Νέες αποκαλύψεις στο Inside Story: Predator, ο «κατάσκοπος» που ήρθε από την Κύπρο

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Inside Story την Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 εδώΤάσος Τέλλογλου Ελίζα Τριανταφύλλου

Το άρθρο αναφέρεται στο πως η εταιρεία του Ταλ Ντίλιαν, που έφερε το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, ήρθε από την Κύπρο. Πώς όμως βρέθηκε εκεί και ποια ήταν η σχέση της με τους πολιτικούς και την αστυνομία του νησιού; 

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί και τον Γ. Γρ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, τον Ιούνιο του 2017. [FABRICE COFFRINI/AFP]

To 2013, όταν η Κύπρος βρίσκεται μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, ένας πρώην αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, ειδικευμένος στην κυβερνοασφάλεια και τον ψηφιακό πόλεμο, ο Ταλ Ντίλιαν, αποφασίζει να κάνει το νησί πεδίο της επιχειρηματικής του δράσης (θυμίζουμε ότι ο Ταλ Ντίλιαν είναι το πρόσωπο-κλειδί του ομίλου εταιρειών Intellexa, που συνδέονται με το λογισμικό Predator). Ο δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) έχει αντικαταστήσει τον αριστερό ΑΚΕΛ στην εξουσία, σε ένα νησί που, εξ αιτίας των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει από τη δεκαετία του 60, δίνει μεγάλη σημασία στις υποδομές ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Μακάριος, Κυπριανού, Κληρίδης, Τάσος Παπαδόπουλος έχουν επενδύσει σε συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης για συλλογή πληροφοριών από τους Τουρκοκυπρίους. Ο «πειρασμός» να χρησιμοποιηθούν τέτοια συστήματα, υποκλοπής φωνής και πληροφοριών, εναντίον εσωτερικών αντιπάλων είναι ένα μόνιμο πρόβλημα.

Ο Ντίλιαν από την πλευρά του αναζητά συμμάχους στο νησί. Ο Αβραάμ Άβνι ΣαχάκShahak Avni, ένας ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην ντετέκτιβ στη δίωξη ναρκωτικών της ισραηλινής αστυνομίας, που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο νέο κυβερνητικό σχήμα, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τον βοηθήσει στην πρώιμη φάση της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του. Ο Σαχάκ, που στην προσωπική του ιστοσελίδα περιγράφεται ως «φιλάνθρωπος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και κατά συρροήν επιχειρηματίας», πουλάει διάφορα υλικά, κυρίως κάμερες, σε δημόσιους φορείς της Κύπρου αλλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό, που θέλει να εξοπλίσει τα γραφεία του στη Λευκωσία.

shahakavni.jpg

Ο Σαχάκ Αβνί σε φωτογραφία από την προσωπική του ιστοσελίδα, όπου περιγράφεται ως «φιλάνθρωπος, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και κατά συρροήν επιχειρηματίας».

Ο Σαχάκ, που είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας NCIS Intelligence Services, γνωρίζει στον ΔΗΣΥ τον Αβέρωφ Νεοφύτου – υποψήφιο πρόεδρο στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης και σημαντικότερο παράγοντα στον ΔΗΣΥ μετά τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. O Νεοφύτου, σήμερα πρόεδρος του κόμματος, έκανε διακοπές στην Ελλάδα, όταν τον βρήκαμε τηλεφωνικά το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Θυμόταν πως ο Σαχάκ είχε εγκαταστήσει τις κάμερες στο κτίριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και μας επανέλαβε ότι τον είχε συναντήσει «επειδή ήταν πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας» – κάτι που έχει διαψευσθεί από άλλες πηγές και από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του: ο Σαχάκ είναι πρόεδρος μιας εβραϊκής αίρεσης που έχει έδρα την Κύπρο, καθώς το Ισραήλ δεν την αναγνωρίζει. Τον ρωτήσαμε αν μιλούσε ελληνικά. Απάντησε ότι «μιλούσε αγγλικά» και ότι η συνάντηση έγινε πριν από πολλά χρόνια, ίσως το 2016. Ο κ. Νεοφύτου φυσικά δεν γνώριζε, όπως μας είπε, για τις δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν, που του είναι «εντελώς άγνωστος».

