Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει έμπρακτα της αλληλεγγύη του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας

Το Ευρωκοινοβούλιο δημιουργεί σε συνεργασία με την ουκρανική βουλή (Verkhovna Rada) την.ιστοσελίδα «Stand with Ukraine», και είναι διαθέσιμη στα αγγλικά και τα ουκρανικά. Η ιστοσελίδα παρέχει τις τελευταίες ειδήσεις, βίντεο και podcasts, καθώς και τη σχετική νομοθεσία και ψηφίσματα, με στόχο να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία.

Μετά την Επανάσταση της Αξιοπρέπειας το 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας (Verkhovna Rada) ανέπτυξαν στενή συνεργασία στον τομέα στήριξης της δημοκρατίας. Στο πλαίσιο ενός μνημονίου συνεργασίας, το οποίο ανανεώθηκε το 2021 από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και τον πρόεδρο της ουκρανικής βουλής, πραγματοποιούνται τακτικές ανταλλαγές και διάλογοι, επισκέψεις μελέτης και υποστηρικτικές δράσεις, καθώς και συνεργασία στους τομείς της πληροφορικής, της κυβερνοασφάλειας και της επικοινωνίας.

Προώθηση προνομιακής εταιρικής σχέσης, προστασία της κυριαρχίας της Ουκρανίας

Η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν εξαρχής αντιταχθεί σταθερά στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της που τότε απειλούσαν την Ουκρανία και δήλωσαν ότι μία πιθανή επίθεση θα πρέπει να έχει ως απάντηση υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος για τη Μόσχα. Το Κοινοβούλιο είχε ήδη εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και στην παρανόμως κατεχόμενη Κριμαία σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2021.

Ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ υιοθέτησε ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων που θα έχουν σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία. Η ολομέλεια του ΕΚ συνεδρίασε εκτάκτως την 1η Μαρτίου. Κατά τη συνεδρίαση, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy απήυθυνε λόγο προς τους ευρωβουλευτές. Το ΕΚ έχει εκφράσει την ακλόνητη στήριξή του προς την Ουκρανία και έχει ζητήσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Συμφωνία σύνδεσης

Η ΕΕ και η Ουκρανία έχουν ήδη συνάψει συμφωνία σύνδεσης, καθώς και σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (DFCTA). Οι συμφωνίες προβλέπουν την πολιτική σύνδεση και οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ των δύο μερών καθώς και αμοιβαία ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές τους. Η αντιπροσωπεία του ΕΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας διατηρεί επίσης τακτικές επαφές με τους ομολόγους της στην ουκρανική βουλή για να συζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας και της DCFTA.

Άλλη στήριξη

Έχουν ληφθεί διάφορες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης στην χώρα και την παροχή βοήθειας για μεταρρυθμίσεις. Στις 16 Φεβρουαρίου 2022, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μακροοικονομικό δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ ώστε η Ουκρανία να βοηθηθεί στην κάλυψη των αναγκών για εξωτερική χρηματοδότηση του έτους 2022.

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το 2018, το Κοινοβούλιο απένειμε το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης στον Oleg Sentsov, Ουκρανό σκηνοθέτη και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φωτο:  By Sasha Anisimova from Kharkiv

Posted on 18/03/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top