Γερμανία: με την υπερψήφιση του “ηλιακού πακέτου” το 50% της ενέργειας θα παράγεται από ηλιακά

 

 

του Sven Giegold

πρώην ευρωβουλευτή των Πράσινων

Κρατικού Γραμματέα στο Υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος

 

Το ηλιακό πακέτο που μόλις πέρασε από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο απαλλάσσει τα φωτοβολταϊκά από περιττή γραφειοκρατία. Χάρη στο διάλογο και σε αμέτρητες συμβουλές από εταιρείες, αρχές και την κοινωνία των πολιτών, η επέκταση των φωτοβολταϊκών προχωρά με ταχύτητα ρεκόρ.

Το ηλιακό πακέτο περιέχει μια ολόκληρη έκρηξη απο-γραφειοκρατικοποίησης για την ηλιακή ενέργεια. Γίνεται πιο εύκολο για εταιρείες, αγρότες, πολίτες και δήμους να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά.

Το 2022, μετά από πρόταση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος (BMWK), το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, η Bundestag, ψήφισε το «Πακέτο του Πάσχα» με σημαντικές βελτιώσεις στις διαδικασίες έγκρισης και τις επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήσαμε αμέτρητες συζητήσεις και αναλύσαμε προτάσεις ως μέρος της στρατηγικής των φωτοβολταϊκών.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πακέτο 151 σελίδων με μέτρα για μειωμένη γραφειοκρατία και βελτιωμένες συνθήκες πλαισίου για τα ηλιακό. Συνδυάζουμε τη συμμετοχή των πολιτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Έχουμε συμπεριλάβει επίσης τις προτάσεις της έκθεσης “ηλιακής ενέργειας στο μπαλκόνι” που ξεκίνησε από τον Andreas Schmitz και άλλους.

Τι περιέχει το ηλιακό πακέτο:

 1. Καλύψτε τις στέγες: Ειδικά οι έμποροι λιανικής με μεγάλες στέγες έχουν συχνά καλύψει μόνο τμήματα των στεγών τους με ηλιακά πάνελ λόγω γραφειοκρατικών υποχρεώσεων. Αυτό είναι πλέον απλοποιημένο. Επιλύθηκε μετά από πρακτικό έλεγχο με την Υπηρεσία Ενέργειας της Κάτω Σαξονίας και τη Γερμανική Εμπορική Ένωση (HDE), μεταξύ άλλων.
 1. Απλοποίηση διαμοιρασμού ηλεκτρικής ενέργειας και κοινοτικών ηλιακών συστημάτων: Διευκολύνουμε τη χρήση από κοινού της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Η περιττή γραφειοκρατία εξαλείφεται καθώς ένας φορέας πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις ενός προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
 1. Ενίσχυση για ηλιακά συστήματα μπαλκονιών: Τα ηλιακά συστήματα μπαλκονιών γίνονται μια νέα κατηγορία ηλιακών συστημάτων με λιγότερη γραφειοκρατία. Αντί για δύο εγγραφές, απαιτείται μόνο μία – και είναι επίσης απλοποιημένη. Στο ενδιάμεσο, γίνονται ανεκτοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας με καθυστέρηση. Στο μέλλον, τα ηλιακά αυτά συστήματα μπορούν επίσης να λειτουργούν χωριστά από τα ηλιακά συστήματα στέγης χωρίς να δημιουργούν περιττά μειονεκτήματα για το ηλιακό σύστημα στη στέγη. Για να είναι πλήρως αποτελεσματικά τα plug-in ηλιακά συστήματα, ο νόμος χρειάζεται ακόμη την προσαρμογή των τεχνικών προτύπων από το VDE (ακριβέστερα DKE).
 1. Φωτοβολταϊκά στην ύπαιθρο: Ενίσχυση και προώθηση:
 • Αγρο-φωτοβολταϊκα AgriPV σε συνδυασμό με αγροτική δραστηριότητα
 • Χώροι στάθμευσης που έχουν στέγη με φωτοβολταϊκά
 • Βιοποικιλότητα και φωτοβολταΙκά
 • πλωτά φωτοβολταΙκάΙσχύουν τα εξής: Οι χώροι για ηλιακά πάρκα θα πρέπει να διατίθενται με στοχευμένα μέτρα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον! Στα ομοσπονδιακά κρατίδια δίνεται η ευκαιρία να προσδιορίσουν νέες περιοχές για ηλιακά πάρκα ανοιχτού χώρου, εάν έχουν επιτευχθεί οι ελάχιστοι στόχοι. Η νέα κατηγορία «φωτοβολταϊκών βιοποικιλότητας» θα συνδυάζει, για παράδειγμα, φιλική προς τη φύση γεωργία με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Η προστιθέμενη αξία από την ηλιακή ενέργεια δημιουργεί περισσότερο χώρο για τη βιοποικιλότητα!
 1. Επανεκκίνηση συστημάτων ταράτσας: Η αντικατάσταση παλαιών ηλιακών μονάδων με πιο ισχυρά χρηματοδοτείται καλύτερα, ενώ αποφεύγεται η υπερχρηματοδότηση.
 1. Επιταχύνονται οι συνδέσεις δικτύου και ενεργοποιούνται οι γραμμές σύνδεσης: Η απλοποιημένη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο θα επεκταθεί από τα προηγούμενα 10,8 kW σε συστήματα έως 30 kW. Επιπλέον: απλοποιούνται τα δικαιώματα διέλευσης και πρόσβασης για συνδέσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 1. Απλοποίηση της πιστοποίησης μεγάλων ηλιακών συστημάτων: Στο μέλλον, τα πιστοποιητικά συστήματος θα απαιτούνται μόνο από ισχύ τροφοδοσίας 270 kW (παλαιότερα 135). Τα απλοποιημένα πιστοποιητικά μονάδων γίνονται πιο προσιτά.

Μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σειρά είχε η ομοσπονδιακή βουλή. Τώρα οι βουλευτές μπόρεσαν να βελτιώσουν περαιτέρω το ηλιακό πακέτο και να αποφασίσουν γρήγορα!

Το ηλιακό πακέτο θα επιταχύνει περαιτέρω την επέκταση των φωτοβολταϊκών.

Το 2022 προστέθηκαν 7,5 GW, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 προστέθηκαν 7,8 GW (καθαρά). Από το 2026 θέλουμε να φτάσουμε τα 22 GW ετησίως (!). Τα μισά να εγκαθίστανται στις στέγες.

Η ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κάνει την ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη. Με τους έξυπνους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, η οικονομία και τα νοικοκυριά θα επωφελούνται από τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλο και περισσότερες ώρες το χρόνο. Θα αναπτυχθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Πέρα από αυτό, εξοικονομούμε σημαντικά ποσά από την εισαγωγή ακριβών ορυκτών καυσίμων.

Οι πολλές ειδικές προτάσεις σε αυτό το ηλιακό πακέτο δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις πολλές προτάσεις από εταιρείες και συλλόγους (διαβουλεύσεις: εδώ , εδώ και εδώ ). Η δημόσια διαβούλευση και τα διαδικτυακά σεμινάρια της Europe Calling και άλλων για τη στρατηγική των φωτοβολταϊκών συνέβαλαν επίσης (webinars: εδώ και εδώ )

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο μπαλκόνι ηλιακής αναφοράς με περισσότερες από 100.000 υπογραφές προς τη Bundestag! Χάρη στον «γιατρό της μπαταρίας» Andreas Schmitz και τους συναδέλφους του, λάβαμε πολλές ακόμη συμβουλές και το θέμα έχει πάρει αέρα! Έχω όμορφες αναμνήσεις από την διδακτική και ευχάριστη συνομιλία στο Υπουργείο.

Η διαδικασία ελέγχου πρακτικής για τη μείωση της γραφειοκρατίας μεταξύ του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος BMWK και της Υπηρεσίας Προστασίας του Κλίματος και Ενέργειας της Κάτω Σαξονίας και της εμπορικής ένωσης έφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Με τις εταιρείες, αναλύσαμε πώς η γραφειοκρατία οδηγεί στο να σχεδιάζονται άσκοπα μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα. Το ηλιακό πακέτο λύνει τα προβλήματα. Η διαδικασία ελέγχου πρακτικής εφαρμόζεται τώρα στο τμήμα ΜΜΕ για άλλους τομείς με περιττή γραφειοκρατία, όπως ένα υπερβολικό σύστημα αναφοράς για τις εταιρείες.

Το ηλιακό πακέτο εξοικονομεί στην οικονομία 18,5 εκατ. ευρώ σε γραφειοκρατικό κόστος και στους πολίτες 90.000 ώρες γραφειοκρατίας ετησίως!

Ο συνδυασμός της μείωσης της γραφειοκρατίας, της συμμετοχής του κοινού και της ενίσχυσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας για τον μετασχηματισμό οδηγεί την ενεργειακή μετάβαση προς τα εμπρός. Έτσι λειτουργεί η οικολογική και κοινωνική οικονομία της αγοράς!

Εργαζόμαστε επίσης για στοχευμένη ανακούφιση από την περιττή γραφειοκρατία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περισσότερα για αυτό εδώ .

Τι πρέπει επίσης να ειπωθεί: Το ηλιακό πακέτο αναπτύχθηκε από τους αξιωματούχους μας στο τμήμα ηλεκτρικής ενέργειας του υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος BMWK, οι οποίοι επαναπροσανατολίζουν την δουλειά τους πλήρως μετά από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι η αφοσίωση και οι υπερωρίες που το έκαναν δυνατό! Ήταν χαρά για μένα που μπορούσαμε να συμβάλουμε σε αυτό με το τμήμα ΜΜΕ και τις νέες μορφές συμμετοχής των πολιτών.

Εργαζόμαστε ήδη για περαιτέρω μέτρα για την απελευθέρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία απαιτούν εκτεταμένες προετοιμασίες. Και πάλι, οι προτάσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες!

Μοιραστείτε αυτά τα καλά νέα εδώ: https://twitter.com/sven_giegold/status/1691759202820120650

Με ηλιόλουστους χαιρετισμούς,

Sven Giegold

Posted on 22/08/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top