Ζωή Βροντίση: Να σπάσουμε τη σιωπή γύρω από την κλιματική κρίση

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών εδώ

 

Της Ζωής Βροντίση

μέλους της ΣΕ του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Κύκλος Οικοφεμινιστικό quiνημα

Η σιωπή γύρω από την κλιματική κρίση στον δημόσιο προεκλογικό διάλογο είναι εκκωφαντική. Ταυτόχρονα τα κέρδη των πετρελαϊκών αλλά και γενικότερα των παρόχων ενέργειας ήταν τα υψηλότερα όλων των εποχών. Και ενώ η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη χτυπάει ρεκόρ κάθε χρόνο καθώς και οι καύσωνες και η ξηρασία και συνεπώς και οι πυρκαγιές έχουν τρομακτική συχνότητα και ένταση ακόμα και σε περιοχές που δεν θα μας πήγαινε το μυαλό. Παράλληλα η εξαφάνιση ειδών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Όλα τα κόμματα βάζουν πλέον και λίγο «πράσινο» στις θέσεις και το πρόγραμμα τους αλλά ποιοι  πραγματικά βάζουν ως προτεραιότητα τον ριζικό μετασχηματισμό του συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης με στόχο τις μηδενικές εκπομπές και την παράλληλη προστασία της βιοποικιλότητας

Το Πράσινο & Μωβ βάζει μπροστά τις πολιτικές για μια δίκαιη και πραγματικά πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Όμως το πλαίσιο και η στόχευση των πολιτικών που προτείνουμε διαφέρει πλήρως από την mainstream λογική της πράσινης ανάπτυξης. Αρχικά βάζουμε έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας με προτεραιότητα στα κτίρια, γνωρίζοντας ότι οι παρεμβάσεις μόνωσης, κελύφους και αυτοπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι δράσεις εντάσεως εργασίας και με μεγάλο εγχώριο πολλαπλασιαστή, δημιουργώντας δυνατότητες νέων θέσεων εργασίας.

Θέλουμε μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή ηλεκτρισμού, όπως προτείνουν και άλλα κόμματα, με τη διαφορά ότι εμείς βάζουμε προτεραιότητα στην μικρή κλίμακα, τις ενεργειακές κοινότητες και την αυτοπαραγωγή. Για εμάς είναι σημαντικό η μετάβαση να γίνει συμμετοχικά, με φροντίδα προς όλους τους πολίτες. Προτείνουμε φορολογικά κίνητρα και λειτουργικές διευκολύνσεις προς την αυτοπαραγωγή και τις ενεργειακές κοινότητες, διευκολύνοντας την τοποθέτηση εντός αστικού ιστού, ώστε όλοι μας να θωρακιστούμε από μεταβολές στις τιμές ενέργειας.

Για τις ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας έχουμε ξεκάθαρη θέση. Κρίνουμε απαραίτητη την άμεση θεσμοθέτηση χωροταξικού πλαισίου που θα προστατεύει τη φύση συνολικά, έχουμε προτάσεις που δίνουν προτεραιότητα σε περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση και με αποφυγή εγκατάστασης σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δρόμοι ή και απαγόρευση σε συγκεκριμένες προστατευόμενες περιοχές. Ξέρουμε ότι τέτοιου τύπου περιορισμοί θα επιφέρουν μόνο μικρή μείωση στα προβλεπόμενα έσοδα λειτουργίας των μονάδων, αλλά τεράστια οφέλη για την βιοποικιλότητα, την διατήρηση του παραδοσιακού τοπίου και εν τέλει την ευημερία μας.

Παράλληλα ως Πράσινο και Μώβ διεκδικούμε ένα άλλο σύστημα μεταφορών, με προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα, ενισχύοντας έτσι και την προσβασιμότητα σε ευάλωτες ομάδες και σε άτομα με αναπηρία. Στην συνέχεια δίνουμε έμφαση  στις καθαρές, εκσυγχρονισμένες και λειτουργικές δημόσιες συγκοινωνίες, ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς, και όχι -στην μέχρι τώρα ευνοούμενη από όλες τις κυβερνήσεις- ιδιωτική μετακίνηση με αυτοκίνητο, ακόμα και ηλεκτρικού. Βιώσιμες μεταφορές όμως σημαίνουν και υποστήριξη της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων καθώς και η δυνατότητα  τηλεργασίας.

Πέρα από τα παραπάνω αναγκαία όμως, για εμάς είναι απαραίτητη και η διατροφική μετάβαση προς την χορτοφαγία και τον βιγκανισμό ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές που συνδέονται με την κτηνοτροφία. Για αυτό και προτείνουμε μηδενικό ΦΠΑ σε βιολογικά αγροτικά προϊόντα. Οι θέσεις μας διαφέρουν και στο ότι δίνουμε έμφαση σε λύσεις που βασίζονται σε φυσικές παρεμβάσεις όπως η δάσωση περιοχών.

Το δικό μας πολιτικό όραμα αναγνωρίζει την αλληλεξάρτηση και τη συμβίωση με τη φύση και ως τέτοιο διεκδικεί να πάμε πέρα από τον κλιματικό νόμο με αναγνώριση θεμελιωδών νομικών δικαιωμάτων για τη φύση, τα ποτάμια, τα βουνά, όλα τα έμβια όντα. Δεν θα μπορούσε λοιπόν παρά να είμαστε ενάντια σε όλες τις εξορύξεις υδρογονανθράκων αλλά και υπέρ της απόλυτης προστασίας κοινών φυσικών πόρων όπως είναι το νερό, δάση, αιγιαλός αλλά και γενικότερα οι οικοσυστημικες λειτουργίες.

Μιλάμε για κλιματική δικαιοσύνη, επειδή αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση δεν θα αγγίξει όλα τα άτομα με τον ίδιο τρόπο. Η κλιματική κρίση είναι ταξική και θα αγγίξει όσα ήδη αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΛΟΑΤΚΙ που ακόμα βρίσκονται περιθωριοποιημένα και δυσκολεύονται να βρουν κατοικία. Ο έντονος πληθωρισμός που ήδη βιώσαμε έχει αναδείξει τις ανισότητες αυτές. Μιλάμε για κλιματική δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσουμε πριν είναι αργά τα έντονα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία (και στην ψυχική).

Αναγνωρίζουμε ως απαραίτητη την μετάβαση όχι μόνο μέσω τεχνολογικών λύσεων αλλά και μέσω αλλαγής συμπεριφορικού προτύπου πέρα από το πλασματικό καταναλωτικό μοντέλο αναζήτησης ευχαρίστησης και ευημερίας. Για αυτό και αγκαλιάζουμε το κομμάτι της  ανθρωπότητας που θέλει να  συνεχίζει να ανθίζει ολιστικά. Μια κοινότητα που όλο και πιο πολύ στηρίζεται στην αλληλεγγύη, γιορτάζει τη διαφορετικότητα, αναπνέει μέσα από τη φύση και την τέχνη, αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, δημιουργεί γνώση και συναισθάνεται όλα τα πλάσματα. Με το Πράσινο και Μωβ διεκδικούμε μια αλλαγή της πολιτικής με θετικό πρόσημο, από πολίτες και όχι επαγγελματίες πολιτικούς.

 

Posted on 23/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top