Πόσο πιο κακή νομοθέτηση; Φωτογραφικές και πελατειακές διατάξεις, συνοθύλευμα ρυθμίσεων, ευτελισμός διαβούλευσης

Του Νίκου Χρυσόγελου

Πρ. Ευρωβουλευτή και πρ Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου

Υποψήφιου στο Νότιο Τομέα με το “Πράσινο και Μωβ”

Στις 24.2 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος», με προθεσμία υποβολής σχολίων από το ενδιαφερόμενο κοινό την 28η Φεβρουαρίου 2023! 

Για άλλη μια φορά ακολουθείται πρακτική κακής νομοθέτησης από το υπουργείο που υποτίθεται πρέπει να είναι θεματοφύλακας της προστασίας του περιβάλλοντος. Παρουσιάζεται τελευταία στιγμή και με μεγάλη προχειρότητα αλλά και σορεία φωτογραφικών και πελατειακών ρυθμίσεων ένα νομοσχέδιο που αφορά υποτίθεται σοβαρότατα θέματα.  Το νομοσχέδιο κατατέθηκε για διαβούλευση 5 ημερών από τις οποίες εκτός από μία μέρα οι υπόλοιπες είναι η τελευταία Αποκριά και Καθαρή Δευτέρα!

Αν αυτό δεν είναι κάκιστη πρακτική νομοθέτησης, τότε τι είναι; Αυτή η προσχηματική διαβούλευση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Οι κυβερνήσεις μας έχουν συνηθίσει σε κακή νομοθέτηση αλλά ακόμα και σε αυτό η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο χωρίς καμία δικαιολογία. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 143 άρθρα για κρίσιμα θέματα και υποτίθεται ότι ο πολίτης και κάθε ενδιαφερόμενος φορέας πρέπει να τα μελετήσει και να καταθέσει απόψεις μέσα σε αυτές τις 5 μέρες των αργιών, τη στιγμή που ο ίδιος ο νόμος επιτάσσει προθεσμία τουλάχιστον 2 εβδομάδων!

Αν και ο πρωθυπουργός γνωρίζει την ημερομηνία των εκλογών,  επιλέγει να φέρει τελευταία στιγμή μέσα σε μια εβδομάδα μια σειρά νομοσχεδίων που έχουν περιβαλλοντικά θέματα. Εντελώς …τυχαία και τα τρία νομοσχέδια έχουν μικρή διάρκεια διαβούλευσης και παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία: η διαβούλευση διαδκεί 4, 11 και 12 μέρες αντίστοιχα.

Το σχόλιο μου στην … διαβούλευση 5 ημερών (!) ενός …πολυνομοσχεδίου που μπορεί να το αποκαλέσει κάποιος αθλιότητα πελατειακών, φωτογραφικών διατάξεων που έρχεται μερικές μέρες πριν τις εκλογές. Το μήνυμα απευθύνεται και προσωπικά στον Υπουργό ….Περιβάλλοντος (?) Κώστα Σκρέκα αλλά και στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Παραβιάζετε κάθε λογική και θεσμική υποχρέωση κι ευτελίζετε την έννοια “διαβούλευση” με τη μεθόδευση για “διάλογο” από 24.2 μέχρι 28.2 για τόσο σοβαρά θέματα.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία επίσης για την ύπαρξη τόσων φωτογραφικών διατάξεων και ενός συνοθυλεύματος θεμάτων σε ένα …πολυνομοσχέδιο λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Αν θέλατε να νομοθετήσετε όλα αυτά τα θέματα θα έπρεπε να έχετε προετοιμάσει εγκαίρως τα νομοσχέδια – γνωρίζατε πότε θα γίνουν εκλογές – και να έχετε οργανώσει δημόσιο και ουσιαστικό διάλογο.

Μην συνδέσετε το όνομά σας με μια τέτοια διαδικασία. Δώστε παράταση ενός μήνα τουλάχιστον και κυρίως συζητήστε δημόσια όλα αυτά τα θέματα.

Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου”

Μπείτε τώρα στη σελίδα της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης  εδώ, και κάνετε το σχόλιό σας.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την κοινή επιστολή περιβαλλοντικών οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Άλλη μια πράξη ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών

Και άλλη μια διαβούλευση από τις 26.2 μέχρι 1.3, δηλαδή 4 ημέρες (!) για το νομοσχέδιο “Διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού”

Είστε σοβαρός κύριε πρωθυπουργέ 4 ή 5 μέρες διαβούλευση μέσα στην τελευταία Κυριακή των Αποκριών και την Καθαρή Δευτέρα πριν τις εκλογές για να περάσετε τόσα σοβαρά θέματα όπως οι ΑΠΕ, το Περιβάλλον, οι υποδομές, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός;

Αλήθεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να παρέμβει και να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές στις 9.4 γιατί έτσι ευτελίζεται η δημοκρατία, ας …πάρει χρόνο ο πρωθυπουργός για να μην προσβάλει τόσο βάναυσα την νοημοσύνη μας αλλά και τους δημοκρατικούς κανόνες αλλά και αυτό που η ίδια η κυβέρνηση έφερε στο κοινοβούλιο και ζήτησε να ψηφιστεί, τον ν. 4622/2019, που προβλέπει πως “η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων διαρκεί δύο (2) εβδομάδες” και πως “η διαβούλευση μπορεί να συντμηθεί μέχρι μία (1) εβδομάδα ή να επιμηκυνθεί για μία (1) ακόμη εβδομάδα, με εισήγηση του οικείου Υπουργού και έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης, για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση”.

 

 

Posted on 27/02/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top