Αλλά μία σειρά στοιχείων που συγκέντρωσε το inside story δείχνουν ότι πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, γνωστοί δικηγόροι και κρατικοί λειτουργοί της Κύπρου, γνώριζαν την ύπαρξη του Ντίλιαν και κάποιοι είχαν μιλήσει μαζί του. Υπάρχουν και πηγές που τονίζουν ότι η ελληνική καριέρα του Ντίλιαν, η οποία ακολούθησε την κυπριακή, είναι απολύτως συνδεδεμένη με όσους τον προσκάλεσαν και τον ανέχθηκαν επί τριετία στην Κύπρο και διευκόλυναν τη δράση του στη συνέχεια και στην Ελλάδα.

Σημείο εισόδου: Λεμεσός

Ο Ταλ Ντίλιαν, που στην ιστοσελίδα τουTal Dilian περιγράφεται ως «ειδικός συλλογής πληροφοριών, οικοδόμος κοινοτήτων και κατά συρροήν επιχειρηματίας» (σας θυμίζει κάτι;), ιδρύει τις πρώτες του εταιρείες στη Λεμεσό το 2013. Στην πόλη υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Ρώσοι και Ουκρανοί που έχουν χάσει χρήματα στο τραπεζικό κραχ του 2013 και η απαραίτητη υποδομή για να στηθούν εταιρείες. Η πρώτη εταιρεία του Ντίλιαν λέγεται Aveledo Limited και ιδρύεται στις 23 Ιανουαρίου 2013 – είναι μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με 1.000 ευρώ κεφάλαιο.

tal-dilian-intellexa-ceo-min.jpg

Ο Ταλ Ντίλιαν σε φωτογραφία από την προσωπική του ιστοσελίδα taldilian.com, όπου περιγράφεται ως «ειδικός συλλογής πληροφοριών, οικοδόμος κοινοτήτων και κατά συρροήν επιχειρηματίας».

Δέκα μήνες αργότερα, ο έφορος εταιρειών Κύπρου εγγράφει την εταιρεία του Ντίλιαν Whispear στο μητρώο του. Και οι δύο εταιρείες έχουν ως μέτοχο την εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων Erdon Partners LTD. H Whispear πουλάει ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μοιράζεται, σύμφωνα με ένα έγγραφο της αστυνομίας που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Κύπριος δημοσιογράφος Φάνης ΜακρίδηςΦΑΚΕΛΟΣ: Η Πολιτεία υπέθαλπε Άβνι και Ντίλιαν | Φilenews, το κτίριο (το λεγόμενο Novel Tower) και το προσωπικό της με την εταιρεία NCIS του Άβνι. Συγκεκριμένα η απόρρητη έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι οι εταιρείες του Άβνι, με τον οποίο συνεργαζόταν ο Ντίλιαν, είχαν ως αντικείμενο «την πώληση κατασκοπευτικών οργάνων». Κατά τους συντάκτες της έκθεσης ο Άβνι συνεργαζόταν ήδη με εταιρείες ασφαλείας που πουλούσαν υπηρεσίες σε μαγαζιά αλλά και δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, ενώ εξοπλισμός του συνεταίρου του Ντίλιαν πωλείται σε τμήματα της κυπριακής αστυνομίας αλλά και την Κυπριακή Υπηρεσία για τη Δίωξη των Ναρκωτικών.

