Γερμανική πρεσβεία: η ποιότητα μιας δημοκρατίας είναι σε άμεση συνάρτηση με την δυναμική και ώθηση που της δίνει η κοινωνία των πολιτών

Κείμενο της Γερμανικής Πρεσβείας για την σχέση με την Κοινωνία των Πολιτών

Η ποιότητα μίας φιλελεύθερης Δημοκρατίας βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την δυναμική και την ώθηση που της δίνει η Κοινωνία των Πολιτών. Οι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών συμβάλλουν μέγιστα στην προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δημοσιοποιούν προβλήματα και καταστάσεις, θέτουν κομβικά ερωτήματα και κάνουν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους. Αυτές οι πρακτικές εμπλουτίζουν σημαντικά την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Σε πολλές περιπτώσεις παράγουν επιπλέον έρευνα και γνώση. Οι συγκεκριμένοι φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών με την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία που κατέχουν στον εκάστοτε τομέα δραστηριοποίησής τους, συμβάλλουν μέγιστα στη καλύτερη κατανόηση και  τις διαστάσεις των εκάστοτε ζητημάτων και δίνουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τα ζητήματα και τις ανησυχίες που απασχολούν την κοινωνία.

Ως προς το ζήτημα της αλληλεπίδρασης Πρεσβειών με την Κοινωνία των Πολιτών, το Ομοσπονδιακό Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναγνωρίζει το γεγονός πως οι δράσεις και η προσφορά της ΚτΠ συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική συνοχή και στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα. Ως εκ τούτου, η γερμανική Πρεσβεία ως φυσικός εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείο Εξωτερικών στη χώρα διατηρούσε πάντοτε ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με την ΚτΠ, λειτουργώντας σε αρκετές περιπτώσεις ως διαμεσολαβητής σε περιπτώσεις που κάποιος φορέας επιθυμούσε κάποια περαιτέρω δικτύωση με αντίστοιχους φορείς στη Γερμανία.Φυσικά η πανδημική κρίση που ανάγκασε το σύνολο τις κοινωνίας να περιορίσει στο ελάχιστο τις φυσικές επαφές της, έφερε μαζί της νέες προκλήσεις στον διάλογο μεταξύ Πρεσβείας και ΚτΠ. Παρά της αντιξοότητες που προέκυψαν από τον Μάρτιο του 2020 και ύστερα, η προσαρμογή σε νέες πλατφόρμες επικοινωνίας, κυρίως μέσω ψηφιακών εργαλείων, επιτεύχθηκε με εντυπωσιακή ταχύτητα και ήταν καταλυτική στην συνέχιση της επικοινωνίας και διαλόγου της ΚτΠ και της Πρεσβείας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του ενδιαφέροντος που έχει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο με την ΚτΠ, είναι το γεγονός, πώς η Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Αθήνα στις 28 και 29 Ιουλίου, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της ΚτΠ που δραστηριοποιούνται στον τομέα του μεταναστευτικού, ανταλλάζοντας θέσεις μαζί τους και ακούγοντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για θέματα της επικαιρότητας.

Σε μία εποχή πανδημικής κρίσης, κλιματικής αλλαγής και γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας, στην οποία η διεθνή κοινότητα καλείται να βρει απαντήσεις σε κομβικά ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη, η αλληλεπίδραση μεταξύ πρεσβειών και ΚτΠ μπορεί συμβάλει στην εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων.

Τμήμα Κοινωνικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

  • Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Higgs εδώ

Posted on 12/10/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top