Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και το ΠΡΑΣΙΝΟ – ΜΩΒ στο 37ο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων

Στο 37ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος @europeangreens, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το διήμερο 2 και 3 Ιουνίου, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν οι @Πράσινοι και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ @ΠΡΑΣΙΝΟκαιΜΩΒ. Τα σχήματα εκπροσώπησε ο Νίκος Χρυσόγελος, π. ευρωβουλευτής Πράσινοι/ΕFA και επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η υποστήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων στο ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ με την δημόσια ανακοίνωση να γίνεται στην διάρκεια του συνεδρίου. Επίσης, αναμένεται η επίσκεψη στελεχών των Ευρωπαίων Πράσινων  μεταξύ των οποίων και του συμπροέδρου Thomas Waitz και πρασίνων ευρωβουλευτών για να υποστηρίξουν την καμπάνια των ελλήνων πρασίνων και του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ #ΠράσινοΜωβ.

Παράλληλα αυτό εκφράστηκε συμβολικά και με συναντήσεις και φωτογράφηση από κοινού με την συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και την Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων / EFA στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και με συναντήσεις με άλλα στελέχη του EGP καθώς και ευρωβουλευτές.

Εξάλλου μηνύματα υποστήριξης έχουν στείλει ήδη πολλοί ευρωβουλευτές.

Στο 37ο συνέδριο Ευρωπαίων Πράσινων European Greens στη Βιέννη υπήρξαν και φωτογραφίες με ισχυρούς συμβολισμούς 🌱 💼 κι αφορούν στην υποστήριξη της ευρωπαικής πράσινης οικογένειας προς τη συμμαχία Πράσινο και Μωβ στην #Ελλάδα και την ανάλογη ισπανική συμμαχία.
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κείμενο
Στη φωτογραφία:
🌻 Mélanie Vogel, συμπρόεδρος του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος, γαλλίδα γερουσιαστής
🇪🇸 Ernest Urtasun, ισπανός πράσινος ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην ισπανική συμμαχία πράσινων και κοινωνικών δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές της 23ης Ιουλίου
Νικος Χρυσόγελος, συμμαχία Πράσινο & Μωβ που διεκδικεί την είσοδό της στην ελληνική #Βουλή ώστε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη #Ευρώπη

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Επιτροπή Committee του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος, τη Γεν. Γραμ. της Ομάδας των Πράσινων /ΕFA στο Ευρωκοινοβούλιο Vula Tsetsi και όλους/ες τους/τις ευρωβουλευτές για την υποστήριξη με κάθε τρόπο, με μηνύματα, βίντεο κ.ά.

37ο Συνέδριο, ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια των Ευρωπαίων Πράσινων