Η υπόθεση Πενταρά του 2015

Προτού καν φτάσει ο Ντίλιαν στην Κύπρο, το νησί είχε «τραυματισθεί» το 2015 από μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ). Η υπηρεσία επιχειρούσε να εξασφαλίσει σύστημα νόμιμης συνακρόασης από την Hacking Team, μια ιταλική εταιρεία. Το συγκεκριμένο λογισμικό όμως θα είχε τη δυνατότητα να μολύνει τις εφαρμογές ενός κινητού και άρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άρση του απορρήτου. Τελικά, όπως δημοσιεύσαμε στο inside storyΤο διαχρονικό ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για λογισμικά κατασκοπίας, όταν αποκαλύφθηκε από τη διαρροή του υλικού των διαπραγματεύσεων στο Wikileaks το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο ο προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Ανδρέας Πενταράς. Ο κ. Πενταράς, που αποφοίτησε από την ελληνική σχολή Ευελπίδων το 1974 και το 1995 παραιτήθηκε από τον ελληνικό στρατό, αφυπηρέτησε από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου και διορίσθηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη διοικητής της ΚΥΠ τον Μάρτιο του 2013. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «μετά τις πληροφορίες και τις σκιές σχετικά με την χρήση συγκεκριμένου λογισμικού από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) και για την προστασία του μέχρι τούδε αξιοσημείωτου έργου που είχε επιδείξει η υπηρεσία, ο κ. Πενταράς υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που την έκανε αποδεκτή». Είχε αποκαλυφθεί η διαρροή πληρωμής της ΚΥΠ προς την ιταλική εταιρεία Hacking Team για την παρακολούθηση Android smart phones σε βάρος πολιτών χωρίς εντάλματα. Ταυτόχρονα η ΚΥΠ επιβεβαίωνε την αγορά του συστήματος Galileo, που χρησιμοποιείται «μόνο για εθνικούς σκοπούς».

Η λεπτομέρεια που μας ενδιαφέρει εδώ είναι πως από τις διαρροές των WikiLeaks προέκυψε ότι την ίδια περίοδο που η ΚΥΠ επιχειρούσε να εξασφαλίσει το σύστημα για το οποίο τιμωρήθηκε ο διοικητής της, ένα άλλο τμήμα της αστυνομίας επιχειρούσε να αγοράσει ένα σύστημα παρακολούθησης επικοινωνίας από την εταιρεία Hacking Team, μέσω του Άβνι Σαχάκ.

Παρακολουθήσεων συνέχεια: Στο Κραν Μοντανά

Όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο ελβετικό Κραν Μοντανά στο τέλος του 2017, σε μια διαπραγμάτευση που λίγο έλειψε να φτάσει στη λύση του Κυπριακού, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας βεβαιώνουν ότι είχε πάρει μαζί του ένα τουλάχιστον κατασκοπευτικό «βαλιτσάκι», για να ενημερώνεται για τις κινήσεις των συνομιλητών του. Όμως τόσο ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού όσο και ο Κύπριος επίτροπος και σημερινός υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης διαμαρτυρήθηκαν στα πλαίσια εκείνης της διαπραγμάτευσης ότι συνομιλίες και ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων τους είχαν διαρρεύσει και ήταν γνωστά στην αντιπροσωπεία του Κύπριου προέδρου. Αυτά γίνονταν την ίδια στιγμή που ο Άντρος Κυπριανού επιχειρούσε ως ηγέτης της αντιπολίτευσης να προβάλλει τα θετικά σημεία των ιδεών του ΟΗΕ και ο Στυλιανίδης να πείσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να πάει στην Ελβετία για να υποστηρίξει το ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων. Για τον μεν Κυπριανού, η πλευρά του Κυπρίου προέδρου υποστήριξε πως οι κυπριακές υπηρεσίες «άκουγαν» τον Νορβηγό εκπρόσωπο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, που ήταν συνομιλητής του, όμως για τον Στυλιανίδη τα πράγματα ήταν λίγο πιο πολύπλοκα καθώς μιλούσε με την συνάδελφό του, επίτροπο για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και την ελληνική πλευρά.

anatasiadisespeanbartheide000_q0583.jpg

Ο Ελληνοκύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (Α) ανταλλάσσει χειραψία με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Έιντε (Δ) κατά την άφιξή του στο Κραν Μοντανά στις 28 Ιουνίου 2017. [FABBRICE COFFRINI/AFP]

Στο πλευρό του προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά ήταν ο σημερινός ανθυποψήφιος του Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης, που κατέχει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σήμερα ζητά να διερευνηθεί η τυχόν διασύνδεση της Κύπρου με τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα, αλλά είναι αμφίβολο αν από την τότε θέση του δεν γνώριζε ποιες ακριβώς δυνατότητες παρακολουθήσεων διέθετε το κυπριακό κράτος.

