Επιστολή Πράσινων: Για τη συνέχιση του διαλόγου στον Πράσινο χώρο

Επιστολή απέστειλε στις 3/10 η Γραμματεία των Πρασίνων προς τη Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων με θέμα τη συνέχιση του διαλόγου στον Πράσινο χώρο για την συμμετοχή ενιαίας, αυτόνομης, πράσινης λίστας στις εθνικές εκλογές. Το συνέδριο των ΠΡΑΣΙΝΩΝ την άνοιξη 2021 είχε αποφασίσει την δημιουργία ενός Πράσινου Φόρουμ Διαλόγου με στόχο την αυτόνομη και ενωτική συμμετοχή των πράσινων δυνάμεων στις εθνικές εκλογές όποτε και να γίνουν.  Στον διάλογο συμμετέχουν το νέο Πράσινο κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Πράσινη Αριστερά και το Κόμμα για τα Ζώα, Ακολουθεί η επιστολή:

Αγαπητά μέλη της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία, που ευνοεί τη γρήγορη εξέλιξη των διαβουλεύσεων για τη συγκρότηση της συμμαχίας μας.

Το θετικό αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η εμφάνιση του πράσινου χώρου (Οικολόγοι + Πράσινοι) στη δημοσκόπηση της Metron Analysis με ενδιαφέρον ποσοστό εκκίνησης, ήρθαν να προστεθούν στην αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία μεγάλου μέρους των πολιτών – ιδιαίτερα των νέων – με αφορμή τις πυρκαγιές, την κλιματική κρίση, τις καταστροφές κτλ. Η δυναμική που μπορεί να φέρει η είδηση της ενωτικής πορείας του Πράσινου χώρου μπορεί να απογειώσει θεαματικά την απήχησή του.

Οι συζητήσεις μεταξύ των 4 κομμάτων ήταν κατ’ αρχήν θετικές για μια πρώτη επαφή και γνωριμία αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε την κατάληξή τους μέσα στο 2021 γιατί η επόμενη χρονιά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα εκλογική. Και η εμπειρία μας έχει δείξει ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να επιτευχθεί η πολιτική και προγραμματική συμφωνία, η συγκέντρωση πόρων, η επιλογή προσώπων, η εξασφάλιση καλών υποψηφιοτήτων κτλ. Όλα αυτά προϋποθέτουν και τη δημιουργία ενός καλού κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των στελεχών, των μελών και των υποστηρικτών μας.

Πάνω από όλα χρειάζεται χρόνος για την επανενεργοποίηση των ανένταχτων (που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα του οικολογικού χώρου), αλλά κυρίως για την προβολή και ισχυροποίηση του κοινού εκλογικού τίτλου που θα χρησιμοποιήσουμε. Επομένως, δεν μπορούν να αφεθούν οι συνεννοήσεις και η επίλυση των όποιων διαφωνιών σε βάθος χρόνου ή και μετά την προκήρυξη των εκλογών, γιατί η πίεση θα είναι μεγάλη – όπως και οι φυγόκεντρες τάσεις – ενώ οι βιαστικές αποφάσεις θα απειλούν να υποσκάψουν ένα κοινό εκλογικό κατέβασμα και ένα επιτυχές αποτέλεσμα. 

Όπως γνωρίζετε, έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει τους εκπροσώπους των ΟΠ σε διαδικτυακές εκδηλώσεις μας για τοποθέτηση (εξορύξεις υδρογονανθράκων, χωροθέτηση ΑΠΕ, πολιτική απέναντι στην κλιματική κρίση κ.α.). Η συνέχιση αυτής της καλής πρακτικής και εκ μέρους των ΟΠ θα αναδείκνυε και τα κοινά προγραμματικά μας στοιχεία.

