Δηλώσεις Ευρωπαίων Πράσινων και άλλων για τον αποκλεισμό του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ από τις εκλογές

Δηλώσεις για τον αποκλεισμό του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Ο αποκλεισμός από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για τεχνικούς λόγους αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία, διότι ένα τεχνικό πρόβλημα μετατρέπεται σε παράγοντα παραβίασης του Συνταγματικού δικαιώματος συμμετοχής ενός πολιτικού σχηματισμού στις εκλογές που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει. Θέτει και θέματα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και οργάνωσης του κράτους και της ψηφιακής μετάβασης. Υποτίθεται η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να εφαρμόζεται με έναν οργανωμένο τρόπο για να βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση, όχι να δημιουργεί νέα προβλήματα που οδηγούν σε φαινόμενα που μπορούν να ερμηνευτούν ως υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας. Επίσης, ο αποκλεισμός του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ εκθέτει τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το Πράσινο και ΜΩβ από την εκλογική διαδικασία με επίκληση τεχνικών λόγων. Σκεφτείτε οι Πράσινοι είναι μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ πράσινα κόμματα συμμετέχουν σε 7 κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Ελλάδα αποκλείονται από την εκλογική διαδικασία: χιλιάδες ευρωπαίου πολίτες πληροφορούνται ότι λόγω προβλημάτων σε μια ηλεκτρονική διαδικασία αποκλείεται από τις εκλογές μια συμμαχία που περιλαμβάνει πράσινα κόμματα και κόμματα όπως της πολιτικής φιλοζωίας, Βολτ και Πειρατών που συμμετέχουν όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σε εθνικά και τοπικά κοινοβούλια αλλά και σε κυβερνήσεις (Κόμμα Πειρατών στην κυβέρνηση της Τσεχίας). Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα αναφέρει: “Ελπίζουμε ότι το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και θα επιτραπεί στους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Τεχνικά προβλήματα μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά δεν μπορεί να είναι η αιτία αποκλεισμού από το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές“. Μεγάλα πρακτορεία αρχίζουν να παίζουν το θέμα αυτό. 

Το  ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ   με την βοήθεια διακεκριμένων καθηγητών συνταγματικού δικαίου και δικηγόρων έχει καταθέσει αίτηση στον Άρειο Πάγο και στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διορθώσουν την απόφαση αποκλεισμού που έχει βασιστεί στην εισήγηση της εταιρείας που έχει την ευθύνη την ηλεκτρονικής πλατφόρμας ότι δεν οριστικοποιήσαμε την υποβολή της αίτησης. Έχουμε κάνει επανειλημμένες επισκέψεις τόσο στον Άρειο Πάγο όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών για να μιλήσουμε, να εξηγήσουμε, να υποβάλλουμε υπομνήματα. καταλαβαίνουμε ότι οι σημερινή πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο εσωτερικών έχει βρεθεί μπροστά σε μια δεδομένη κατάσταση που άφησε ο προηγούμενος υπουργός εσωτερικών, χωρίς καν την οργάνωση που υπήρχε σε προηγούμενες εκλογές. Αλλά θα πρέπει να λύσει το θέμα, όπως έλυσε με ευρύτητα πνεύματος το πρόβλημα που ανέκυψε με πολλά κόμματα που δεν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στις εκλογές αν τηρούνταν η προθεσμίας της 24.00 του Σαββάτου 29/4/2023 – το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ ήταν έτοιμο αν είχε παραμείνει η ημερομηνία που έθετε το σχετικό ΦΕΚ για το κλείδωμα της πλατφόρμας. Όμως και σωστά επιλέχθηκε να παραταθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε νέα νομοθετική ρύθμιση αλλά επιλέχθηκε μια τεχνική λύση. Στην ίδια βάση θα μπορούσε να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα αφού εγκαίρως και πριν την νέα προθεσμία το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είχε οριστικοποιήσει την έγκριση 249 υποψηφίων και κατέβαλε ποσό 37.500 για παράβολα, ενώ είχε όλα τα πρωτόκολλα από τον Άρειο Πάγο για την υποβολή του συνδυασμού και την έγκρισή του ως τίτλος και λογότυπο. Πράγματι, εκ των υστέρων, διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να πατηθεί άλλο ένα κουμπί για την οριστικοποίηση – οριστικοποίηση αλλά ούτε οι οδηγίες, ούτε κάποιο εγχειρίδιο ούτε η εγκύκλιος το έκαναν αυτό απολύτως σαφές.  