Το 2019 και ενώ ο Ντίλιαν έχει φέρει το «μαγικό του βαν» από το Ισραήλ, με το οποίο μπορεί να «διεισδύσει» σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, παρεξηγεί τη δυνατότητα του κυπριακού προσωπικού να αντέξει στην πίεση μιας μεγάλης δημοσιότητας είδησης και αποφασίζει να διαφημίσει τις δυνατότητές του να «κατασκοπεύει ηλεκτρονικά», σε ένα βίντεο του Forbes στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος και ο μετέπειτα διευθυντής της Intellexa (διαδόχου της Whispear)στην Αθήνα. Η Κύπρος συγκλονίζεται από την αποκάλυψη του βαν και ο Ντίλιαν διακόπτει τις δραστηριότητές του στο νησί (αλλά όχι την εταιρική του παρουσία).

Αλλά η αποκάλυψη αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου όταν κατασχέθηκε το βαν και πολλούς μήνες αργότερα: «Έπιασάν μας το βαν τώρα που μας χρειάζεται».

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφασηΔΗΜΟΚΡΑΤΙA ν. WS WISPEAR SYSTEMS LIMITED που εκδόθηκε στις αρχές του 2022 για την παράνομη χρήση του βαν της Whispear και με την οποία της επιβλήθηκε ένα πρόστιμο σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ: «Η Κατηγορούμενη είναι κυπριακή εταιρεία η οποία ασχολείτο με έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας (research and development) και εντόπιζε και ανέπτυσσε Λύσεις Εσωτερικής Ασφάλειας και Πληροφοριών οι οποίες βασίζονταν κυρίως σε τεχνολογία WiFi. Κατά την επίδικη περίοδο τα βασικά και ουσιαστικά προϊόντα της βρίσκονταν ακόμη υπό ανάπτυξη και τελειοποίηση. Παρότι η Κατηγορούμενη ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου 2013, στην πραγματικότητα ξεκίνησε τις επιχειρηματικές εργασίες της στην Κύπρο το 2016, μόλις τρία δηλαδή χρόνια πριν την έναρξη της διερεύνησης της παρούσας υπόθεσης και κατ’ επέκταση τη διακοπή των ουσιαστικών εργασιών και δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η έδρα της ήταν στη Λεμεσό, ενώ η Κατηγορούμενη ενοικίαζε επίσης γραφεία στη Λάρνακα, και συγκεκριμένα στο “Novel Tower” στην οδό Αλέξανδρου Παναγούλη αριθμός 1, όπου και διεξάγονταν το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της, εν σχέσει με Παρουσιάσεις (demos) των υπό ανάπτυξη προϊόντων της» (σ.σ.: και στην Ελλάδα η εταιρεία ιδρύεται το 2020 αλλά αποκτά γραφεία και κάνει περισσότερες προσλήψεις το 2021).

Η Κύπρος λοιπόν έγινε το πεδίο δοκιμών των προϊόντων του Ντίλιαν χάρη στις σχέσεις του Άβνι Σαχάκ με το κόμμα του ΔΗΣΥ. Εξάλλου ο Σαχάκ το 2013, σύμφωνα με πηγές από τον ΔΗΣΥ, είχε κάνει το τραπέζι στον Νίκο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση και τις εταιρείες του Σαχάκ. Στο διάστημα 2016-2018 ο Ντίλιαν, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη δικαστική απόφαση της Κύπρου, πειραματιζόταν στην «αρπαγή» δεδομένων των κινητών μέσω των ασύρματων δικτύων, ενώ δεν είχε αγοράσει ακόμα τη βορειομακεδονική εταιρεία Cytrox, που του πρόσφερε και την πρόσβαση στο λογισμικό Predator (αυτό έγινε το 2019). Το περίφημο βαν στο οποίο γυρίστηκε το βίντεο του Forbes που ξεσήκωσε θύελλα στην Κύπρο και οδήγησε στην κατάσχεση του εξοπλισμού του Ντίλιαν, εισήχθη στην Κύπρο το 2018 και ο εξοπλισμός του δηλώθηκε ως εξοπλισμός για μετεωρολογική έρευνα.

