Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεωργία, την διατροφική ασφάλεια και τα εισοδήματα προστατεύοντας το κλίμα

Του Νίκου Χρυσόγελου

π. Ευρωβουλευτής Πράσινων /EFA

Aντιδήμαρχος Δ. Αθηναίων

Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας

Οι μέχρι σήμερα θερμοκρασίες δείχνουν ότι ο φετινός Φεβρουάριος είναι ο πιο ζεστός από το 1940. Η μέση θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα κοντά στην επιφάνεια της Γης έφτασε τους 13.5°C.

Στο διάγραμμα φαίνεται ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται συνεχώς 🌍🌡️από χρονιά σε χρονιά.

Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές στην διατροφή (έχουμε μεγάλες μειώσεις αποδόσεων στις καλλιέργειες, για παράδειγμα μείωση της ελαιοπαραγωγής, των αμπελιών), αλλαγές στα οικοσυστήματα (τα φυτά και τα δέντρα “τρελάθηκαν” και βλέπουμε να ανθίζουν σε εντελώς άλλες εποχές), η θαλάσσια βιοποικιλότητα αλλάζει (επεκτείνονται γοργά λαγοκέφαλοι, γερμανοί, λιονταρόψαρα σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες), αυξάνεται η πίεση στους υδατικούς πόρους, έρχονται κύματα καύσωνα και ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη ένταση, συχνότητα και διάρκεια. Οι μελισσοκόμοι τόνισαν στις κινητοποιήσεις τους ότι η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει με πολλούς τρόπους στη μείωση των μελισσών κατά 75% κάτι που θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στη γεωργία, τα οικοσυστήματα, όχι μόνο στην παραγωγή μελιού και στα εισοδήματα τους.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, σε κάποιο βαθμό, αν δράσουμε σήμερα.

Να σταματήσουμε όλα τα νέα έργα ορυκτών καυσίμων, αγωγών, υποδομών και να βγούμε απο το πετρέλαιο, το αέριο, τη βενζίνη, το λιγνίτη, το κάρβουνο γρήγορα και δίκαια.

Μας συμφερει ως χώρα να αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών ήλιο, αέρα, κύματα, γεωθερμία με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό. Αν γινει σωστα οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερα ή τίποτα για την ενέργεια. Τεχνικά είναι εφικτό αν υπάρχει πολιτική βούληση και σωστή διάθεση των πόρων.

Η πολιτική προστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, η προστασία από τα κύματα καύσωνα προυποθέτουν βαθιές αλλαγές σε στρατηγικές, υποδομές, και το προσπαθούμε τώρα στον #ΔήμοςΑθηναίων μέσα από την συνεργασία των αντιδημαρχιών, των υπηρεσιών, φορέων κι επιστημόνων (στην ευθύνη μου ως Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας είναι και η πολιτική προστασία)

Αλλά υπάρχουν και καινοτόμες λύσεις απέναντι στα προβλήματα πχ των γεωργών και των καταναλωτών. Πχ οι καλλιέργειες ελιάς, οσπρίων κα απορροφούν αέρια που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Ενισχύοντας αυτές τις καλλιέργειες μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλούς στόχους:
– μια ολοκληρωμένη υποστήριξη στην οικολογική καλλιέργεια ελιάς προσφέρει όχι μόνο λάδι αλλα και δεσμεύει αναλογικά μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, καλύτερο εισόδημα στους γεωργούς που μπορούν να ενισχύονται πλέον από την ΚΑΠ για να παίζουν τον οικολογικό και κλιματικό τους ρόλο, τη βάση για ανασυγκρότηση της υπαίθρου και επιστροφή νέων ανθρώπων,
– ισχυρή στήριξη στην ίδια λογική στην καλλιέργεια των οσπρίων συμβάλλει και σε καλύτερη, υγιεινή διατροφή, και δέσμευση αζώτου από την ατμόσφαιρα και αύξηση της γονιμότητας του εδάφους και καλύτερα εισοδήματα για τους γεωργούς.
– χρειάζεται να εφαρμοστεί η πρόταση της ΕΕ για επιδότηση της επικονίασης, όπως ζητούν οι μελισσοκόμοι, αφού οι μέλισσες και η μελισσοκομία προσφέρουν οικοσυστημικές υπηρεσίες πολλών δις στη γεωργία.

Παρόμοιες πρακτικές μπορούν να ενισχύονται – πρόσφατα εγκρίθηκε αυτή η πολιτική στην ΕΕ – και προσφέρει λύσεις για το συρρικνούμενο εισόδημα των γεωργών, το κλίμα, το περιβάλλον, την υγιεινή διατροφή, την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Δεν είναι πράσινες λύσεις σαν κι αυτές που δημιουργούν προβλήματα στους γεωργούς. Το μεγάλο προβλημα δημιουργείται απο την βιομηχανική γεωργία που εξαρτιέται από πολυεθνικές για το σύνολο των αναγκών της: σπόροι, εφόδια, καύσιμα, αγροχημικά κα. Το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, αν θέλουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της εποχής. Μόνο ηλίθιοι βρίζουν το δάκτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Η ακροδεξιά και δεξιές κυβερνήσεις όπως του Μητσοτάκη το κάνουν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, οι υπόλοιποι όμως δεν πρέπει να τσιμπάνε.

#πράσινημετάβαση #πράσινη #ΚΑΠ #αγρότες #γεωργία #κινητοποιήσεις#ΠράσινοιΟικολογία

More➡️: @CopernicusECMWF

Posted on 26/02/2024 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top