Καλούμε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να πάρουν θέση δημόσια, πριν να είναι αργά, γιατί οι μέρες τρέχουν και μετά θα είναι αδύνατον εκ των πραγμάτων να προλάβουμε συμμετάσχουμε στις εκλογές, ακόμα και αν αλλάξει η απόφαση απόρριψης. 

Εάν ο αποκλεισμός αυτός υλοποιηθεί τελικά, τότε καταρρέουν παράλληλα διάφοροι μύθοι που καλλιεργούνται:

– Καταρρέει ο μύθος για τον υποτιθέμενο «ψηφιακό εκσυγχρονισμό» του κράτους, καθώς δημιουργήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές, υποτίθεται για εκσυγχρονισμό και διευκόλυνση αλλά χωρίς υποστηρικτικές δομές, εκπαίδευση και διορθωτικούς μηχανισμούς, άνοιξες τελευταία στιγμή και όχι κάποιους μήνες πριν και κατέληξε με ένα κάρο προβλήματα και αποκλεισμό τελικά πολιτικών υποψηφιοτήτων, περιορισμό δηλαδή του δικαιώματος του εκλέγεσθαι των πολιτών.

– Καταρρέει ο μύθος για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό της χώρας μας, καθώς ένας υπαρκτός διεθνώς και στη χώρα μας πολιτικός χώρος, με 249 υποψήφιους σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αποκλείεται από τη συμμετοχή στις εκλογές. Σε ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να γίνει αυτό ανεκτό;

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ κατέθεσε εγκαίρως και μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες 249 υποψηφιότητες σε 59 εκλογικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου και ενός πλήρους ψηφοδελτίου Επικρατείας. 

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα: “Ελπίζουμε ότι το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα και θα επιτραπεί στους πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Τεχνικά προβλήματα μιας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά δεν μπορεί να είναι η αιτία αποκλεισμού από το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές

Thanasis Kampagiannis

Η ψηφιοποίηση δεν λύνει κανένα πρόβλημα όταν ψηφιοποιείται η γραφειοκρατία και ο κρατικός παραλογισμός. Η – για πρώτη φορά υποχρεωτική – ψηφιακή υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εθνικές εκλογές συνοδεύτηκε από πλήθος προβλημάτων. Το σύστημα “κράσαρε” με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση μέσω ανάρτησης ανακοίνωσης στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών. Τελικά, κάποιοι συνδυασμοί που αντιμετώπισαν πρόβλημα (πχ Πλεύση Ελευθερίας) κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την υποβολή και κάποιοι αποκλείστηκαν (πχ Νικολόπουλος). Η περίπτωση του Πράσινο & Μωβ είναι σκανδαλώδης: ο συνδυασμός επέδωσε σε έγχαρτη μορφή τον συνδυασμό και τους υποψηφίους, πλήρωσε τα παράβολα, υπέβαλε τα ονόματα. Αλλά λόγω λάθους στην οριστικοποίηση της υποβολής δεν ανακηρύχτηκε. Αντί η ψηφιακή υποβολή να είναι ένα επιπλέον δικαίωμα των συνδυασμών δίπλα στην έγχαρτη επίδοση και καταχώρηση, προβλέφθηκε ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανακήρυξη. Η ψηφιοποίηση του κρατικού παραλογισμού σε όλο του το μεγαλείο: αντί το κράτος να βοηθά τον πολίτη που θέλει να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, χρησιμοποιεί την ψηφιοποίηση ως πρόσχημα για τον αποκλεισμό ενός συνδυασμού.
Και έτσι ένας συνδυασμός που αποτελούσε την πολιτική έκφραση των Ευρωπαίων Πράσινων, έμεινε εκτός εκλογικής διαδικασίας. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα μέλη και τους φίλους του συνδυασμού που έκαναν σήμερα το μεσημέρι κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτό είναι το ψηφιακό κράτος που θα πατάξει τη γραφειοκρατία;
Χρήστος Λυντέρης
Αντί να διευκολύνει το θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι παρέχοντας σαφείς οδηγίες, υποδείγματα δηλώσεων υποψηφιοτήτων και ασκώντας προέλεγχο ώστε να διορθώνονται τυπικά σφάλματα ελλείψεις και παρερμηνίες , ο Άρειος Πάγος κατόρθωσε να αποκλείσει τα 14 από τα 50 κόμματα που υπέβαλαν υποψηφιότητα για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Μεταξύ αυτών η περίπτωση του συνασπισμού Πράσινο και Μωβ συνιστά πρωτοφανή και εξώφθαλμη παραβίαση του δικαιώματος, αφού φέρεται να αποκλείστηκε από καθαρό λάθος του Αρείου Πάγου που αγνόησε την ύπαρξη ανωτέρας βίας συνιστάμενης σε τεχνική αδυναμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και παράταση της προθεσμίας.
Ποτέ στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν είχε συμβεί να αποκλειστούν από τις εκλογές τόσο πολλά κόμματα ,ούτε σε απόλυτο αριθμό, ούτε σε ποσοστό επί των συμμετεχόντων:
– Το 2007 δήλωσαν συμμετοχή 23 και αποκλείστηκε 1.
– Το 2009 δήλωσαν συμμετοχή 28 και αποκλελιστηκαν 5.
– Τον Μάιο 2012 δήλωσαν συμμετοχή 36 και αποκλείστηκαν 4.
– Τον Ιούνιο 2012 δήλωσαν συμμετοχή 29 και αποκλείστηκαν 8.
– Τον Ιανουάριο 2015 δήλωσαν συμμετοχή 25 και αποκλείστηκαν 3.
-Τον Σεπτέμβριο 2015 δήλωσαν συμμετοχή 24 και αποκλείστηκαν 5.
– Το 2019 δήλωσαν συμμετοχή 24 και αποκλείστηκαν 4.
– Το 2023 δήλωσαν συμμετοχή 50 και αποκλείστηκαν 14, το 28% των κομμάτων και συνασπισμών που δήλωσε συμμετοχή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές αποκλείστηκε και εμποδίστηκε η συμμετοχή του.
Η δημοκρατία σε απαγόρευση και η λαική κυριαρχία υπό κηδεμονία.
Damian Boeselanger
O Ευρωβουλευτής του Βολτ Γερμανίας και μέλος της Ευρωομάδας Πράσινων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Damian Boeselager εξέφρασε την στήριξή του στην συμμαχία ενάντια στην απόρριψη της συμμετοχής της από την εκλογική αναμέτρηση.
Πέτρος Κόκκαλης

 

Ο Ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόρριψη της συμμαχίας κατακρίνοντας την επιλογή της κυβέρνησης για πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας την στιγμή που δημιουργούνται τόσα προβλήματα.
Βασιλική Γραμματικογιάννη https://youtu.be/XWyMWPq5qRI
Νίκος Χρυσόγελος https://youtu.be/2T49LB7ArIg
Δομήνικος Χρυσίδης https://youtu.be/x4M3o6QtEmE
ΜΙχάλης Τρεμόπουλος https://youtu.be/O_FWVx86Vf0
Όλα τα βίντεό μας μπορείτε να τα δείτε στο κανάλι youtube Πράσινο & Μωβ
 Δείτε περισσότερα https://prasinomov.gr/media/

Posted on 05/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top