«Είναι κοινός τόπος ότι όλοι είναι εν δυνάμει υπό παρακολούθηση»

Σε έναν τουλάχιστον μικρότερο πολιτικό σχηματισμό που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, την ΕΔΕΚ, οι αντίθετοι προς την ηγεσία της πολιτικοί διαμαρτύρονται από το 2018 ότι τελούσαν υπό παρακολούθηση.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλώντας στο inside story αναφέρει ότι ο λόγος που οι ισραηλινές εταιρείες spyware ξεκινούν την ευρωπαϊκή «σταδιοδρομία» τους από την Κύπρο είναι διότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε για τους κατασκευαστές ούτε για τη χρήση των λογισμικών. «Γι’ αυτό έρχονται, επειδή δεν τους ελέγχει κανείς». Ο κ. Ευσταθίου περιγράφει μία διαδεδομένη (και στην Ελλάδα) αντίληψη: «Είναι κοινός τόπος ότι όλοι είναι εν δυνάμει υπό παρακολούθηση. Σκεφτείτε ότι το νόμιμο σύστημα συνακρόασης της Κύπρου (σ.σ.: προμήθεια από ισραηλινές εταιρείες) έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα σε σχέση με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που υπάρχουν στην Κύπρο».

efstatiith.jpg

Ο Κωστής Ευσταθίου.

Το 2019, όταν ο Ντίλιαν είχε εγκατασταθεί για τα καλά στην Κύπρο και το βαν του κυκλοφορούσε στους δρόμους, ο Κωστής Ευσταθίου είχε καταγγείλει στηριζόμενος σε «αξιόπιστες πληροφορίες», ότι τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Κύπρου «απευθύνθηκαν σε ισραηλίτικες εταιρείες για να ακούνε τους δικούς τους». Μια σοβαρή καταγγελία που όπως αναφέρει στο inside story αποσιωπήθηκε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ μας εξηγεί επίσης και το πώς γίνονται οι υποκλοπές στην Κύπρο, πέραν της «επιστράτευσης» των spywares. «Είναι η μέθοδος του χαρτοφύλακα με εμβέλεια μερικά χιλιόμετρα και δυνατότητα να ενεργοποιείται με λέξεις-κλειδιά. Υπήρχε και το βαν με μεγαλύτερη εμβέλεια από τον χαρτοφύλακα».

Ένας ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, ο Δημήτρης Παπαδάκης, είπε στο inside story ότι το 2018 είχε βάσιμες υποψίες και ενδείξεις ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση. «Είχα φωνάξει κάποιους συνεργάτες μου σε μια σύσκεψη, γεγονός που διέρρευσε χωρίς να υπάρχει φυσική παρακολούθηση. Με αφορμή την υπόθεση στην Ελλάδα πρέπει η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να εξηγήσει ποιους παρακολουθούσανε και σε ποιον πουλήθηκε το λογισμικό από τους Ισραηλινούς». Ένας βετεράνος αξιωματούχος των κυπριακών αρχών ασφαλείας που μίλησε στο inside story υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι μετά το 2018 «χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον δύο, ίσως και τρία λογισμικά υποκλοπών για εφαρμογές ανάλογες του Predator. Το λογισμικό της Cytrox (σ.σ.: το Predator) χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο και πριν αγοράσει ο Ντίλιαν την εταιρεία των Σκοπίων, χρησιμοποιούνταν όμως στο ίδιο διάστημα από ιδιώτες τουλάχιστον το Pegasus και μια ακόμα εφαρμογή. Και η ίδια η Whispear πειραματιζόταν με άλλες τεχνικές λύσεις διείσδυσης στα κινητά τηλέφωνα πριν το Predator, που χονδρικά έκαναν την ίδια δουλειά. Οι μέθοδοι αυτοί συνέχισαν να εφαρμόζονται και μετά την κατάσχεση του βαν το 2019».

