Παιχνίδια με Φρεγάτες στο Αιγαίο!

Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γεν. Γραμ. των Πράσινων Αλληλεγγύη

Η νέα λέξη της μόδας είναι η ΕΠΑΝΑΚΟΥΜΒΗΣΗ. Την μάθαμε με αφορμή το περιστατικό που συνέβη μεταξύ της φρεγάτας του ελληνικού πολεμικού ναυτικού “Λήμνος” και της τουρκικής “Κεμάλ Ρέις”. Πιο συγκεκριμένα σε ένα παιχνίδι “ποιος θα περάσει πρώτος” που παίχτηκε ανάμεσα στα δύο σκάφη που βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής κάπου στο Αιγαίο, η ελληνική φρεγάτα «πήρε κεφάλι» και «επανακούμπησε»! την τουρκική προκαλώντας της ζημιές στην πλώρη!!! Παιχνίδια παιδικά και ανόητα τα οποία όμως θα μπορούσαν να βάλουν (σε περίπτωση που το “αστείο” ξεφύγει και χοντρύνει) ακόμη και την ειρήνη σε κίνδυνο!

Ένα ντοκουμέντο από την πρόσκρουση της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.) με την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή που δημοσιεύει σχετική φωτογραφία, που προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου
ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε. Το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε την Τρίτη 18/7 στο «Βήμα», δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι’ ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», ο δε αξιωματικός απάντησε πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Με βάση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο με τίτλο «Η κατασκευή του εχθρού» στις 9/8 https://prasinoi.gr/katasexth/ (δεν θέλω ούτε να) φαντάζομαι πως αποδόθηκε το επεισόδιο αυτό από τα τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ και εφημερίδες!!!

Ελπίζω ειλικρινά πως αυτή είναι η τελευταία φορά που γίνονται τέτοιες επικίνδυνος «μαγκιές», μετά συγχαρητηρίων μάλιστα, σε βάρος της ηρεμίας των δύο λαών και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Ας παίξουν, όσοι το θέλουν, με μολυβένια στρατιωτάκια για να περάσει η ώρα τους, και ας μας αφήσουν ήσυχους…

Έχουμε, δυστυχώς, άλλα σοβαρότερα πράγματα να μας απασχολήσουν από αυτά τα «παιχνιδάκια».

Φωτο: φωτογραφία που δημοσιεύει η «Κ»

Posted on 19/08/2020 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top