Το μεγάλο «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας παραμένει το δημόσιο χρέος που κλείνει και το 2003 πάνω από το ψυχολογικό όριο του 100%. Τα στοιχεία που περιέχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα οποία δημοσιοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης, αν και αισιόδοξα, μαρτυρούν τη βασανιστική πορεία του δημοσίου χρέους, που το 2003 κλείνει στο 101,7% του ΑΕΠ αντί του 100,2% που υπολόγιζε αρχικά το οικονομικό επιτελείο.
Στο τέλος του 2004 το χρέος εκτιμάται ότι θα πέσει στο 98,5%, δηλαδή κάτω από το 100% του ΑΕΠ, ένα στόχο που σύμφωνα με προγενέστερες κυβερνητικές προβλέψεις, θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί από το 2001, επί θητείας δηλαδή στο οικονομικό επιτελείο του κ. Γ. Παπαντωνίου.
Κυριολεκτικά σε βρόχο για το χρέος (που θα ανέλθει στα 163,9 δισ. ευρώ το 2004) εξελίσσονται τα δάνεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για εξοφλήσεις τέτοιων δανείων η Ελλάδα θα καταβάλει δαπάνες αυξημένες σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% και αγγίζει το 2004 τα 2,3 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά για το 2003.
Αυξημένες σε ποσοστό πάνω από 80% φαίνεται ότι είναι οι συγκεκριμένες δαπάνες όσον αφορά και τον τρέχοντα προϋπολογισμό, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Έτσι, ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ποσό 1,2 δισ. ευρώ, στο προσχέδιο το ποσό αυτό για το 2003 αυξάνεται στα 2,1 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού χρέους, εφ’ εξής και έπειτα από μυστική συμφωνία με τρεις τράπεζες αναλαμβάνεται (έως ένα ύψος) να καταβάλλονται για μία τριετία από τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα. Πρόκειται στην ουσία για τρικ που μεταφέρει εξοπλιστικές δαπάνες στο μέλλον, να πληρωθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Στο εν λόγω τρικ στηρίζεται και η εξαγγελθείσα μείωση του ποσοστού των αμυντικών δαπανών από το 5% στο 3,5% του ΑΕΠ, που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Χάρτας για την Πραγματική Σύγκλιση. Υποτίθεται, σύμφωνα πάντα με την κυβερνητική αναφορά, ότι το περίσσευμα αυτό του 1,5% από τα εξοπλιστικά θα μεταφερθεί στην παιδεία.
————————————————————————————————————————————————