Ξεκίνησε δυναμικά από την πλατεία Αγίου Ανδρέου στην Λαμπρινή με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολίτων το πρόγραμμα κομποστοποίησης του Δήμου Αθηναίων.
Τα νοικοκυριά λαμβάνουν, μετά την εγγραφή τους στο πρόγραμμα,
– ένα μικρό καδάκι για την κουζίνα (ή όπου αλλού),
– μερικές βιοδιασπώμενες σακκούλες και
(σε λίγες μέρες) ένα κλειδί για τον κάδο κομποστοποίησης που μπαίνει κοντά στο σπίτι τους.
Τα νοικοκυριά μεταφέρουν τα οργανικά που συγκεντρώνουν από την κουζίνα τους στον καφέ κάδο, που τοποθετείται στον δρόμο, κοντά τους.
Ειδικό όχημα που θα συλλέγει μόνο το περιεχόμενο των καφέ κάδων θα μεταφέρει τα οργανικά για κομποστοποίηση.
Για να γίνεται σωστά, στον καφέ κάδο ΔΕΝ πρέπει να καταλήγουν άλλα υλικά πέρα από αποφάγια, κυρίως λαχανικά, φρούτα, κατακάθι καφέ κλπ.
Γιατί είναι σημαντικό να μην καταλήγουν τα οργανικά υλικά μας (αποφάγια) στα σκουπίδια και στο χώρο ταφής αλλά να κομποστοποιούνται:
– ο χώρος ταφής των σκουπιδιών στη Φυλή είναι από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, τερατώδης και θα “φιλοξενεί” για αιώνες εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων (“δώρο” για τις επόμενες γενιές),
– το μεθάνιο που εκλύεται από τους χώρους αυτούς είναι από τα “χειρότερα” αέρια που αλλάζουν το κλίμα,
– η συλλογή, μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων έχει μεγάλο οικολογικό κόστος (αέρια ρύπανση, κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, κατάληψη τεράστιων εκτάσεων για ταφή απορριμμάτων κα) αλλά και τεράστιο οικονομικό. Ειδικά ο Δήμος Αθηναίων έχει από τα πιο υψηλά τέλη καθαριότητας. Για να μειωθούν αυτά, όπως είναι ο στόχος μας, πρέπει να μειωθούν τα απορρίμματα που πάνε για ταφή.
Αλλά δυστυχώς πέρα από τα δημοτικά τέλη ο Δήμος Αθηναίων όπως και όλοι οι δήμοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον 25 ευρώ για κάθε τόνο που θάβεται από τον Μάρτιο και μετά (μερικά εκατομμύρια επιπλέον για τον Δήμο Αθηναίων και τους δημότες).
Με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων δημοτικών αρχών δεν μειώθηκε η ποσότητα των απορριμμάτων που θάβεται. Για αυτό έρχεται τώρα, (με βάση την Οδηγία του 1991 που όλο αναβάλλονταν η υλοποίησή της και η επίτευξη του στόχου να μην θάβονται παρά ελάχιστα σκουπίδια) ένα επιπλέον κόστος 250.000.000 ευρώ που πρέπει να καταβάλουν αναδρομικά οι Δήμοι ως τέλος ταφής, περιβαλλοντικής παρακολούθησης κι αποκατάστασης. Από τον Μάρτιο 2024 και μετά θα υπάρχει λοιπόν επιπλέον μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αν δεν μειώσουμε γρήγορα τα απορρίμματά μας. Ο πρώην δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης, που είχε μεγάλη ευθύνη για τις χαμηλές επιδόσεις της ανακύκλωσης στην Αθήνα, τι έκανε; Μείωσε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας λίγο πριν φύγει, ενώ ήξερε ότι έρχεται καταιγίδα που οδηγεί σε μεγάλη επιβάρυνση για τον δήμο και τους δημότες. Να μην μιλήσουμε για το χορό εκατομμυρίων γύρω από τα …σκουπίδια!
Τώρα πρέπει ο Δήμος Αθηναίων, όλοι εμείς οι εκλεγμένοι και εκλεγμένες που έτσι κι αλλιώς έχουμε κάποιο ρόλο στο θέμα σκουπίδια, οι υπηρεσίες (που έχουν αποδυναμωθεί κι αποστελεχωθεί) και οι πολίτες (που δικαιολογημένα ήταν επιφυλακτικοί λόγω υποσχέσεων χωρίς αντίκρυσμα) να δουλέψουμε μαζί για να έχουμε αποτέλεσμα γρήγορα:
– λιγότερα σκουπίδια και καθαρότερες γειτονιές
– μικρότερες εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος
– μείωση του κόστους για τον δήμο και τους δημότες ώστε να μειωθούν τα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
Δραστηριοποιούμε χρόνια με το θέμα του περιβάλλοντος, της μείωσης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων αλλά πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τη μεγάλη κι αυθόρμητη συμμετοχή πολιτών που ήρθαν στην πλατεία να μάθουν, να πάρουν καδάκι, να δηλώσουν την ετοιμότητα να συμμετέχουν και να κινητοποιήσουν γνωστούς και συγγενείς. Μέσα σε λίγη ώρα γράφτηκαν 400 άτομα για να συμμετάσχουν.
Και δυναμική παρουσία παιδιών από το γειτονικό σχολείο. Μας ενημέρωσαν ότι κάνουν ήδη πρόγραμμα “πάμε καφέ …κάδο”. Πρότειναν να επεκτείνουν τη δράση τους. Αλλά και να έρθουν στο δημαρχείο, στη Λιοσίων, για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουμε τους υπαλλήλους ώστε να μπει η κομποστοποίηση γερά και στο δημαρχείο!
Ευχαριστούμε για την τεράστια συμμετοχή