Άντρος Πελεκάνος και Θάλεια Κονναρή: Από την Κύπρο στην Αθήνα

Πάντως ο δικηγόρος της Whispear και μετέπειτα της Intellexa Άντρος Πελεκάνος, υποστήριξε στο δικαστήριο που δίκασε την Whispear ότι οι πελάτες του κινήθηκαν στα πλαίσια των κυπριακών νόμων και χρησιμοποιούσαν μόνο συσκευές μελών του προσωπικού της εταιρείας για να τις μολύνουν με spyware, ενώ τα στοιχεία που βρέθηκαν στους servers της εταιρείας για τους παρακολουθούμενους δεν είχαν σβηστεί από αμέλεια. Η κυπριακή δικαιοσύνη θεώρησε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σε κατηγορίες εναντίον προσώπων τις οποίες δύσκολα θα μπορούσε να αποδείξει, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται επισήμως. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πιο πολύπλοκη. Στην αρχή της υπόθεσης, οι κυπριακές αρχές αναγνωρίζοντας το βάθος της εμπλοκής αστυνομίας και πολιτικής στην υπόθεση της τεχνολογίας παρακολουθήσεων του Ντίλιαν, εξουσιοδοτούν έναν ανεξάρτητο νομικό, τον Ηλία Στεφάνου, να συντάξει μια έκθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, στην έκθεσή του ο Στεφάνου αποτυπώνει τον βαθμό της εμπλοκής του κυπριακού κράτους στο εγχείρημα του Ντίλιαν. Μετά τη σύνταξή της ελάχιστα λαμβάνεται υπόψιν στις επίσημες έρευνες.

Σύμφωνα με δύο πηγές στην Αθήνα που πήραν μέρος στην προετοιμασία του στησίματος των εταιρειών του Ντίλιαν στην Ελλάδα μετά το 2019, ο ποινικολόγος Άντρος Πελεκάνος έπαιξε ρόλο στη φάση της μετακίνησης του ομίλου Intellexa από την Κύπρο στην Ελλάδα και παίζει ρόλο ακόμα και σήμερα στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων των εταιρειών του Ντίλιαν. Όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη τον Απρίλιο του 2022 από το inside story, ο Ντίλιαν ήρθε στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους συνεργάτες του στην ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, η εταιρεία προχώρησε στην αντικατάσταση του δικηγόρου της στην Αθήνα, που φαίνεται να αντέδρασε στα πρώτα δημοσιεύματα καθώς ζητούσε ενημέρωση για την πραγματική δραστηριότητα των εταιρειών του Ντίλιαν, αλλά και το πελατολόγιό της στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο (είναι αυτό που δεν έκανε η Εθνική Αρχή ΔιαφάνειαςΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator όταν εκλήθη να γνωματεύσει για τις καταγγελίες Κουκάκη). Ο κ. Πελεκάνος, τον οποίον αναζητήσαμε, δεν ήταν διαθέσιμος να παράσχει διευκρινίσεις.

Ένα ακόμα πρόσωπο που εμφανίζεται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι η Κύπρια Θάλεια Κονναρή, που έπαιξε ρόλο στις εταιρείες του Άβνι και εμφανίζεται στη συνέχεια στην εταιρεία APOLLO TECHNOLOGIES του Ντίλιαν, που ιδρύεται στην Ελλάδα από έναν λογιστή στην Κηφισιά και εκπροσωπείται από τον Φέλιξ Μπίτζιο και την ίδια. Στο από 14 Μαΐου 2020 πρακτικό αναφέρεται επί λέξει: «Η Γενική Συνέλευση μετά από νόμιμη ψηφοφορία ενέκρινε με ψήφους 26.000 υπέρ τον διορισμό του κ. Φέλιξ Μπίτζιου […] ως αναπληρωματικού συμβούλου-διαχειριστή της εταιρείας APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E., σε περίπτωση κωλύματος της μοναδικής σύμβουλου-διαχειρίστριας βάσει του καταστατικού σύστασης κας Θάλειας Κονναρή». Το 2020 η κ. Κονναρή με τον λογιστή υπογράφουν αποτελέσματα ενός τζίρου στις 40.000 ευρώ.​​​​​​​

Διαβάστε επίσης: Το Predator στην Ελλάδα: Το χρονικό των αποκαλύψεων

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.
Εικόνα telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).

Posted on 22/08/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top