Οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καμπούλ, οι Αμερικανοί αποχώρησαν και μαζί όλες οι συμμαχικές δυνάμεις. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τα δικαιώματα των γυναικών, των κοριτσιών και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 500.000 Αφγανοί και Αφγανές θα γίνουν πρόσφυγες μέσα στο επόμενο διάστημα.
Την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα το Αφγανιστάν κάλεσε όλα τα μέρη, ειδικά τους Ταλιμπάν να διασφαλίσουν ότι θα καλυφθούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR):
- 80% από ένα σύνολο 250.000 Αφγανών που αναγκάστηκαν από τα τέλη Μαίου να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους είναι γυναίκες και παιδιά.
- Σχεδόν 400.000 αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους από την αρχή του έτους, αθροιζόμενοι στα 2,900.000 Αφγανούς που έχουν ήδη μετακινηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας από τα τέλη του 2020.
- Η μεγάλη πλειοψηφία των Αφγανών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους παραμένουν στη χώρα, κοντά στα σπίτιας τους όπου το επιτρέπουν οι μάχες. Από την αρχή του έτους, περίπου 120.000 Αφγανοί έφυγαν από τις αγροτικές περιοχές και επαρχιακές πόλεις και κατευθύνθηκαν στην Καμπούλ (τώρα φεύγουν πανικόβλητοι και από εκεί).
Οι διάφορες στρατιωτικές δυνάμεις που αποχωρούν ή αποχώρησαν ήδη από το Αφγανιστάν προσπαθούν να πάρουν μαζί τους ένα πολύ περιορισμένο αριθμό Αφγανών που βοηθήσουν σε σχετικές εργασίες, όπως για παράδειγμα διερμηνείς. Αλλά αυτός ο αιρθμός είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους Αφγανούς και ιδιαίτερα τις Αφγανές που δεν θέλουν να ζήσουν σε ένα σκοταδιστικό καθεστώς τύπου Σαουδικής Αραβίας, ακόμα και αν οι Ταλιμπάν αυτοσυγκρατηθούν και δεν αρχίσουν εκτελέσεις, φυλακίσεις, βασανισμούς και κακοποιήσεις όσων θεωρούν “εχθρούς”;
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θεωρεί ότι “στο πλαίσιο της γενικευμένης ανασφάλειας σε πολλά μέρη του Αφγανιστάν, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι οι Αφγανοί εκτός της χώρας ενδέχεται να έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας” και “καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να παρέχουν ασφάλεια στους Αφγανούς, ανεξάρτητα από το τρέχον νομικό τους καθεστώς. Δεδομένης της δραματικής κλιμάκωσης των συγκρούσεων, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καλωσορίζει τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί τώρα από πολλά κράτη για να σταματήσει προσωρινά η απέλαση όσων απέτυχαν να τους παρασχεθεί άσυλο και να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στις διαδικασίες ασύλου.
Ορισμένες χώρες, όπως πχ οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν περίπου 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Η ΕΕ δεν ανακοίνωσε μέχρι τώρα κάτι συγκεκριμένο, ενώ ο Μακρόν ιεράρχησε ως πιο σημαντικό να μιλήσει για τον “κίνδυνο” νέων προσφύγων που θα θελήσουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η στάση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη αλλά και πολλών ΜΜΕ. Το μόνο που σκέφτονται είναι να μην έρθουν εδώ οι πρόσφυγες! “Είναι καθαρό ότι η χώρα δεν θα γίνει ξανά πύλη εισόδου προσφύγων”, δήλωση ο κ. Ν. Μηταράκης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι.
Θα περίμενε κάποιος ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Κάθε Κράτος – Mέλος της ΕΕ (εννοείται και η Ελλάδα) πρέπει να δεσμευθεί και να δεχθεί απευθείας ένα αριθμό προσφύγων, ιδιαίτερα γυναίκες/κορίτσια. Είναι αδιανόητο να περιμένουμε να διαχειριστεί ο Ερντογάν 500.000 πρόσφυγες.
Η Ελλάδα και οι Αφγανοί πρόσφυγες
Μπορεί να έχουμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που έχουν χειρότερα. 500.000 – επιπλέον -Αφγανοί και Αφγανές αναμένεται να αναζητήσουν ως πρόσφυγες ασφάλεια εκτός της χώρας τους.