Το 37ο συνέδριο στη Βιέννη ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία το Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. To συνέδριο πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024. “Καθώς ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εξακολουθεί να κρατά την Ευρώπη σε κρίση, την ίδια στιγμή που πολλαπλές κρίσεις συνεχίζουν να πλήττουν τους ευρωπαίους πολίτες, οι Πράσινοι προσφέρουν σαφείς απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη: μια πορεία προς την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, προς την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και μια ισχυρότερη και πιο περιεκτική δημοκρατία ενάντια στις λαϊκιστικές αυταρχικές δυνάμεις που διχάζουν τις κοινωνίες μας”, δηλώνουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι.
Κεντρικά θέματα ήταν:
– ένα ασφαλές μέλλον για όλες και όλους
– δίκαιη πράσινη μετάβαση
– προετοιμασία για τις ευρωεκλογές, συζήτηση του κοινού προγράμματος για τις ευρωεκλολες κ.α
Στο συνέδριο συμμετείχαν Πράσινοι πολιτικοί, υπουργοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, στελέχη των κομμάτων αλλά και ειδικοί και ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη, δείχνοντας το εύρος της πράσινης οικογένειας.
Διεύρυνση και ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Το συνέδριο ήταν επίσης η αφετηρία για την κοινή προεκλογική καμπάνια των Πράσινων για τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου. Ο στόχος των Ευρωπαίων Πράσινων είναι να έχουν μια πολύ πιο ισχυρή ομάδα στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο και να καθορίζουν κρίσιμες πλειοψηφίες. Για το σκοπό αυτό επέλεξαν να διευρύνουν ακόμα περισσότερο την πράσινη οικογένεια, με την ένταξη 4 νέων κομμάτων – πλέον περιλαμβάνει 38 κόμματα. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα προσελκύει όλο και περισσότερα κόμματα και μεγαλώνει χωρίς να χάνει σε ποιότητα, αντιθέτως.
Μπορεί να είναι καρτούν 7 άτομα, τηλεόραση, οθόνη και κείμενο Μπορεί να είναι στιγμιότυπο οθόνης από βιντεοπαιχνίδι 3 άτομα, οθόνη, αφίσα και κείμενο Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, πλήθος και κείμενο Μπορεί να είναι στιγμιότυπο οθόνης από βιντεοπαιχνίδι 4 άτομα και κείμενο που λέει "2: Application for full membership- Livre, Portugal. 1)In Favour 104 89,7 2)Against /4,3% 3)Abstain 7/60% #EGPCongress CONGRESS Total amount To of votes: Europear Greens"
Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και κείμενο Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενοΈγιναν δεκτά με μεγάλη πλειοψηφία και με πολύ δημιουργικό τρόπο νέα κόμματα ακόμα και εκεί που υπήρχε ήδη ένα εδώ και χρόνια, όπως στην Πορτογαλία όπου έγινε μέλος το νέο σχετικά κόμμα LIVRE, και στην Ουγγαρία. Αναβαθμίστηκαν σε πλήρη μέλη κόμματα που ήταν συνδεδεμένα εδώ και καιρό, όπως το 💚  Progresīvie από την Λετονία.  Έγινε, επίσης, δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα για τα Ζώα της Πορτογαλίας PAN, ως συνδεδεμένο μέλος.
Νέα δυναμική δημιουργείται και για τις εθνικές εκλογές σε διάφορες χώρες (Ελλάδα 25.6, Ισπανία 23.7 όπου και εκεί δημιουργήθηκε μια ευρεία συμμαχία πράσινων και κοινωνικών δυνάμεων) αλλά και για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε διάφορες χώρες (οι Πράσινοι έχουν πάνω από 16.000 εκλεγμένους συμβούλους και πολλούς/πολλές δημάρχους).

Συνάντηση με τον πρόεδρο του πράσινου Ιδρύματος Heinrich Boell

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενοΣτο πλαίσιο του συνεδρίου των European Greens στη Βιέννη, ο Νίκος Χρυσόγελος και ο Jan Phillipp Albrecht @JanAlbrecht, πρώην ευρωβουλευτής και τώρα πρόεδρος του σημαντικού γερμανικού πράσινου ιδρύματος Heinrich Boell, συζήτησαν την διερεύνηση δυνατοτήτων καινοτόμου χρηματοδότησης κοινωνικών και πράσινων επενδύσεων από τους πολίτες, μικρομεσαίες και κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με την Γερμανία, είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση σε χρηματο-οικονομικά εργαλεία για πράσινες και κοινωνικές επενδύσεις για το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα, μέσω τραπεζικού δανεισμού με λογικό κόστος ή προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ίδρυμα Heinrich Boell έχει 32 παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα πιο επιδραστικά πολιτικά ιδρύματα παγκοσμίως. Παράρτημα με σημαντική δράση έχει και στη Θεσσαλονίκη. Ο θα είναι στην Ελλάδα τον Οκτώβρη 2023 για μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει το παράρτημα στη Θεσσαλονίκη με έμφαση στη νεολαία. Ο Jan Phillipp Albrecht θα είναι στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του ιδρύματος στην Ελλάδα σε σχέση με τη νεολαία, και συμφωνήθηκε να οργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις  κατά την επίσκεψη του.

Posted on 05/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top