Όχι, στον αποκλεισμό του Πράσινο και Μωβ από τις εκλογές

Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, στη Βασ. Σοφίας 15, την Πέμπτη 4 Μαΐου. Έχουν προηγηθεί επισκέψεις στον Άρειο Πάγο και το Υπουργειο Εσωτερικών, κατάθεση υπομνημάτων, συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια διορθωτική κίνηση.

Ο αιφνιδιαστικός και απρόσμενος αποκλεισμός της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ από τη διαδικασία των εκλογών δεν είναι υπόθεση των κομμάτων που την αποτελούν. Είναι απειλή για κάθε Έλληνα πολίτη. Πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Δεν είναι δυνατόν η ικανότητα και η φιλικότητα ή μη της πλατφόρμας μιας εταιρείας να καθορίζει ποια κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές, να υπαγορεύει αποφάσεις του Αρείου Πάγου και τις πολιτικές επιλογές των Ελλήνων πολιτών.
Ο αποκλεισμός για τεχνικούς λόγους κομμάτων και ειδικά των 249 υποψηφίων του Πράσινου και Μωβ από όλη την ελληνική επικράτεια, σε όλες τις 59 εκλογικές περιφέρειες, αποτελεί καθαρή παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων, μετατρέπει ένα πρόβλημα προχειρότητας κι έλλειψης προετοιμασίας για τις εκλογές σε παράγοντα στέρησης του Συνταγματικού δικαιώματος συμμετοχής στις εκλογές.
Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών να λύσει άμεσα το θέμα, προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις, όπως ακριβώς έπραξε όταν συνειδητοποιήθηκε ότι, αν τηρούνταν αυστηρά το χρονικό περιθώριο που είχαν τα κόμματα να υποβάλλουν κι επικυρώσουν τις υποψηφιότητες μέχρι τις 24.00 του Σαββάτου 29 Απριλίου, πολλά κόμματα δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές λόγω των πολλών προβλημάτων που είχε τόσο η διαδικασία όσο και η πλατφόρμα.
Όλος ο δημοκρατικός κόσμος έχει χρέος να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία μας και το δικαίωμα να αποφασίζουν οι πολίτες και όχι απρόσωποι μηχανισμοί στις εκλογές.

Ο συνασπισμός κομμάτων Πράσινο και Μωβ, σε συνεργασία με έγκριτους νομικούς, προβαίνουμε σε όλες της απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αναθεωρηθεί η απόφαση του Άρειου Πάγου, που αποκλείει τον συνασπισμό μας από τις βουλευτικές εκλογές.

Η απόφαση του Α1 τμήματος δικαιολογεί τον αποκλεισμό του συνασπισμού αναφέροντας ότι – όπως και άλλα κόμματα – δεν υπέβαλε την απαραίτητη δήλωση στην ηλεκτρονική πύλη εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Η εν λόγω απόφαση ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει σε ποια παράληψη / καθυστέρηση αναφέρεται ούτε εξηγεί αν έχει ληφθεί υπόψη η απόφασή του Υπουργείου Εσωτερικών το βράδυ του Σαββάτου 30 Απριλίου να παρατείνει τη σχετική προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, επειδή η ηλεκτρονική πύλη δεν λειτουργούσε σωστά. Παράλληλα, αρκετά κόμματα επίσης δεν ανταποκρίθηκαν πλήρως στην αρχική προθεσμία λόγω της δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης.

Πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν οποιεσδήποτε παρανοήσεις ή επουσιώδεις τυπικές ελλείψεις στην ηλεκτρονική κατάθεση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά για να δοθεί η δυνατότητα στους 249 υποψηφίους μας και στις 59 εκλογικές περιφέρειες να διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα σας ενημερώσουμε για κάθε νεότερο.

Posted on 05/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top