Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, μια διαφορετική, ηθική τράπεζα

Η τραπεζική αγορά στην Ελλάδα ελέγχεται κατά 95% από τις συστημικές τράπεζες. Ενώ σε ορισμένες χώρες υπάρχουν δυναμικές συνεταιριστικές και ηθικές τράπεζες που συνεργάζονται στο πλαίσιο της ευρωπαικής ένωσής τους FEBEA, στην Ελλάδα πολλές από τις συνεταιριστικές έκλεισαν στην διάρκεια της τραπεζικής και οικονομικής κρίσης. Εξαίρεση αποτελεί η Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας 

Στα σχέδια της αναφέρθηκε πρόσφατα στο Φόρουμ των Δελφών ο Παν. Τουρναβίτης διευθυντής της:

«Είμαστε μία επιτυχημένη τράπεζα που στα 25 χρόνια λειτουργίας της έχει να επιδείξει μόνο κερδοφόρες χρήσεις, δεν έχει χρειαστεί ποτέ ανακεφαλαιοποίηση, δεν έχει κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ και θεωρείται από τις πιο υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Σήμερα έχουμε ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ξεπερνά το 20% και ισχυρή ρευστότητα, καταφέρνοντας να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Όλο αυτό το διάστημα η τράπεζα εργαζόταν σε έξι άξονες:

– την ψηφιακή αναβάθμιση,

– την προϊοντική εξέλιξη,

– την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης,

– την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων, ώστε να καλύψει το κενό που αφήνουν οι συστημικές,

– την τόνωση της εξωστρέφειας και

– τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

«Ειδικότερα, χωρίς να αξιοποιήσουμε εργαλεία, όπως ο “Ηρακλής”, χωρίς να πουλήσουμε κομμάτι του χαρτοφυλακίου μας, μόνο με ενεργητική διαχείριση καταφέραμε να έχουμε ένα δείκτη κοντά στο 12%, ο οποίος ευελπιστούμε μέσα στην επόμενη χρονιά να είναι σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό», τόνισε ο Παν. Τουρναβίτης.

Η τράπεζα έχει θέσει στο επίκεντρό της τη μικρή επιχειρηματικότητα, τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή, κλάδους που δύσκολα οι υπόλοιποι «παίκτες» ακουμπούν. Παράλληλα, στόχος της είναι να ενισχύσει τη φυσική της παρουσία, διπλασιάζοντας τα καταστήματα μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, όπως και η επένδυση σε πλατφόρμες ηλεκτρονικής τραπεζικής για τη διεύρυνση του πελατολογίου της.

Στόχοι της τράπεζας

Αποστολή της συνεταιριστικής τράπεζας, όπως έχει εξηγήσει σε άλλη συνέντευξή του ο Παν. Τουρναβίτης είναι η μόχλευση της τοπικής αποταμίευσης και η στήριξη της τοπικής οικονομίας. Για τον λόγο αυτό, η τράπεζα στοχεύει κυρίως στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Το retail ΔΕΝ είναι ο πρωταρχικός της στόχος, καθώς “σε μια πολύ μεγάλη πελατειακή βάση δεν μπορούμε να προσφέρουμε την ίδια ποιότητα εξυπηρέτησης που εξασφαλίζουμε για τους επιχειρηματικούς μας πελάτες”.

Τα τελευταία χρόνια η τράπεζα έχει μεγαλώσει με εντυπωσιακούς ρυθμούς και το 2022 ξεπέτασε τα 13.000 μέλη – συνεταίρους. Το ενεργητικό της αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει μια άνοδο πάνω από 300% την τελευταία 10ετία. Στα 30 χρόνια λειτουργίας της, η τράπεζα έχει καταγράψει μόνο κερδοφόρες χρήσεις και το 2022 θα κλείσει με πάνω από 4,5 εκατ. κέρδη. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνά το 19% και ο δείκτης ρευστότητας είναι πολλαπλάσιος του εποπτικά απαιτούμενου.

Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει με την τοπική κοινωνία είναι ίσως ο πολυτιμότεροςκαι καθοριστικότερος παράγοντας για την λειτουργία της.

Για το ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών:

” Οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν χρηματοδοτώντας και στηρίζοντας τους επιχειρηματίες της περιφέρειας, εκεί όπου οι μηχανισμοί των μεγάλων Τραπεζών είναι δύσκολο να φτάσουν.Ειδικά με τη μεγάλη μείωση στο δίκτυο των καταστημάτων των συστημικών τραπεζών που συντελείται αυτή την περίοδο στην επαρχία, οι συνεταιριστικές τράπεζες είναι αυτές που καλύπτουν το συγκεκριμένο κενό επεκτείνοντας το δικό τους δίκτυο.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει συγκριτικά τον υψηλότερο φόβο ότι το δάνειό του θα απορριφθεί από την τράπεζα του και τη μεγαλύτερη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση σε όλα τα επίπεδα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι βρίσκει κλειστές τις πόρτες, αλλά κυρίως ότι μπαίνει σε μια χρονοβόρα συζήτηση με τις τράπεζα του χωρίς να παίρνει μία σαφή απάντηση αν το αίτημά του γίνεται δεκτό ή όχι. Η δική μας φιλοσοφία είναι πως ό,τι αποφασίσουμε, θα του το πούμε γρήγορα, ξεκάθαρα και χωρίς να τον ταλαιπωρούμε. 

– Ποια είναι τα σχέδια για την ανάπτυξή σας; Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας;

Πρόσφατα ολοκληρώσαμε το business plan μας για την επόμενη πενταετία και, με βάση τους στόχους μας, το 2027 η τράπεζα θα έχει διπλασιαστεί σε όλα τα επίπεδα -προσωπικό, καταστήματα, καταθέσεις και χορηγήσεις. Στα σχέδιά μας είναι να επεκτείνουμε την παρουσία μας και εκτός του νομού, ανοίγοντας καταστήματα και στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Παράλληλα, θα εμπλουτίσουμε τους τα προϊόντα μας με αντικείμενα όπως π.χ. το factoring για το οποίο βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση”

Παράλληλα, θα ενισχύσουμε τις συνέργειες και τις συνεργασίες μας που έχουμε όπως με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και με την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την τελευταία, μάλιστα, είμαστε η μοναδική τράπεζα της χώρας μας που έχουμε συνάψει συνεργασία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων της περιφέρειας μας.

Η τράπεζα έχει δεχθεί αρκετές προτάσεις από πολλούς επενδυτές για εξαγορά της, η απάντησή της είναι: “η τράπεζά μας δημιουργήθηκε με μια αποστολή και πάντοτε δουλεύουμε επ’ ωφελεία των μελών μας και της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς, αυτό που θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ είναι να βρούμε συνεργάτες, συμπαίκτες, σε μια κοινή προσπάθεια που θα μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία και το DNA μας.

Δεν θεωρούμε πως μια πρόταση εξαγοράς συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς δεν θεωρούμε πως προκύπτει μακροπρόθεσμα υπεραξία για τα μέλη μας. Επίσης, θεωρούμε ότι δεν διασφαλίζεται πως στο μέλλον θα υφίσταται αυτός ο οικονομικός οργανισμός που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και θα έχει την ίδια αγωνία για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας”. 

Posted on 26/04/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top