Ο Γιαβριήλ Αραμπατζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η πόλη που θέλω” Ηλιούπολης στο Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών

Την απόφασή του να συμμετάσχει στο Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών εξέφρασε σε πρόσφατη συνάντησή του με εκπροσώπους των Πράσινων ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Γαβριήλ Αραμπατζής «Η Πόλη που Θέλω» του Δήμου Ηλιούπολης.

Ο κ. Αραμπατζής επισκέφθηκε τα γραφεία του κόμματος των Πρασίνων μαζί με το μέλος των Πρασίνων κ. Κώστα Ραβάνη που θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της παράταξης, και συνάντησαν τον π. Ευρωβουλευτή κ. Νίκο Χρυσόγελο και τον Υπεύθυνο Επικοινωνίας των Πρασίνων και Δημοσιογράφο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Χάρη Κουγιουμτζόπουλο και συζήτησαν μαζί τους την προώθηση πράσινων αξόνων στην αυτοδιοίκηση.

Στην συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία για την προώθηση στην Ηλιούπολη των πράσινων αξόνων του  Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών, μεταξύ άλλων:

– Πολιτικές και πρακτικές Βιώσιμης Κινητικότητας

– Ανάταξη των Οικοσυστημάτων μέσα στις πόλεις και γύρω από αυτές, με ολιστική αντίληψη διαχείρισης πρασίνου αλλά και μέριμνα για όλα τα ζώα.

– Ενεργειακές Κοινότητες με στόχο την (αυτο)παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με συστήματα σε δημόσια κτίρια και σπίτια

– Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

– Πράσινο Αειφόρο Σχολείο ανοιχτό στην γειτονιά

και μοντέλα Συμμετοχικής Δημοκρατίας

Στη συζήτηση τονίστηκε το γεγονός ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει το 60% των δράσεων και ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Πράσινη Μετάβαση, την Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και την Οικονομία Μηδενικών Εκπομπών Ρύπων και ότι η Κλιματική Κρίση έχει έντονα τοπικές διαστάσεις και ανάγκες αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ κρίσιμη είναι η  προσαρμογή των πόλεων στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Οι κ. Αραμπατζής και Ραβάνης συμφώνησαν απόλυτα με τους πράσινους άξονες της Διακήρυξης των Πράσινων Αυτοδιοικητικών και δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν με ενεργή συμμετοχή των δημοτών τις πολιτικές, Ευρωπαϊκές Οδηγίες και καλά παραδείγματα έτσι ώστε να κάνουν την Ηλιούπολη μια Βιώσιμη, Ανθεκτική και Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη.

Τι είναι το ελληνικό και το ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών

Το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών συγκροτήθηκε μετά από την πετυχημένη συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, 17 Σεπτεμβρίου 2022, εκλεγμένων και πρώην εκλεγμένων Πράσινων Αυτοδιοικητικών,

Είχε προηγηθεί η συμμετοχή εκλεγμένων πράσινων αυτοδιοικητικών από την Ελλάδα στην διάσκεψη της Βαλένθια “Greening from the Ground Up Conference” #GreeningFromTheGroundUp στις 7-8 Μαΐου, όπου πράσινοι δήμαρχοι και τοπικοί σύμβουλοι συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό από κοινού. Έθιξαν θέματα δημιουργίας χώρου για τους νέους και τα παιδιά, τον ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών, φιλικές προς το κλίμα λύσεις, την ιεράρχηση του ανοίγματος στην  διαφορετικότητα και την κοινωνική ένταξη, το μέλλον της βιώσιμης κινητικότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και ευημερίας για όλους και όλες χωρίς να μένει κάποιος ή κάποια πίσω.

Στο ευρωπαϊκό Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών – Local Councillors Network –συμμετέχουν 16.000 Πράσινοι τοπικοί σύμβουλοι, άνδρες και γυναίκες, και 300 πράσινοι  δήμαρχοι σε όλη την Ευρώπη που εργάζονται για την προώθηση της βιώσιμης ευημερίας και για ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες στους δήμους και στις περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περισσότερα για τα αποτελέσματα  εδώ.

Το ελληνικό Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών σκοπό έχει να παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις καλές εφαρμοσμένες και επιτυχημένες πρακτικές για τις Πράσινες Πολιτικές στην (Ευρωπαϊκή) Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ξεκινήσουν διαδικτυακά και δια ζώσης σεμινάρια για τις Πράσινες Πολιτικές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Διακήρυξη του Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών 

Στην πρόσφατη Διακήρυξη του Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών επισημαίνεται:

– Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συγκυρία σε διεθνές, ελλαδικό και τοπικό επίπεδο για να συντονίσουν τη δράση και τον βηματισμό τους όλες οι ζωντανές οικολογικές, πράσινες, φιλοζωικές και εναλλακτικές δυνάμεις της χώρας.
– Αποφασίζουμε τη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών, με στόχο την αλληλοενημέρωση και τη στήριξη των αυτόνομων οικολογικών σχημάτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.

– Αποφασίζουμε να κατεβούμε ενωμένοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, συνεχίζοντας μια σημαντική πορεία και αναδεικνύοντας τα πεδία όπου ο οικολογικός χώρος σκέφτεται υπεύθυνα, δρα ενιαίος, επηρεάζει την κοινωνική συνείδηση ή εφαρμόζει πράσινες πολιτικές.
– Η αξιοποίηση των διαμορφωμένων θέσεων του χώρου για την Αυτοδιοίκηση, το πρασίνισμα των πόλεων και των οικισμών, την αποκέντρωση, την προστασία της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της ζωής και της φύσης, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συμμετοχή των πολιτών και ο εμπλουτισμός τους αποτελούν άμεση προτεραιότητα.
– Η «διακήρυξη της Βαλένθια» και γενικά η εμπειρία των εκλεγμένων Πράσινων αυτοδιοικητικών στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στον κόσμο, είναι πολύτιμες πηγές έμπνευσης και καθοδήγησης. Και θα επιδιώξουμε τη δημόσια προβολή στην Ελλάδα των διεθνών καλών πρακτικών.
– Ως προτεραιότητες προκρίνουμε τη δίκαιη και οικολογική ενεργειακή μετάβαση, την τιθάσευση της Κλιματικής Κρίσης, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την ανάπτυξη των πράσινων και ελεύθερων χώρων, την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη στήριξη της βιώσιμης κινητικότητας, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, την τοπική, κυκλική και κοινωνική οικονομία, τη δημιουργία πράσινων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, τη διαφάνεια και τη στήριξη των πολιτών, την προστασία και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων, τοπικά και στη χώρα.  

Τόσο το Δίκτυο Πράσινων Αυτοδιοικητικών  όσο και οι θεσμοθετημένοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν Οδηγούς, Τεχνογνωσία, Οδικό Χάρτη και Πιθανές Χρηματοδοτήσεις για να μπορούν να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές.

Ένα πρώτο εργαλείο του Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η ομάδα “Πράσινη Αυτοδιοίκηση

Posted on 12/10/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top