Το κλίμα καταρρέει, δεν μπορούμε να ανασάνουμε – Θα κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε τα πράγματα; Οι εκλογές αφορούν πλέον την επιβίωσή μας

 

 

 

 

 

του Νίκου Χρυσόγελου

π. ευρωβουλευτή των Πράσινων / EFA

υποψήφιου συμβούλου με την #ΑθήναΤώρα με τον Χάρη Δούκα

Ο Ιούλιος 2023 ήταν ο πιο ζεστός Ιούλιος αλλά και ο πιο ζεστός μήνας γενικότερα από τότε που υπάρχουν συστηματικές μετρήσεις, το 1850.
Η άνοδος της θερμοκρασίας που καταγράφηκε αυτή την περίοδο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Η απότομη άνοδος κατά +0,35 °C. σε σχέση με τον Μάιο 2023, φαίνεται ότι οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην γενικότερη τάση αλλαγής του κλίματος και σε μικρότερο βαθμό και σε κάποια άλλα φαινόμενα.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την εξέλιξη η άνοδος συνολικά της μέσης θερμοκρασίας τον Ιούλιο 2023 με βάση τις ανωμαλία της θερμοκρασίας έφτασε +1,54 °C (+/_ 0,09 βαθμούς) πάνω από τη μέση θερμοκρασία πριν την βιομηχανική επανάσταση. Αυτό οδηγεί πολλούς να εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι η πιο θερμή χρονιά μέχρι τώρα.

Ήδη με τα στοιχεία αυτά ο πιο ζεστός Ιούλιος δείχνει μια άνοδο που ξεπέρασε κατά 0,26 °C το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ.
Είναι η πρώτη φορά που η μέση θερμοκρασία ενός μήνα καταγράφηκε πάνω από 17,0 °C., στους 17,20 °C.
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε Βόρειο Ατλαντικό, Βόρειο Καναδά (όπου συνεχίζονται πρωτοφανείς άγριες πυρκαγιές), Βόρειο Δυτική Αμερική, Μεξικό, Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική.

Γενικά υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στη θάλασσα, Μεσόγειο (28,4°C) και Βόρειο Ατλαντικό.
Στην Ανταρκτική καταγράφεται η πιο χαμηλή κάλυψη με πάγο και το φαινόμενο El Nino είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο.

Στην επιφάνεια της ξηράς η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως τον Ιούλιο 2023 έφτασε τους +1,97 °C, ενώ στην επιφάνεια των ωκεανών τον +1,22 , °C με μέση τιμή 1.54 °C σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές από το 1850 έως το 1900.

Οι επιστήμονες εξηγούν αυτή την ανωμαλία στο κλίμα (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας περισσότερο και από την αναμενόμενη στο πλαίσιο της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης) λόγω 4 παραγόντων:
Ενίσχυση του φαινομένου El NIno / El Nina που μετά από ασυνήθιστα 3 ψυχρά χρόνια επανέρχεται με ένταση σε υψηλές θερμοκρασίες – το El Nino προσθέτει όμως
Μικρή επίδραση των 11 ετών ηλιακών κύκλων που προσθέτει κάτι ελάχιστο στη θερμή φάση (μεταξύ -0,03 έως +0,03 βαθμό)
Μικρή επίδραση της έκρηξης του ηφαιστείου Ηunga Tonga που ελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα μια ποσότητα 150.000.000 τόνων ατμού και συνέβαλε στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,035 °C..
Μικρή επίδραση προκλήθηκε από τη μείωση κατά 85% της ρύπανσης από τη ναυτιλία, που προκαλούσαν τα βαριά κλάσματα πετρελαίου που χρησιμοποιούνταν για καύσιμα στα πλοία (οι ενώσεις θείου που σχηματίζονταν στην ατμόσφαιρα επιβράδυναν κατά μικρό ποσοστό την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας). Αυτή η αλλαγή στην ατμόσφαιρα ίσως πρόσθεσε τοπικά αύξηση ης μέσης θερμοκρασίας κατά 0,25°C, κυρίως στις περιοχές του Βόρειου Ατλαντικού με μεγάλη κίνηση πλοίων. Συνολικά εκτιμάται ότι η μείωση της ρύπανσης από πλοία συνεισέφερε στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,02°C.
Η μεγαλύτερη επίδραση προέρχεται από την επιταχυνόμενη κλιματική κρίση.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας υπολογίζονταν σε 0,19°C ανά δεκαετία μερικά μόλις χρόνια πριν. Αυτό φαίνεται να αλλάζει δραματικά σε βαθμό, που σοκάρει τους επιστήμονες διότι φαινόμενα που αναμένονταν προς το τέλος του αιώνα συμβαίνουν ήδη. Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, μια άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κατά +1,5 °C φαίνεται να συμβαίνει μέχρι το 2027, το αργότερο μέχρι το 2030. Να θυμίσω ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα στόχευε σε μείωση των εκπομπών αερίων για να συγκρατηθεί η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5°C μέχρι το 2050. Φαίνεται όμως ότι πάμε ολοταχώς προς άνοδο της τάξης των 2,7°C ή και πολύ πάνω από 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα ή και πολύ πιο νωρίς ανάλογα με την προσπάθεια μείωσης των αερίων που αλλάζουν το κλίμα.

