Τα πενήντα της χρόνια κλείνει φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ετήσια ομπρέλα εκδηλώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος που ξεκίνησε το 1973 και που συντονίζεται διεθνώς από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Φέτος, κεντρικό της θέμα αποτελεί η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης, της πλημμυρίδας του πλαστικού που κατακλύζει τον πλανήτη μας, από τα Ιμαλάια μέχρι τα βάθη των ωκεανών, τους δρόμους, ακόμη και την τροφή μας.
– Υπολογίζεται ότι παράγονται 430 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα σύντομης χρήσης!
– Και η πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το 2050 μπορεί να φτάσουν τους 1.100 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών το χρόνο!
– Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της πλαστικής ρύπανσης υπολογίζεται σε 600
δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο!
– Αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με τα πλαστικά, τότε ως το 2040 θα αυξηθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 19%.
– Μικροπλαστικά, μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών μικρότερα από 5 χιλιοστά μολύνουν το έδαφος, τα αποθέματα νερού μας και το ίδιο το σώμα μας!
– Η καύση των πλαστικών είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.
Υπάρχουν πολλά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε:
– Να αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικών, ειδικά αυτών της μιας χρήσης (καλαμάκια, τσάντες, μπουκάλια ποτήρια κοκ).
– Να αντικαθιστούμε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης με άλλα υλικά πολλαπλών χρήσεων που δε δημιουργούν παρόμοια προβλήματα στο περιβάλλον (πάνινες τσάντες, μεταλλικά , γυάλινα ή ξύλινα καλαμάκια, ποτήρια και μπουκάλια)
– Να ξαναχρησιμοποιούμε πλαστικά σκεύη ή να τους δίνουμε νέα χρήση πχ ποτήρια και μπουκάλια που γίνονται μικρές γλάστρες.
– Να διεκδικούμε την αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση, τους Δήμους, τις επιχειρήσεις καλώντας τους να αντικαταστήσουν άμεσα τη χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης.
– Να δημοσιοποιούμε με κάθε ευκαιρία και τρόπο το πρόβλημα που δημιουργούν ιδιαίτερα τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και η απόρριψή τους στο περιβάλλον.
– Να ανακυκλώνουμε τα πλαστικά τοποθετώντας τα στους ειδικούς κάδους (μπλε στα Χανιά).
Πολύ σημαντική είναι η δράση των πολιτών και η πίεσή τους έτσι ώστε να υπάρξει και μια δεσμευτική νομικά Διεθνής Συμφωνία ενάντια στην Πλαστική Ρύπανση, με αίσια κατάληξη των διεθνών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μέχρι το τέλος του 2024.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο σε αυτές, κι εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργών πολιτών για ένα αύριο χωρίς πλαστικά στη διατροφή μας, στο νερό, στα εδάφη και στους ωκεανούς.
Φώτης Ποντικάκης
Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Πράσινων που συμμετέχουν στη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