Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας με τις συμβάσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ απορούμε με την υποκρισία των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιανού η υπογραφή κύρωσης των συμβάσεων για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν …καλύτερη, την ίδια στιγμή που μας «πουλάνε» δήθεν ενδιαφέρον για την αλλαγή του κλίματος και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραχώρησε περίπου το 1/3 της χώρας (75.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη) στις πετρελαϊκές εταιρίες Total, Exxon Mobil, ΕΝΙ, Repsol για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το ίδιο καταστροφικό έργο με την κύρωση των συμβάσεων για εξορύξεις στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Η χώρα έχει δεσμευθεί για 99 τουλάχιστον χρόνια σε μια βρώμικη κι επικίνδυνη μορφή ενέργειας, την οποία πρέπει να εγκαταλείψουμε το αργότερο μέχρι το 2050 (δηλαδή σε 30 το πολύ χρόνια), αλλά αν θέλουμε να συγκρατήσουμε κάπως την κλιματική κρίση που εντείνεται αυτό θα πρέπει να το κάνουμε μεταξύ 2030 και 2040 (δηλαδή σε 10-20 χρόνια).

Οι έρευνες και φυσικά οι γεωτρήσεις αποτελούν μια μεγάλη απειλή για το περιβάλλον, με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές από αυτές είναι μέσα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές αλλά και σε σεισμικά ρήγματα. Εφόσον προχωρήσουν σε μεγάλα βάθη θα εφαρμοστούν τεχνολογίες που δεν έχουν δοκιμαστεί μακροχρόνια, ενώ πιθανό ατύχημα – διαρροή δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα.

Πέρα όμως από τις επιπτώσεις στο κλίμα και στο περιβάλλον, εξίσου μεγάλη απειλή υπάρχει και για την οικονομία. Φανταστείτε ένα ατύχημα στα Ιόνια ή στην Κρήτη ή στις ακτές της Πελοποννήσου με διαρροή ποσότητας πετρελαίου πολλαπλάσιας από αυτήν που διέρρευσε από το μικρό σκάφος που βυθίστηκε στο Σαρωνικό. Η ζημιά με οικολογικούς και οικονομικούς όρους θα είναι τεράστια. Το έχουμε ζήσει στην Ελλάδα με διαρροές από δεξαμενόπλοια. Αλλά ατύχημα από μια εξέδρα άντλησης ως αποτέλεσμα αστοχίας, ζημιάς ή και τρομοκρατικής επίθεσης της τάξης μεγέθους σαν κι αυτό που συνέβη στον κόλπο του Μεξικού από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης της ΒΡ θα είχε κόστος στην ελληνική οικονομία πάνω από 100 δις ευρώ. Παρά τις διαδόσεις για μυθικά έσοδα σε περίπτωση εξόρυξης υδρογονανθράκων, διαβάζοντας τις συμβάσεις που κυρώνει η Βουλή, στην πραγματικότητα τα έσοδα σε βάθος 100ετίας θα είναι ελάχιστα. Επίσης, διαπιστώνουμε εύκολα ότι το κόστος από ένα και μόνο ατύχημα σαν κι αυτό, θα μπορούσε να «απορροφήσει» όλα τα χρήματα που υποτίθεται θα μπορούσε να επωφεληθεί η χώρα καθ’ όλη την διάρκεια ζωής των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Ακόμα, όμως, κι αν δεν συμβεί ένα μεγάλο ατύχημα μέσα σε ένα διάστημα 100 χρόνων – κάτι απίθανο φυσικά όταν μιλάμε για παρόμοιες δραστηριότητες – η χώρα θα δεσμευτεί μακροχρόνια από άποψη υποδομών και επενδύσεων σε μια οικονομία (την οικονομία των ορυκτών καυσίμων) που είναι για πολλούς λόγους στα τελευταία της (κλιματική κρίση, τεχνολογικές εξελίξεις, αλλαγή ενεργειακών μοντέλων, εκδημοκρατισμός στην ενέργεια-ενεργειακή δημοκρατία, έλεγχος από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις). Μάλιστα σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πρόσφατου αναπτυξιακού νόμου η χώρα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει με κρατικές χρηματοδοτήσεις τις επενδύσεις αυτές που υποτίθεται θα μας έκαναν πλούσιους σαν την… Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ η χώρα δεν θα έχει στόχο και επενδύσεις που οδηγούν στην πράσινη οικονομία που έχει παρόν και μέλλον. Μια τέτοια μεταστροφή στο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο – με δίκαιο και ολοκληρωμένο τρόπο και με συμμετοχή των πολιτών στις επενδύσεις – μπορεί να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας για εκείνες τις ομάδες που βιώνουν σήμερα υψηλή ανεργία, ενώ δίνει την δυνατότητα να μένουν τα έσοδα από την ενέργεια και άλλες δραστηριότητες στην κοινωνία και στη χώρα, όχι να πηγαίνουν σε λίγες πετρελαϊκές ή ενεργειακές επιχειρήσεις.

Σήμερα χρειάζεται να επενδύσουμε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους όχι στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά:

  • στην γιγαντιαία προσπάθεια μετατροπής των κτηρίων σε ενεργειακά αποτελεσματικά, κτήρια που στην πραγματικότητα δεν θα χρειάζονται παρά ελάχιστη εξωτερική ενέργεια – κι αυτή μόνο από ανανεώσιμες πηγές-,
  • στην ανάπτυξη «έξυπνων δικτύων» που διευκολύνουν την παραγωγή, αποθήκευση και ανταλλαγή ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) σε επίπεδο γειτονιάς,
  • στην μετατροπή του στόλου των λεωφορείων και αυτοκινήτων (περιορίζοντας την αυτοκίνηση με ΙΧ) σε ηλεκτρικά αλλά που θα τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές και πολλά άλλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση θα πρέπει να ντρέπονται που αφού προετοίμασαν και υπέγραψαν τις περισσότερες συμβάσεις παραχώρησης στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και τις έφεραν στη γειτονιά μας, τώρα δήθεν νοιάζονται για το κλίμα, το περιβάλλον, τις περιοχές NATURA. Και μάλιστα έχουν το θράσος να μιλάνε δημόσια για αυτά, και να σκέφτονται να προσθέσουν και λίγη … πρασινάδα στον τίτλο τους για να συνεχίσουν την κοροϊδία.

Η ΝΔ αφού πήρε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια καταστροφική πορεία στήνοντας μια επικοινωνιακή καμπάνια για το πόσο νοιάζεται για το …κλίμα και τον μνημεία που θα πληγούν από την κλιματική κρίση!

Το δε ΚΙΝΑΛ διεκδικεί ως δική του πρωτοβουλία το μοίρασμα της χώρας σε οικόπεδα και την παραχώρησή τους στις πετρελαϊκές.

Μην θεωρείτε ότι μπορείτε να ξεγελάτε πολλούς για πολύ ακόμα. Το πράσινο κύμα θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα για να παρασύρει στο πέρασμά του όλες τις τυχοδιωκτικές πολιτικές.

Πονηρέ πολιτευτή δεν μπορείς να ξεγελάς για πολύ τα παιδιά…

 

Posted on 08/10/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top