Μια μεταβολή τέτοιας κλίμακας (πχ 2,6°C από την εποχή των παγετώνων στην περίοδο ευημερίας του ανθρώπινου πολιτισμού) συνέβη μέσα σε μια διάρκεια 16-20.000 χρόνων. Η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος στην ίδια τάξη μεγέθους θα συμβεί μέσα σε λιγότερο από 150 χρόνια, κάτι απολύτως καταστροφικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε την κατάρρευση του κλίματος μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, πρέπει να μειώσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο τα αέρια που αλλάζουν το κλίμα κατά 48% μέσα σε 6 χρόνια, κατά 80% μέσα σε 16 χρόνια (2040) και κατά 99% μέχρι το 2050.

Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει όλοι και παντού να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Είναι εξωφρενικό ότι εκτός ελάχιστον εξαιρέσεων τα θέματα του κλίματος, τόσο της μείωσης των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα όσο και τις γρήγορης προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, είναι εκτός προεκλογικής συζήτησης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Ως πράσινοι και προσωπικά θα συμμετέχουμε και θα στηρίξουμε ενεργά εκείνα τα σχήματα και εκείνους/εκείνες τους υποψήφιους/ τις υποψήφιες που θα έχουν στο κέντρο του προγράμματος, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη τα θέματα του κλίματος και του περιβάλλοντος.

Προσωπικά είμαι υποψήφιος και στηρίζω ενεργά το ψηφοδέλτιο #ΑθήναΤώρα με υποψήφιο δήμαρχο τον καθηγητή Χάρη Δούκα γιατί συνδυάζει επιστημονική γνώση με την πολιτική δέσμευση και γνώση πώς η Αθήνα μπορεί να συμμετάσχει στην μεγάλη προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής κρίσης αλλά και πώς η Αθήνα θα προστατευθεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που είναι πια εδώ.

Πλάι στα μεγάλα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα (ατμοσφαιρική ρύπανση, έλλειψη πρασίνου, απαράδεκτα κακή διαχείριση απορριμμάτων, χαμηλές επιδόσεις ανακύκλωσης) και τα κοινωνικά – οικονομικά (φτώχεια, ενεργειακή φτώχεια, αποκλεισμός) η κλιματική κρίση έρχεται να κάνει τη ζωή στην πόλη πολύ πολύ δύσκολη. Το βιώνουμε, δεν αφορά απλώς κάπου μακριά, το λιώσιμο των πάγων. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, καιγόμαστε.

Σκεφτείτε λοιπόν ποιον και γιατί θα ψηφίσετε τον Οκτώβριο.

Δεν αφορά το τάδε ή το άλλο κόμμα, αφορά την ίδια τη ζωή μας. Ποτέ η κατάσταση δεν ήταν τόσο δραματική αλλά και ποτέ δεν ήταν τόσο κρίσιμη η απόφαση των πολιτών. Θα αλλάξουμε την πόλη για τα να γίνει η Αθήνα ΤΩΡΑ πιο πράσινη, πιο ανθεκτική, πιο ανθρώπινη ή θα ψηφίζουν οι πολίτες τσαμπουκάδες που το μόνο που προτείνουν είναι βία και άγνοια ή κληρονόμους οικογενειακής δυναστείας χωρίς έργο;

Εμείς λέμε καθαρά με τον Χάρη Δούκα για μια #πράσινη #κοινωνική #βιώσιμη #καθαρή #ανθεκτική #ΑθήναΤΩΡΑ.

Βοηθήστε

 

 

Posted on 22/08/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top