ΔΑΝΙΑ: Οι Πράσινοι SF αυξάνουν την εκλογική δύναμη και τους βουλευτές τους, συμμετέχουν ξανά στη κυβέρνηση

Οι Δανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ (Socialistisk Folkeparti), συγκέντρωσαν στις πρόσφατες εκλογές ποσοστό 8,3% και εξασφάλισαν 15 βουλευτές, σε μια Βουλή που έχει συνολικά 179 έδρες. Στις εκλογές του 2019 είχαν συγκεντρώσει 7,7% και εκλέξει 14 βουλευτές.

Κεντρικά θέματα της εκλογικής τους καμπάνιας ήταν η κινητοποίηση για την κλιματική κρίση, η υιοθέτηση δεσμευτικού νόμου για την βιοποικότητα, η βελτίωση των προδιαγραφών για τις κοινωνικές πολιτικές καθώς και η μεγαλύτερη υποστήριξη προς τους νέους και τις νέες καθώς και τα παιδιά. Η δημοφιλής πρόεδρος του κόμματος Pia Olsen Dyhr γίνονταν δεκτή με ενθουσιασμό από τους νέους και τις νέες στην προεκλογική της καμπάνια. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μια φιλόδοξη πολιτική για το κλίμα και στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για την ευημερία των παιδιών και των νέων», λέει. «Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν λίγο περισσότερη ηρεμία, λιγότερα τεστ και βαθμούς. Μεταξύ άλλων, πρέπει να έχουμε και μικρότερες σχολικές ημέρες».

Το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στην κεντροαριστερή συμμαχία, που πλειοψήφησε στη νέα Βουλή με 90 έδρες (οριακή πλειοψηφία,η συμμαχία έχασε 9 έδρες) και θα συμμετέχουν και πάλι στην κυβέρνηση. Το μπλοκ της Δεξιάς και κεντροδεξιάς συγκέντρωσε 73 έδρες (απώλεια 7 εδρών), ενώ διάφορα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 16 έδρες.
Οι Δανοί ΠΡΑΣΙΝΟΙ (Socialistisk Folkeparti) είναι ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και οι ευρωβουλευτές του συμμετέχουν στην ομάδα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ / EFA του ευρωκοινοβουλίου καθώς και στην Σκανδιναβική Πράσινη Αριστερή Συμμαχία.
Στην Δανία, στην Κοπεγχάγη, θα πραγματοποιηθεί το 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος 2-4 Δεκεμβρίου.  Κάθε 5 χρόνια πραγματοποιείται το συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων με τη συμμετοχή πάνω απόι 1000 πράσινων αντιπροσώπων, από υπουργούς μέχρι ακτιβιστές της βάσης. Το συνέδριο αυτό – που φολοξενείται από το κόμμα των Πράσινων της Δανίας – θα έχει στο κέντρο των συζητήσεων η ενεργειακή φτώχεια και η ενεργειάκή μετάβαση, η αλληλεγγύη μέσα σε μια 3πλή κρίση – κλιματική, πανδημία, πόλεμος – καθώς και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η στρατηγική της κοινής εκλογικής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές 2024.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο

Posted on 06/11/2022 in Δελτία Τύπου, ΝΕΑ

Share the Story

Back to Top