Οι λίμνες της Ουνιάνγκα ( γαλλικά : Lacs d’Ounianga , αραβικά : بحيرات أونيانجا , ρωμανικά : Buḥayrāt ʾUniyāngā ) είναι μια σειρά από λίμνες στην έρημο Σαχάρα, στο βορειοανατολικό Τσαντ, που καταλαμβάνουν μια λεκάνη των δυτικών βουνών Tinedi και τα βουνά Enbest . . Προστέθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2012.
Σύμφωνα με την περιγραφή της UNESCO, οι λίμνες βρίσκονται σε μια καυτή και υπεράνυδρη έρημο που χαρακτηρίζεται από βροχοπτώσεις λιγότερο από 2 χιλιοστά το χρόνο. Οι λίμνες παρουσιάζουν ποικιλία μεγεθών, βάθους, χημικών συνθέσεων και χρωματισμών.
Υπάρχουν συνολικά 18 λίμνες σε ομάδες ως εξής:
- Ομάδα Ounianga Kébir: Lake Yoa , Lake Katam , Lake Oma (ή Ouma), Lake Béver, Lake Midji, Lake Forodom;
- Lake Motro, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ounianga Kébir.
- Ομάδα Ounianga Sérir περίπου 45 έως 60 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ounianga Kébir: λίμνη Melekui, λίμνη Dirke, λίμνη Ardjou, λίμνη Téli, λίμνη Obrom, λίμνη Élimé, λίμνη Hogo, λίμνη Djiara, λίμνη Ahoitaya, και λίμνη, Λίμνη Μπούκκου.
Η συνολική επιφάνεια των λιμνών είναι περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μεγαλύτερη από τις λίμνες, η λίμνη Yoa, έχει έκταση περίπου 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και φθάνει τα 20 μέτρα σε βάθος.
Τα ονόματα των ομάδων λιμνών προέρχονται από το όνομα ενός κοντινού χωριού (κυριολεκτικά, Ounianga Kebìr = «η μεγάλη Ounianga» και Ounianga Sehrìr = «μικρή Ounianga»).
Γεωγραφία
Το νερό που συσσωρεύτηκε σε έναν υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα κατά τη διάρκεια των υγρών χιλιετιών παρέχεται στις λίμνες. Όταν το νερό εκτίθεται στην επιφάνεια σε πολύ ξηρά περιβάλλοντα γίνεται αλατούχο λόγω του υψηλού ρυθμού εξάτμισης, όπως συμβαίνει με τις λίμνες της ομάδας Ounianga Kebìr. Ο ρυθμός εξάτμισης από τη λίμνη Yoa είναι ισοδύναμος με 6 μέτρα το χρόνο και το συνολικό βάθος της λίμνης είναι 25 μέτρα.
Οι λίμνες της ομάδας Ounianga Sérir σχηματίζουν ένα υδρολογικό σύστημα που είναι μοναδικό στις ερήμους της Γης. Μοναδικοί φυσικοί παράγοντες συνδυάζονται για να διατηρήσουν όλες τις λίμνες φρέσκες, εκτός από την κεντρική λίμνη Τέλι. Η άμμος που μεταφέρεται από τον άνεμο χώριζε τη λεκάνη σε 10 λίμνες, με τη λίμνη Τέλι να κατέχει την κεντρική θέση. Συστάδες από καλάμια καλύπτουν την επιφάνεια των μικρότερων λιμνών γλυκού νερού που επιβραδύνουν την εξάτμιση, αλλά απουσιάζουν από τα αλμυρά νερά της λίμνης Τέλι. Ως αποτέλεσμα, γίνεται μεγαλύτερη εξάτμιση από την επιφάνεια της λίμνης Τέλι, διατηρώντας τη στάθμη του νερού της χαμηλότερη. Αυτό επιτρέπει στο νερό από τις παρακείμενες λίμνες να ρέει μέσω των διαπερατών φραγμάτων των αμμόλοφων στη λίμνη Τέλι διατηρώντας τα νερά τους φρέσκα.
Σύνδεση με την ιστορία της ανθρωπότητας και του κλίματος (πηγή Wikipedia)
Η κλιματική ιστορία της περιοχής εικάζεται ότι συνδέεται με τις ανθρώπινες μεταναστεύσεις στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Η έρημος επέστρεψε στην περιοχή μετά τη μείωση των μουσώνων πριν από περίπου 5.000 χρόνια. Η έρευνα ενός πυρήνα γεώτρησης αποκάλυψε 10.940 στρώματα σε 16 μέτρα (52 πόδια) ιζημάτων από τον πυθμένα της λίμνης Yoa πριν φτάσουν στον πυθμένα της ερήμου της εποχής των παγετώνων, με κάθε στρώμα να αντιστοιχεί σε 1 χρόνο. [ 4 ] Υπάρχουν αεροφωτογραφικά στοιχεία που δείχνουν ότι οι πρώτοι ανθρώπινοι άποικοι των λιμνών προσπάθησαν να σταματήσουν την ερημοποίηση που αναπόφευκτα έθαψε τα περιβόλια και τις καλλιέργειές τους.
Κατά τη διάρκεια της αφρικανικής υγρής περιόδου, οι πρώτοι άνθρωποι βρήκαν ότι η περιοχή της λίμνης του γλυκού νερού ήταν αρκετά εύφορη για καλλιέργειες και κτηνοτροφία (βοοειδή). Η τέχνη σε βράχο που ανακαλύφθηκε σε πολλές περιοχές της Σαχάρας το πιστοποιεί αυτό. Ωστόσο, μια αργή αλλαγή του κλίματος τελικά οδήγησε σε ξηρασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Καθώς φυσούσε ο άνεμος της ερήμου από τα βορειοανατολικά, μετέφερε άμμο από το οροπέδιο πάνω κάτω μέσα από εγκοπές στη γη, εναποθέτοντας την ακριβώς εκεί που καλλιεργούσαν οι αγρότες. Βλέποντας ότι η άμμος θα έπνιγε τελικά τις καλλιέργειες και τα περιβόλια τους, οι κάτοικοι της λίμνης προσπάθησαν να τη σταματήσουν υψώνοντας φράγματα. Αυτά τα εμπόδια φαίνονται σε αεροφωτογραφίες σε πολλά σημεία μεταξύ Ounianga Kebìr και Serìr. Εμφανίζονται ως σειρές «V» ως εξής: VVVVVV με μερικά έως και 700 μέτρα (2.300 πόδια) κατά μήκος και σε σειρές. Η προσπάθεια φαίνεται να είναι εξαιρετική γιατί θα απαιτούσε πολλούς ανθρώπους να υψώσουν τα πολλά στρώματα φραγμών που μπορεί να δει κανείς σήμερα. Δυστυχώς αυτοί οι «φράχτες» απέτυχαν και η άμμος τελικά διεκδίκησε την περιοχή και έδιωξε τους εποίκους πριν από 7.500 και 5.000 χρόνια