότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν έχει μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας και στην οικογενειακή ζωή. Πάνω από 20.000 είναι οι πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών.

 

 

Posted on 05/06/2016 in Άρθρα, Στα Media

Share the Story

Back to Top