Μία νέα προσέγγιση του ασφαλιστικού

δικτυο-logo-498x375 ΠΡΟΤΑΣΗ

ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το πολιτικό σύστημα της χώρας, μπροστά στην κρίση του ασφαλιστικού, αποδεικνύει ακόμη μία φορά την ανικανότητα του. Αφού δόμησε το σύστημα αποσπασματικά με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους ταμείων, διαχειρίστηκε επί δεκαετίες τα αποθεματικά τους με το χειρότερο δυνατό τρόπο επιφέροντας απώλειες 66 δισεκατομμυρίων ευρώ και παρακολούθησε παθητικά το δημογραφικό πρόβλημα, εγκλωβίζεται σήμερα σε μία πολιτική προσωρινής διαχείρισης, με κύριο μέλημα την προάσπιση συντεχνιακών προνομίων και όχι την οριστική λύση του προβλήματος.

Το Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς απέναντι σε αυτή την υποκριτική στάση καλεί τους πολίτες σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την προάσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και προτείνει:
 Τη ένταξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού θέματος στο γενικότερο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συνεισφορά του πολίτη στο κοινωνικό σύνολο με στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνίας που δεν θα αποκλείει κανένα.
 Το διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού από την υγεία αφού αυτή αποτελεί δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους τους πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως της επαγγελματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται.
 Την καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους τους ανθρώπους της εργασίας με στόχο την κατάργηση του μωσαϊκού ρυθμίσεων και το χάος των ανισοτήτων που κυριαρχούν στο σημερινό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
 Την κατάργηση των ταμείων και την καθιέρωση ενιαίου ασφαλιστικού καθεστώτος για όλους τους πολίτες της χώρας.
 Την διασφάλιση του διανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και της μεταφοράς πόρων από τους εύπορους στους οικονομικά αδύνατους και όχι από κάποιες κοινωνικές ομάδες σε άλλες ισχυρότερες.
 Την κατάργηση των εισφορών και τη θεσμοθέτηση ποσοστού φορολόγησης για τα εισοδήματα που θα δίνει αυτόματα δικαίωμα στη σύνταξη.
 Την αποδέσμευση της σύνταξης από τις εισφορές ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη του διανεμητικού χαρακτήρα της σύνταξης.
 Την καθιέρωση ενιαίας ηλικίας αποχώρησης από την εργασία με εξαίρεση τις αναπηρικές συντάξεις.
 Τη σύνδεση της ενιαίας σύνταξης με το ρυθμό αύξησης ή μείωσης του Α.Ε.Π. (όχι του δείκτη τιμών καταναλωτή), ενισχύοντας τον διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.
 Τη θεσμοθέτηση ενιαίου χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος για την λήψη της σύνταξης.
 Τη θεσμοθέτηση του προαιρετικού χαρακτήρα μίας επικουρικής ασφάλισης με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα.

ΓΙΑΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΙ
ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Posted on 25/03/2016 in Άρθρα, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top