Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να βασιστεί παρά μόνο στην πράσινη και κοινωνική καινοτομία

  του Νίκου Χρυσόγελου
συμπροέδρου των Πράσινων Αλληλεγγύη
Η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση πρέπει να βασιστεί στην πράσινη και κοινωνική αλλαγή και καινοτομία. Οι πολιτικές οριζόντιας λιτότητας και βαριάς φορολογίας ή μια παλαιού τύπου πολιτική και ρητορική για επιστροφή στην “ανάπτυξη” δεν θα βγάλουν τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση. Ακόμα και αν βελτιωθούν ορισμένα στοιχεία που συνδέονται με την δημοσιονομική κρίση (ελλείμματα, χρέος), δεν θα αντιμετωπιστούν οι άλλες διαστάσεις της πολύπλευρης κρίσης. Ας προβληματιστούμε με το γεγονός ότι 9 χρόνια μετά συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε βαθιά κρίση.
Δεν έχουν συνειδητοποιήσει η κεντρική εξουσία και οι κοινωνικοί κι επαγγελματικοί φορείς, ότι η δυναμική στην απασχόληση και στην οικονομία αλλά κυρίως στην βελτίωση της ποιότητας ζωής (που δεν εξαρτιέται μόνο από το εισόδημα), θα προέλθει από την μεγάλη ενεργειακή στροφή, την στροφή προς την οικολογία, την προστασία του κλίματος και την κοινωνική καινοτομία. Χαρακτηριστικό σε αυτή την κατεύθυνση είναι το πιο κάτω απόσπασμα σχετικά με την κλιματική αλλαγή από την ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, επ’ ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Ιουνίου:
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι παραμύθι, αλλά μια δραματική πραγματικότητα που διαταράσσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πλήττονται από ξηρασία και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εκτός από το τεράστιο κόστος που έχουν, και θα έχουν όλο και περισσότερο, ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, τα φαινόμενα αυτά συγκαταλέγονται στα βασικά αίτια των μεταναστευτικών ροών.
Στην τελευταία σύνοδο ολομέλειας, φιλοξενήσαμε την Πρόεδρο των Νήσων Μάρσαλ, η οποία απηύθυνε ένθερμη έκκληση προς την Ευρώπη να παραμείνει στην πρώτη γραμμή, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες του Παρισιού.
Τα επόμενα χρόνια, η ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία, τα ευφυή δίκτυα, θα είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος προκειμένου ο αγώνας για το κλίμα να έχει τη μορφή ενός τεχνολογικού συνασπισμού ανάμεσα σε επιχειρήσεις της Ένωσης και του υπόλοιπου κόσμου.
Η έρευνα και η βιομηχανική καινοτομία θα είναι τα καλύτερα όπλα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών καταστροφών“.
Ας μάθουμε και εμείς να αντιλαμβανόμαστε τι αλλάζει γύρω μας και πώς μπορούμε να εισέλθουμε στις κινητήριες δυνάμεις της ιστορίας και των κοινωνικών εξελίξεων, όπως θα έλεγαν κάποιοι παλιότεροι…

Posted on 23/06/2017 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top