Συναντήσεις του Δομήνικου Χρυσίδη συν-επικεφαλής της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” με ευρωβουλευτές Πράσινων, Πειρατών, Βολτ

Με τους πράσινους Ευρωβουλευτές Tineke Strik, Ernest Urtasun και Daniel Freund, τον ευρωβουλευτή των Πειρατών και τον Ευρωβουλευτή του Βολτ που συμμετέχουν όλοι στην ομάδα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ/EFA συναντήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Δομήνικος Χρυσίδης, συνεπικεφαλής της συμμαχίας “Πράσινο & Μωβ“.

Ο Δομήνικος Χρυσίδης, συνάντησε τους ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες των κομμάτων και κινήσεων που συμμετέχουν στη συμμαχία για τις εθνικές εκλογές “Πράσινο και Μωβ” και στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπούνται στην Ομάδα Πράσινοι / EFA για να συζητήσει μαζί τους θέματα που σχετίζονται με την δουλειά τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεταναστευτικό: ένας μηχανισμός αναγκαστικής αλληλεγγύης

Mε την πράσινη ευρωβουλευτή Tineke Strik συζητήθηκαν οι τάσεις ορισμένων κυβερνήσεων στην ΕΕ που θέλουν να δουν την ήπειρο ένα φρούριο με τείχη. Η αντιμεταναστευτική ρητορική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Η ίδια υποστηρίζει μέσα από τη δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που θα είναι (και) υπέρ της Ελλάδας, με υποχρεωτική αλληλεγγύη στα κράτη μέλη, κοινό σύστημα ασύλου και ασφαλείς, νόμιμες διαδρομές μετανάστευσης. Μια πολιτική που δεν θα ποινικοποιεί τους πρόσφυγες, τις ΜΚΟ και τους ακτιβιστές διάσωσης.

Οικονομία: μια πιο πράσινη και κοινωνική επιχειρηματικότητα

Με τον πράσινο ευρωβουλευτή Ernest Urtasun συζητήθηκε η ανάγκη προώθησης μιας πιο πράσινης και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η στόχευση των ευρωπαϊκών πόρων προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό προϋποθέτει μία οικονομία που θα υποστηρίζει την πράσινη καινοτομία και την κλιματική δικαιοσύνη. Αυτά, σαφώς, θα πρέπει να δουλέψουν μαζί με μία φορολογία που θα είναι δίκαιη για όλους τους πολίτες και θα εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους για τη μετάβαση, χρήματα τα οποία σήμερα πηγαίνουν σε λίγους. Παράλληλα χρειαζόμαστε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει άμεσα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διαφθορά: δυνατή δημοκρατία, ακέραιο κράτος

Ο πράσινος ευρωβουλευτής Daniel Freund εξέφρασε την ανησυχία του ότι η συζήτηση για νέα μέτρα  καταπολέμησης της διαφθοράς στην EE δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται με τα νέα στοιχεία του Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) της Transparency International, που δημοσιεύτηκαν τέλη Ιανουαρίου. Επισημάνθηκε, επίσης, πως η διαφθορά έχει αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες και τους θεσμούς της ΕΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα το Qatargate, που αφορά άμεσα την Ελλάδα. Η συζήτηση γύρω από την ενδυνάμωση των δημοκρατιών μας θα πρέπει να γίνει και στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών το Μάιος 2024.

Μια Ελλάδα με δυναμικές ευρωπαϊκές συμμαχίες

«Δεν μπορούμε να πάμε σε εθνικές εκλογές χωρίς να μιλήσουμε για την ευρωπαϊκή διάσταση των εθνικών ζητημάτων. Από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, την κρίση θεσμών, μέχρι και τις κοινωνικές πολιτικές και την πολιτική προστασία. Για να αλλάξει η πορεία της Ελλάδας χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές συμμαχίες στον ευρύτερο Πράσινο & Μωβ χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε ως συμμαχία», δήλωσε από την πλευρά του ο Δομήνικος Χρυσίδης.

Συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή του κόμματος Πειρατών – Greens/EFA

Posted on 13/02/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top