Βερολίνο, εκλογές: Ισχυρή παρουσία των Πράσινων, αλλά δεν κατάφεραν να εκλέξουν δεύτερο πρωθυπουργό σε κρατίδιο

Οι εκλογές για το κοινοβούλιο του Βερολίνου καθώς και τοπικά κοινοβούλια ανέδειξαν τους Πράσινους ως το τρίτο πιο ισχυρό κόμμα (18,5%), με τους Χριστιανοδημοκράτες να κάνουν την έκπληξη και να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα (28%). Οι Πράσινοι δεν κατάφεραν να αναδειχθούν στο πρώτο κόμμα στο κρατίδιο αλλά και να εκλέξουν τον δεύτερο πράσινο πρωθυπουργό στη Γερμανία, όπως κάποιες δημοσκοπήσεις έδειχναν. Σημαντική πτώση είχαν οι οι Φιλελεύθεροι (συγκέντρωσαν ποσοστό μικρότερο από 5%), οι Σοσιαλδημοκράτες – που παρέμειναν στην δεύτερη θέση για ελάχιστους ψήφους διαφορά από τους πράσινους – και η Αριστερά, ενώ η ακροδεξιά AfD συγκέντρωσε 9,1%. Σημαντική εκλογική παρουσία κατέγραψε το Κόμμα για τα δικαιώματα των Ζώων (2,4%), ενώ το Βολτ συγκέντρωσε το 0,9%.

Τα αποτελέσματα:

Graph showing the results of the election in BerlinCDU-EPP: 28.23% (+10.0)

GRÜNE- Greens/EFA: 18.39%

SPD-S&D: 18.40%

LINKE-LEFT: 12.2%

AfD-ID: 9.09%

Graph showing the results of the election in Berlin

Οι Πράσινοι αναδείχθηκαν ως η πρώτη δύναμη μεταξύ ατόμων που είναι κάτω από τα 60 (σχεδόν ένα άτομο στα 4 σε αυτές τις ηλικίες ψήφισε Πράσινους), αλλά τα ποσοστά τους είναι πολύ χαμηλότερα σε ηλικίες πάνω από τα 60 (9%).

Εικόνα

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση είναι οι χριστιανοδημοκράτες που αύξησαν τη δύναμή τους. Η μεγαλύτερη επιρροή τους είναι μεταξύ ψηφοφόρων που είναι μεγαλύτεροι από τα 45 χρόνια.

Bettina Jarasch, grüne Spitzenkandidatin für die Abgeordnetenhauswahl 2023, Robert Habeck, Wirtschaftsminister, und Annalena Baerbock, Außenministerin. Darauf der Text "Wahlkampfhöhepunkt imt Bettina, Robert und Annalena. Schalt ein auf gruene.berlin. Freitag, 18:30 Uhr"

Σε ορισμένες γειτονιές οι Πράσινοι συγκέντρωσαν πολύ σημαντικά ποσοστά, όπως για παράδειγμα στο Kreuzberg (38,3%%) στη δεύτερη ψήφο.

Εικόνα

 

Posted on 13/02/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top