Για τη διευκόλυνση του διαλόγου, οι Πράσινοι καταθέσαμε εξαρχής ενδεικτική αναλυτική πρόταση για το οργανωτικό πλαίσιο της εκλογικής συνεργασίας, που είχαμε υιοθετήσει στο τελευταίο συνέδριό μας τον Απρίλιο. Δηλώσαμε ανοικτοί να ακούσουμε προσεκτικά τις προτάσεις όλων των πλευρών και να επιδιώξουμε συνθέσεις και συναινέσεις. Στη διαδικτυακή συνάντηση των ομάδων επαφής στις 19.8 είχαμε συμφωνήσει ότι στις 30.8 θα ξεκινούσαμε τη συζήτηση, όμως καμία άλλη γραπτή πρόταση δεν είχαμε μέχρι τώρα. Αντίθετα, είχαμε δημόσιες δηλώσεις των Οικολόγων Πράσινων για «συσπείρωση γύρω» από τον «κύριο εκφραστή» του χώρου, που δεν συμβαδίζουν με το πνεύμα της συνεργασίας. Παράλληλα έχουμε εκλογικές προετοιμασίες από το «Πράσινο Κίνημα», σχήμα που θα επιδιώξει να δημιουργήσει σύγχυση και να εκμεταλλευτεί πιθανό αδιέξοδο στην προσπάθειά μας.

Θεωρούμε, λοιπόν, πολύ σοβαρό για τη συνέχιση του διαλόγου την επιτάχυνση των ρυθμών, καθώς και να συμφωνήσουμε στα εξής:

  1. Επιδιώκουμε τη συνεργασία μεταξύ ισότιμων κομμάτων, κάτι που θα πρέπει να αποτυπώνεται και στον τίτλο του κοινού εκλογικού σχήματος. Η συνεργασία θα αφορά και τους δύο γύρους των εκλογών, αν αυτοί γίνουν συνεχόμενα.
  2. Οι εκπρόσωποι κάθε ομάδας επαφής συμμετέχουν στον διάλογο ως εκπρόσωποι των κομμάτων τους και, αν κάποιο μέλος τους έχει διαφορετική άποψη από τη συλλογική, οφείλει να το δηλώνει.
  3. Το γενικό τουλάχιστον οργανωτικό πλαίσιο της συνεργασίας θα πρέπει να συμφωνηθεί άμεσα, ώστε να υπάρχει τρόπος να αποφασίζουμε.
  4. Είναι απαραίτητο και ένα περίγραμμα του πολιτικού πλαισίου της επιδιωκόμενης συνεργασίας, στη βάση της αυτονομίας του χώρου και με μια τελική εικόνα ελκυστική και σε όσους/ες απωθούνται από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της μιας ή της άλλης πλευράς. .
  5. Είναι εφικτό η βασική προγραμματική συμφωνία να είναι έτοιμη σύντομα, με τα πιο «βατά» ζητήματα να διευκολύνουν τη γρήγορη κατάληξη, προχωρώντας παράλληλα και σε πιο σύνθετα θέματα, όπως η εξωτερική πολιτική, οι ΑΠΕ, η κτηνοτροφία κ.α
  6. Είναι, επίσης, σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι διαχωρίζουμε την εκλογική συνεργασία από την προοπτική πιθανής μελλοντικής ενοποίησης των κομμάτων μας, που θα πρέπει να διερευνηθεί με νηφαλιότητα μετά τις εκλογές.
  7. Η δημοσιοποίηση του εκλογικού εγχειρήματος είναι σημαντική και για το άνοιγμα του διαλόγου στα μέλη και τους φίλους του Πράσινου χώρου, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξουν το συντομότερο επικυρώσεις των συμφωνιών από τα αρμόδια όργανα των κομμάτων μας. Σημαντικό χρονικό και πολιτικό ορόσημο είναι η συνάντηση που θα έχουμε στην Αθήνα με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Οι Πράσινοι θεωρούν ως σημαντικό κοινό καθήκον την περιφρούρηση των προοπτικών του αυτόνομου Πράσινου χώρου. Στη φάση αυτή, περνάει μέσα από την επίταση της προσπάθειας συγκρότησης κοινού εκλογικού σχήματος, στη βάση συμφωνημένου πολιτικού προγράμματος τόσο στα «εύκολα» όσο και στα «δύσκολα», ώστε να προλάβουμε να περάσουμε το μήνυμά μας στην κοινωνία, να κινητοποιήσουμε σημαντικές κοινωνικές δυνάμεις και να αποφύγουμε την πολυδιάσπαση, χτίζοντας έτσι τις καλύτερες δυνατές προοπτικές στις εκλογές αλλά και μετά από αυτές.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Η Γραμματεία των Πράσινων

Posted on 05/10/2021 in Άρθρα, Δράσεις

Share the Story

Back to Top