Ισπανία: εκλογές, κλιματική κρίση και πράσινη συμμαχία Sumar

Φαίνεται ότι στην #Ισπανία οι εκλογές αφήνουν ανοιχτά διάφορα σενάρια.
Διαψεύδονται πάντως οι προβλέψεις για εύκολο σχηματισμό κυβέρνησης δεξιάς και ακροδεξιάς, αφού μαζί τα δύο κόμματα δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία 176 εδρών (χρειάζονται άλλες 11). Ακόμα και αν συνεργαστούν με κάποια μικρά κόμματα δεν θα ξεπεράσουν φαίνεται τις 172 έδρες.
Στις #εκλογές στις 23 Ιουλίου στην Ισπανία οι σοσιαλιστές ενώ αρχικά προηγούνταν του Λαϊκού Κόμματος τελικά ήρθαν δεύτερο κόμμα.
Το ακροδεξιό Vox δεν τα πήγε τόσο καλά όπως περίμενε αλλά είναι τρίτο (12,4%), άπντως έχασε 9%. Προηγείται δυο εδρών από το νέο κόμμα Sumar
Το Sumar που συγκεντρώνει τους πράσινους, φεμινίστριες και προοδευτικούς αριστερούς – μια πράσινη συμμαχία – κι έχει με επικεφαλής την υπουργό εργασίας και κοινωνικής οικονομίας της προηγούμενης κυβέρνησης πέτυχει ποσοστό 12,3%.
Κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας ήταν η κλιματική κρίση, η κοινωνική συνοχή, ο φεμινισμός και η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς. Οι Πράσινοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο.
Χάρη στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας στην Ισπανία – επικεφαλής της Sumar – η κοινωνική οικονομία γνωρίζει εκρηκτική άνοδο και σύμφωνα με υπολογισμούς μπορεί να εκπροσωπεί και το 20% του Ισπανικού ΑΕΠ. Χαρακτηριστική είναι και η μεγάλη άνοδος των ενεργειακών συνεταιρισμών που παράγουν μεγάλο μέρος της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Μια κυβέρνηση σοσιαλιστών – πρασίνων – αριστεράς και άλλων μικρών κομμάτων φαίνεται πιθανό να συγκεντρώσει την πλειοψηφία (176 έως 183 έδρες) και να κυβερνήσει την Ισπανία που πλήττεται από #καύσωνες, ξηρασία και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής. Το 40% της ελαιοπαραγωγής καταστρέφεται λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα…

Posted on 26/07/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top