ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Να υποδεχθούμε με υπευθυνότητα πρόσφυγες, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά, από το Αφγανιστάν

Πάνω από ένα μήνα αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν, η κατάσταση των Αφγανών που χρειάζονται διεθνή προστασία παραμένει δραματική και επείγουσα. Η πλειοψηφία αυτών που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα εξακολουθούν να καταφεύγουν στην περιοχή. Για τους πιο ευάλωτους, αυτό συχνά σημαίνει ότι οι ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν και η ζωή τους παραμένει σε κίνδυνο. Οι γειτονικές χώρες φιλοξενούσαν ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες πριν από τα δραματικά γεγονότα το καλοκαίρι.

📣 Πείτε στον υπουργό σας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διεθνή ευθύνη να παρέχουν προστασία και να καλωσορίζουν εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην προστασία των ανθρώπων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν;

Η ΕΕ πραγματοποιεί το Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου για την Μετεγκατάσταση  (High-level Resettlement Forum) στις 7 Οκτωβρίου 2021. Υπουργοί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν τις προτεραιότητες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναμένεται να δεσμευτούν για την παροχή βιώσιμων λύσεων στους πιο ευάλωτους Αφγανούς.

✅ Αυτή είναι μια ευκαιρία για να κλιμακώσει η ΕΕ τιροσπάθιεες για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες ανάγκες με σημαντική αύξηση των θέσεων μετεγκατάστασης.

Η καμπάνια των Ευρωπαίων Πράσινων  Europe Welcomes campaign, έχει δείξει ότι πάνω από 1000 Δήμοι και πόλεις είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν πρόσφυγες στην Ευρώπη. Χρειάζεται όλοι και όλες να βοηθήσουν να φτάσει το μήνυμα στους Υπουργούς Εσωτερικών, ή Μετανάστευσης, που θα συμμετάσχουν στη συνάντηση του Οκτωβρίου.

📧 Χιλιάδες μηνύματα έλαβαν οι υπουργοί ενόψει της συνάντησής τους.

Tineke Strik (Ολλανδία), Damien Carême (Γαλλία), Alice Bah Kuhnke (Σουηδία) Damian Boeselager (Γερμανία), Saskia Bricmont (Βέλγιο), Ernest Urtasun *Ισπανία)
Ευρωβουλευτές των Πράσινων/EFA

Τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν φιλόδοξες δεσμεύσεις επανεγκατάστασης επιπλέον αυτών που είχαν γίνει στο προηγούμενο φόρουμ επανεγκατάστασης της ΕΕ τον Ιούλιο και ανάλογα με τις ανάγκες επανεγκατάστασης των Αφγανών προσφύγων, όπως καθορίστηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που επιτρέπει μια γρήγορη, προσιτή, δίκαιη και διαφανή διαδικασία επανεγκατάστασης

– Τα κράτη μέλη πρέπει να μετεγκαταστήσουν επειγόντως όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναικών, κοριτσιών LGBTQI+, θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, δημοσιογράφων, συγγραφέων, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, πρώην τοπικών στελεχών της ΕΕ και των κρατών μελών και τους εταίρους υλοποίησης των έργων της ΕΕ και των κρατών μελών, καθώς και ευάλωτα άτομα που χρειάζονται ειδική φροντίδα και υποστήριξη που δεν μπορούν να παρέχονται στις γειτονικές χώρες, όπως προσδιορίζεται από την Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τ

Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι διατηρείται η οικογενειακή ενότητα κατά τη διάρκεια της επανεγκατάστασης και ότι η οικογενειακή επανένωση υποστηρίζεται για Αφγανούς που είχαν μετεγκατασταθεί προηγουμένως στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν για την έγκριση Δήλωσης του επερχόμενου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 Οκτωβρίου, η οποία θα δεσμεύεται για ασφαλείς και τακτικές οδούς για τους Αφγανούς πρόσφυγες να αναζητούν προστασία, κυρίως μέσω της μετεγκατάστασης, της έκδοσης ανθρωπιστικών θεωρήσεων και της απλούστευσης των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης καθώς και της ενεργοποίησης της Οδηγίας για την προσωρινή προστασία.

Η Δήλωση οφείλει να περιλαμβάνει το ότι “οι απορριφθέντες αιτήσεις Αφγανών αιτούντων άσυλο θα πρέπει να επανεκτιμηθούν, να επιταχυνθούν και να υπάρξουν μη γραφειοκρατικές διαδικασίες” για την παράταση των προσωρινών θεωρήσεων Αφγανών πολιτών στο έδαφος των κρατών μελών και ότι τυχόν απελάσεις στο Αφγανιστάν, χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό, Οι Αφγανοί πρόσφυγες και οι χώρες όπου οι Αφγανοί πρόσφυγες μπορεί να κινδυνεύουν σταματούν.

Τα κράτη μέλη πρέπει να κάνουν χρήση της έκτακτης χρηματοδότησης του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) για να υποδεχθούν Αφγανούς αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, διασφαλίζοντας ότι θα φτάσει σε πόλεις και περιοχές που τους υποδέχονται. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα συμπληρωματικά προγράμματα και οι δεσμεύσεις για τους Αφγανούς είναι συμπληρωματικά και δεν βαρύνουν τα υπάρχοντα προγράμματα μετεγκατάστασης και άλλες οδούς όπως η οικογενειακή επανένωση, και ιδίως δεν θα χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την άρνηση πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου στην ΕΕ.


Posted on 07/10/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top