Ο πόλεμος του Πούτιν δεν είναι μόνο μια επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά μια βάναυση επίθεση στο κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Ευρώπη – τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συνεχίζουν να είναι αλληλέγγυοι με την Ουκρανία και καταδικάζουν “την επαίσχυντη στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία, έχουν ζητήσει κυρώσεις και είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους πρόσφυγες“.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αναφέρουν: “Ο σεβασμός της κυριαρχίας της Ουκρανίας συνεπάγεται το σεβασμό του δικαιώματός της να επιλέγει ελεύθερα τις συμμαχίες της. Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην ελευθερία και τη δημοκρατία και πρέπει να δράσουμε γρήγορα για να προστατεύσουμε αυτά τα δικαιώματα”.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζουν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία και υιοθετούν οικονομικές κυρώσεις. Ένας κρίσιμος τομέας παραμένει, όμως, ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτος: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η Shell και η BP από το Ηνωμένο Βασίλειο, η TotalEnergies και η Engie από τη Γαλλία, η Uniper και η BASF από τη Γερμανία, η ENI από την Ιταλία, η Equinor από τη Νορβηγία, η OMV από την Αυστρία, η Fortum από τη Φινλανδία και άλλες συμμετέχουν βαθιά στη ρωσική ενεργειακή αγορά. Κατέχουν μετοχές εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποδομές και επενδύουν σε διαφορετικά έργα ορυκτών καυσίμων.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις ορισμένων εταιρειών να αποχωρήσουν από τη ρωσική αγορά ορυκτών αποτελούν θετικές εξελίξεις και πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση από τους πολίτες για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και υιοθετούν οικονομικές κυρώσεις. Ένας κρίσιμος τομέας παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτος: το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Για να κατανοήσουμε γιατί αυτός ο τομέας είναι τόσο σημαντικός, ας θεωρήσουμε ότι το 2020 οι πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρήγαγαν 35 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας ανήλθαν σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων και οι πολεμικές δυνατότητες της Ρωσίας συνδέονται στενά. Ήδη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι η Ρωσία ενορχηστρώνει την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, η ενεργειακή εξάρτηση αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας. Δεν προκαλεί μόνο την αύξηση των λογαριασμών μας για την ενέργεια – αλλά μας εμποδίζει να κόψουμε τη ροή χρημάτων που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απαιτούμε από τις προαναφερόμενες εταιρείες:
- απο-επένδυση από ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, πώληση των αποθεμάτων τους, αποχώρηση από τα διοικητικά συμβούλια τους, απεμπλοκή από υπάρχοντες και νέους αγωγούς, έρευνες ορυκτών και οποιαδήποτε άλλη κοινοπραξία ορυκτών καυσίμων
-
Επενδύστε αυτά τα χρήματα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση στην Ευρώπη