Lloyd’s: Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες 5ετίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια

Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) για την Τράπεζα της Ελλάδος, υπολόγιζε ότι το ετήσιο κόστος από την κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα μπορεί να φτάνει τα περίπου 8,5 δισ. ευρώ το έτος. Παλιότερη έκθεση για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας εκτιμούσε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να κοστίσει στην ελληνική οικονομία από 577 δισ. έως 701 δισ. ευρώ έως το 2100 (business as usual σενάριο). Φαίνεται ότι η νέα έκθεση που ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη του έτους θα εκτιμάει τη ζημιά αυτή σε πάνω από 1.000.000.000.000 (1 τρις) ευρώ μέσα στον 21ο αιώνα. Μόνο το 2023 οι οικονομικές ζημιές από τους καύσωνες, τις υψηλές θερμοκρασίες, τις πλημμύρες θα ξεπεράσουν τα 10 δις, ή μπορεί και να φτάσουν τα 20 δις.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαν οι Lloyd’s για τις οικονομικές απώλειες με την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω κλιματικής κρίσης εκτιμάει ότι μπορεί να φτάσουν σε μια 5ετία από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο σενάριο χαμηλότερης σοβαρότητας έως 17,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο πιο ακραίο σενάριο.

Η αυξανόμενη ζημιά από την κλιματική κρίση αρχίζει να πιέζει τις ασφαλιστικές εταιρίες που τώρα σκέφτονται να αρνούνται να ασφαλίζουν περιουσίες σε περιοχές που είναι ευάλωτες από την κλιματική κρίση, παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών σε ιδιωτικές εταιρίες.

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες – σύμφωνα με την έκθεση των Lloyd’s που δημοσιοποιήθηκε στις 11/10/2023 – θα μπορούσαν να φτάσουν τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σενάριο μιας εύλογης και όχι ακραίας αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική κρίση που προκαλούν αποτυχίες στις καλλιέργειες και έλλειψη τροφίμων και νερού, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ασφαλιστική αγορά Lloyd’s του Λονδίνου.

Η Lloyd’s, η οποία διεξήγαγε την έρευνα παράλληλα με το Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Κέιμπριτζ, τόνισε ότι το “σενάριο συστημικού κινδύνου”, το οποίο μοντελοποιεί τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων, ήταν υποθετικό. Ωστόσο, ανέφερε ότι το έργο θα βελτιώσει την κατανόηση των επιχειρήσεων και των πολιτικών σχετικά με την έκθεσή τους σε κρίσιμες απειλές, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Κατά την προσαρμογή των εκτιμώμενων 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε απώλειες σε μια περίοδο πέντε ετών για την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των ακραίων καιρικών φαινομένων, οι αναμενόμενες παγκόσμιες οικονομικές απώλειες ήταν 711 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Lloyd’s.

«Η παγκόσμια οικονομία γίνεται πιο περίπλοκη και υπόκειται ολοένα και περισσότερο σε συστημικές απειλές», δήλωσε ο Trevor Maynard, Εκτελεστικός Διευθυντής Συστημικών Κινδύνων στο Κέντρο Μελετών Κινδύνων του Cambridge.

Πρόσθεσε ότι η έρευνα θα «βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διερευνήσουν τις πιθανές επιπτώσεις αυτών των σεναρίων».

Η Lloyd’s μοντελοποίησε τις παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα εκτιμώντας τον αντίκτυπο των κραδασμών από τρόφιμα και νερό στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε μια περίοδο πέντε ετών.

Η σταθμισμένη μέση απώλεια στις τρεις σοβαρές εκδοχές που μοντελοποίησε – μείζονα, σοβαρή και ακραία – ήταν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πενταετίας, κυμαινόμενη από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο σενάριο χαμηλότερης σοβαρότητας έως 17,6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο πιο ακραίο σενάριο.

Η Lloyd’s σχεδίασε επίσης για εκδηλώσεις που επικεντρώνονται σε περιοχές – είπε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα με επίκεντρο την ευρύτερη Κίνα θα οδηγούσαν στις μεγαλύτερες απώλειες, 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η περιοχή της Καραϊβικής θα έχανε το 19% του ΑΕΠ της σε διάστημα πέντε ετών εάν τα ακραία καιρικά φαινόμενα συγκεντρώνονταν εκεί, εκτιμά ο Lloyd’s. (Αναφορά από τον Tommy Reggiori Wilkes, επιμέλεια από τον Mark Heinrich).

 

Posted on 14/10/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top