του Νίκου Χρυσόγελου
Οι φωτιές και οι καύσωνες είναι μια ευκαρία να σκεφτούμε που πάμε και τι πρέπει να αλλάξουμε ΤΩΡΑ για να επιβιώσουμε. Για να επιβιώσουμε, αν καταλαβαίνετε σε ποια φάση έχουμε μπει ως ανθρωπότητα πλέον.
Η άλλη …λύση είναι να ψάχνουμε τους εχθρούς επειδή “έχουμε πόλεμο”, “τις φωτιές τις βάζουν οι … ανεμογεννητριάδες”, “πράκτορες”, “ανταγωνιστές” και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί η εξουσία που θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες της ή κάθε λογής βαρεμένοι.
Ή “ζέστη κάνει, είναι καλοκαίρι”.
Oι καύσωνες πλήττουν τον πλανήτη. Η Κίνα έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από τους 125 βαθμούς Φαρενάιτ (51,6° C). Στις ΗΠΑ το Phoenix βίωσε δεύτερη εβδομάδα θερμοκρασιών στους 110 βαθμούς Φαρενάιτ (43,3° C) ή πάνω από αυτές.
Τουλάχιστον 86 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνεψαν από τα επικίνδυνα ύψη ζέστης στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη εβδομάδα. Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν λένε πλέον την πλήρη αλήθεια. Απαιτείται μια διαφορετική κλίμακα για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτών των συνθηκών στο ανθρώπινο σώμα: ο δείκτης θερμότητας που λαμβάνει υπόψη και την υγρασία στην ατμόσφαιρα όχι μόνο τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Η υγρασία έχει σημασία γιατί το σώμα σας δεν μπορεί να δροσιστεί όταν ο ιδρώτας μας δεν μπορεί να εξατμιστεί.
Την Κυριακή, ο δείκτης θερμότητας στο Ιράν έφτασε τους αξιοσημείωτους 152 βαθμούς, μια τιμή που κυριολεκτικά είναι εκτός διαγραμμάτων – η επίσημη κλίμακα του δείκτη θερμότητας δεν ξεπερνά τους 136 βαθμούς. Η θερμοκρασία του αέρα ανέβηκε πάνω από 100 βαθμούς Φαρενάιτ ενώ η υγρασία πλησίασε τον κορεσμό.
Αυτό προσεγγίζει και ίσως υπερβαίνει τις πιο έντονες θερμοκρασίες που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα. Και αυτό είναι στη σκιά. Αν εργάζονται κάτω από τον ήλιο, οι περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες .
Μέχρι στιγμής, αυτές οι καταστάσεις έχουν εμφανιστεί μόνο σποραδικά σε όλο τον κόσμο, σε μικρές περιοχές και για λίγες ώρες. Όμως, ο αριθμός αυτών των περιστατικών αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να εκτεθούν σε επίπεδα καύσωνα και υγρασίας που «σπάνια έχουν ξαναζήσει οι άνθρωποι» καθώς η υδρόγειος υπερ-θερμαίνεται, λένε οι επιστήμονες.
Ο απολογισμός είναι ήδη συγκλονιστικός. Στην Ευρώπη 61.000 άνθρωποι πέθαναν από ένα κύμα καύσωνα το περασμένο καλοκαίρι (2022) σύμφωνα με επιστημονική έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ζέστη είναι ήδη ο κύριος δολοφόνος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, εκατοντάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο, ειδικά οι ηλικιωμένοι, αναφέρει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Αλλά οι υγιείς ενήλικες δεν εξαιρούνται: Τουλάχιστον 17 αμερικανοί στρατιώτες έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη από το 2008. Το 2021, μια νεαρή οικογένεια με βρέφος που έκανε πεζοπορία στην Καλιφόρνια πέθανε από έκθεση στη ζέστη μόλις ένα μίλι περίπου από το αυτοκίνητό τους αφού οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 109 βαθμούς Φαρενάιτ.