Παρά την πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να θεωρήσει το Αφγανιστάν σαν ασφαλή χώρα (!) – μαζί κι άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η Συρία, η Σομαλία (!) – για να μην αναγνωρίζει τους Αφγανούς ως πρόσφυγες (!), το Αφγανιστάν ήταν και ιδιαίτερα σήμερα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ΜΗ-ΑΣΦΑΛΗΣ χώρα. Όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλωμένος από ιδεοληψίες και αγνοεί επιδεικτικά τι σημαίνει να είναι μια χώρα ασφαλής.
Είναι προς το συμφέρον και της χώρας (όχι μόνο των προσφύγων) να προετοιμαστεί για να φιλοξενήσει ένα αριθμό προσφύγων, ιδιαίτερα γυναίκες και οικογένειες. Η μόνη ρεαλιστική και ανθρωπιστική θέση, σύμφωνη και με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το συμφέρον της χώρας – είναι να δηλώσει δημόσια η Ελλάδα – και να απαιτήσει να το κάνουν όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ – πόσους πρόσφυγες θα δεχθεί. Αν όλες οι χώρες αναλάβουν τις ευθύνες τους και εφόσον ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι για τους πρόσφυγες δεν θα χρειαστεί να περάσουν όλοι από την Ελλάδα για να να φτάσουν με κάθε μέσο στις διάφορες χώρες. Για παράδειγμα αν η Ελλάδα δεχθεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες θα πρέπει να διευκολύνει τους ανθρώπους να καταθέσουν αίτημα ασύλου και να οργανώσει τις υποδομές για μακροχρόνια φιλοξενία και κοινωνική ένταξη.
Για να μην δημιουργηθεί η κατάσταση του 2015 θα πρέπει να οργανωθούν ειδικές πτήσεις και επιχειρήσεις μεταφοράς τους στις διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα εννοείται), ώστε οι άνθρωποι να μεταφέρονται απευθείας από την Τουρκία σε κάθε χώρα (και στην Ελλάδα) με βάση τον αριθμό που έχει αποφασίσει η χώρα αυτή να φιλοξενήσει. Εκεί μπορεί να γίνει η διαδικασία αναλυτικής εξέτασης του αιτήματος ασύλου. Κανονικά όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να συντονιστεί από την ΕΕ και να διατεθούν επαρκείς πόροι.
Κάθε άλλη αντιμετώπιση θα είναι βάρβαρη και όχι μόνο θα βλάψει την εικόνα της χώρας, ότι είναι μια βάρβαρη και απάνθρωπη, αλλά θα δημιουργήσει και καταστάσεις του 2015. Μήπως πιστεύει η κυβέρνηση ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις και οι παράνομες ενέργειες παρεμπόδισης των Αφγανών προσφύγων θα εμποδίσουν πραγματικά ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους από τους Ταλιμπάν να φοβηθούν να διασχίσουν τη θάλασσα; Ακολουθώντας την έκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ η Ελλάδα πρέπει να παγώσει τις απελάσεις προς την Τουρκία (που θα τους απελάσει στο Αφγανιστάν) όσους απέτυχαν να τους αποδοθεί άσυλο στη χώρα μας. και να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις με βάση το γεγονός ότι το Αφγανιστάν δεν είναι μια ασφαλής χώρα. πολύ περισσότερο για τις Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια.
Δεν μπορεί να κατηγορούμε τον Ερντογάν και τους Ταλιμπάν αλλά στο δια ταύτα να συμπεριφέρονται οι κυβερνήσεις μας με ένα τρόπο που είναι εξίσου βάρβαρος. Δεν μπορεί να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στην απειλή που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι.
Η στάση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου δείχνει ότι αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, που υιοθετήθηκε πριν από 70 χρόνια και η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για κάθε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο
Θα είναι ντροπή για τις ευρωπαϊκές αξίες να αφήσει η ΕΕ και τα Κράτη – Μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τους Αφγανούς και τις Αφγανές χωρίς βοήθεια σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πάντως να τονίσουμε προς όλες τις κατευθύνσιες “Όχι στο όνομά μας” μια τέτοια βαρβαρότητα.