Ως πότε η δυσοσμία από τη βιομηχανία θα πνίγει τους κατοίκους του Θριάσιου;

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την κυβέρνηση να θεσπίσει Ειδική Επιτροπή Ελέγχου – με την συμμετοχή ανεξάρτητων ερευνητικών κέντρων, της αυτοδιοίκησης και των πολιτών της περιοχής – για να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τις εκπομπές από τα διυλιστήρια πετρελαίου (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο. Για άλλη μια φορά η ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου μέχρι την Μαγούλα πνίγηκε από την δυσοσμία που μπαίνει στα σπίτια και τα σχολεία και κάνει τη ζωή των πολιτών αφόρητη.

Ο Δημόκριτος που πραγματοποιεί από τον Μάρτιο – για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής – μετρήσεις με 3 σταθμούς, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας (Εργατικές Κατοικίες), στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, πρέπει να εντοπίσει την πηγή της έντονης δυσοσμίας.

Ειδική επιτροπή ελέγχου πρέπει να συσταθεί για να αντιμετωπίσει το θέμα της ανεπάρκειας των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων των ΕΛΠΕ αλλά και με εξουσία ελέγχου ΄των δύο διυλιστηρίων για την αντιμετώπιση των επεισοδίων ρύπανσης του Θριάσιου Πεδίου.

Οι πολίτες διαπιστώνουν την δυσοσμία ΚΑΙ υποφέρουν σε τακτικά διαστήματα. Αγανακτούν όχι μόνο γιατί επαναλαμβάνονται συνεχώς τα περιστατικά αυτά αλλά και διότι δεν έχει εντοπιστεί η πηγή της δυσοσμίας αν και είναι σίγουροι ότι αυτή προέρχεται από τα ΕΛΠΕ.

Παρόμοιες καταστάσεις βιώνουν και οι πολίτες στην Δυτική Θεσσαλονίκη που ήδη ξεσηκώνονται και στις 20 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ διαδηλώνουν έξω από το Διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Θεσσαλονίκη.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε την αυτοδιοίκηση να αναλάβει το ρόλο που της αντιστοιχεί και να μην παραμένει θεατής στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων.

Η προστασία της υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής δεν είναι κάτι διαπραγματεύσιμο.

 

Posted on 08/10/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top