Εμμανουέλα Τερζοπούλου, ΓΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Το περιβαλλοντικό κίνημα στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου αλλάζει το αυτοδιοικητικό πολιτικό σκηνικό!

Εμμανουέλα Τερζοπούλου: Μέσα σε τρεις μήνες, καταφέραμε το περιβάλλον να γίνει ένα από τα κεντρικά θέματα στην πολιτική ατζέντα όλων των παρατάξεων και όλοι να τάσσονται κατά του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο! Και μόνο αυτό αποτελεί επιτυχία!!! Σε αυτό φυσικά πρωταρχικό ρόλο έπαιξε το κίνημα του Απρίλη που σταμάτησε τις μπουλντόζες!!! Η πραγματική δύναμη μας ήταν και θα συνεχίζει να είναι αυτό! Ο ίδιος κόσμος και πολύ περισσότερος, μπορεί να ρίξει και τον Μπουρνού!

Το περιβαλλοντικό κίνημα στο δήμο Ραφήνας – Πικερμίου αλλάζει το αυτοδιοικητικό πολιτικό σκηνικό!

Για πρώτη φορά στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, ίσως και πανελλαδικά, έχουμε μία πολύ ασυνήθιστη εξέλιξη στις φετινές δημοτικές εκλογές! Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που γεννήθηκε μέσα από το περιβαλλοντικό κίνημα, κατάφερε να γίνει ρυθμιστής του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου των εκλογών, κερδίζοντας σαφείς και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και άλλα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2023 στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου έγινε ένας μοναδικός ξεσηκωμός για την ιστορία του. Στις 24 Απριλίου μπουλντόζες ξεκίνησαν να αποψιλώνουν την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, μάλιστα σε αναπαραγωγική περίοδο για την πλούσια πανίδα του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής. Τα βίντεο με τις μπουλντόζες μέσα στην κοίτη και τα πουλιά που απομακρύνονταν, προκάλεσαν σοκ διεθνώς… Το κάλεσμα της Κίνησης για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχε μεγάλη απήχηση και εκατοντάδες άνθρωποι ύψωσαν το ανάστημά τους για να αποτρέψουν την καταστροφή του ποταμού. Για τρεις εβδομάδες έφραζαν την είσοδο στις μπουλντόζες, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ ώστε να αποφευχθεί η ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή που θα ακολουθούσε με την αποψίλωση 17 χιλιομέτρων του ποταμού, όπως προβλέπει το έργο διευθέτησης που ξεκίνησε τότε. Πορείες εκατοντάδων ανθρώπων έγιναν εκείνο το διάστημα στη Ραφήνα, νέοι κινητοποιήθηκαν, δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν. Το κίνημα για τη διάσωση του Μεγάλου Ρέματος έκτοτε γιγαντώθηκε, με περίπου 50.000 να έχουν υπογράψει σήμερα τη σχετική διαδικτυακή διεθνή εκστρατεία, που ζητάει τη ματαίωση και επανασχεδιασμό του έργου με βάση λύσεις βασισμένες στη φύση (NbS).

Το πολιτικό σκηνικό λοιπόν στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου έχει πλέον αλλάξει!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΓΗ & ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 15.10.2023 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Καταδικάζουμε τις αντιπεριβαλλοντικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές της διοίκησης Μπουρνού, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δρομολογήσει και ξεκινήσει την υλοποίηση εργολαβικών έργων που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και έχουν ήδη υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.
Μεταξύ αυτών είναι το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η καταστροφή δημοτικού χώρου πρασίνου για εργοτάξιο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η καταπάτηση της δασικής έκτασης στο Οχυρό, σχέδια που αντιβαίνουν στον προστατευόμενο χαρακτήρα του υγροτόπου των Μαρικών, η ΜΕΒΑ στο Πικέρμι κ.α.
Στον αντίποδα, οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της Δήμητρας Τσεβά-Μήλα, επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ», που έγιναν κατόπιν της σημερινής μας συνάντησης, βρίσκονται στην κατεύθυνση των περιβαλλοντικών μας αγώνων και προσδοκούμε την άμεση υλοποίησή τους .
Οι αγώνες μας για την ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ συνεχίζονται μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
Η δημοτική παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ» δια της επικεφαλής Δήμητρας Τσεβά-Μήλα δεσμεύεται ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος, θα προβεί στις ακόλουθες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος:
1. Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ενδεδειγμένη διαδικασία, θα παραιτηθεί από κάθε αναρμόδια παρέμβασή του, στο θέμα του έργου διευθέτησης και οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος, όπως η υπέρ του Υπουργείου Υποδομών στο Συμβούλιο Επικρατείας, θέτοντας υπό εξέταση την παραδοχή ότι το έργο, όπως έχει αδειοδοτηθεί, αυξάνει τον κίνδυνο καταστροφικής πλημμύρας στην εκβολή του. Επίσης θα ζητήσει τον ανασχεδιασμό του έργου, εφόσον αντιβαίνει στις σύγχρονες ευρωπαϊκές οδηγίες και στρατηγικές και δεδομένου επίσης ότι η οριοθέτηση προηγήθηκε της πολεοδομικής τακτοποίησης της παραρεμμάτιας ζώνης στην Ραφήνα. Επομένως πρέπει να ματαιωθεί και να επανεξεταστεί υπό το πνεύμα διατήρησης της βιοποικιλότητας, σε όλη τη λεκάνη απορροής ποταμού με λύσεις βασισμένες στη φύση και τις σύγχρονες προδιαγραφές.
2. Εργοτάξιο ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα Συμβούλιο θα προτείνει με τις ενδεδειγμένες ενέργειες την επανεξέταση της παραχώρησης δημοτικής έκτασης 12 στρεμμάτων με χρήση Χρήση Γης: Α Πράσινο, στην εταιρεία INTRAKAT για χρήση εργοταξίου δίπλα στα σχολεία Ραφήνας, ζητώντας και τις απαιτούμενες ενέργειες για αποκατάστασης της περιοχής.
3. Λόφος Οχυρού: Το υπό εξέλιξη έργο θα ελεγχθεί ως προς την συμμόρφωση των εργασιών, που έχουν εκτελεσθεί, με τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τις εγκεκριμένες μελέτες και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και θα αποκατασταθεί κάθε υπέρβαση.
4. Μαρίκες: Θα τεθεί σε προτεραιότητα η προστασία του υγροτόπου των Μαρικών στο χερσαίο και παραθαλάσσιο τμήμα του από μη επιτρεπόμενες από το διεθνές, ενωσιακό και εθνικό δίκαιο παρεμβάσεις και άμεση υποβολή αιτήματος ολοκλήρωσης της οριοθέτησής του με προεδρικό διάταγμα.
Ραφήνα, 11 Οκτωβρίου 2023 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ»
ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΕΒΑ-ΜΗΛΑ Υποψήφια δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

Posted on 14/10/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top