Άρθρο της Αναστασίας Γκολιομύτη στο ΜΩΒ
Με αφορμή την 25η Νοέμβρη
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και την περίπτωση της Γενναίας Τούγτσε Αλμπαϊράκ
Η αλληλέγγυα και δίκαιη κοινωνία που ονειρευόμαστε, ξεκινάει από την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Τα νούμερα και οι μαρτυρίες είναι απογοητευτικά. Παραβιάζονται συστηματικά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την ελευθερία, την ισότητα και τη ζωή.
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι(ες), οι μετανάστες(στριες), οι πρόσφυγες, όλες οι ”μειονότητες”. Συνεχίζεται αμείωτη με αυξητικές τάσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τις ηλικίες και τις φυλές και εκπορεύεται από κάθε είδους εξουσία.
Το χρόνο που μας πέρασε δεκάδες περιστατικά, από αυτά που έφτασαν στη δημοσιότητα, κατέληξαν στο θάνατο γυναικών και κοριτσιών. Το πιο πρόσφατο της εικοσιτριάχρονης Γερμανίδας φοιτήτριας, τουρκικής καταγωγής, Τούγτσε Αλμπαϊράκ στο Οφενμπάχ της Γερμανίας, που προσπάθησε με γενναιότητα και αυταπάρνηση να βοηθήσει δύο κορίτσια που τα παρενοχλούσε ομάδα ανδρών και τα κατάφερε. Η βάρβαρη απάντηση ενός από αυτούς, 18 μόλις ετών, της κόστισε τη ζωή. Τα περισσότερα όμως περιστατικά βίας, παραμένουν άγνωστα. Έχει καταντήσει μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες που αποδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και πλήττει τις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ισορροπία.
Η ενδοοικογενειακή και η έμφυλη βία, η ανεργία, το trafficking, οι διακρίσεις λόγω φύλου στη δουλειά, ο εκφοβισμός και οι επιθέσεις, η καταπίεση, κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα των γυναικών. Στην Ελλάδα της κρίσης, το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις που απειλεί καθημερινά περισσότερες γυναίκες και κορίτσια. Σε μια τέτοιας έκτασης επιδημία, το φάρμακο είναι ενημέρωση, κοινωνική φροντίδα , εργασία, κοινωνική ευαισθητοποίηση και περισσότερη δημοκρατία. Χρειαζόμαστε περισσότερα καταφύγια γυναικών , υγειονομικές εγκαταστάσεις και επιμόρφωση των δικαστών. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απαιτεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακηρύξουν το βιασμό και τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών εντός και εκτός γάμου ως έγκλημα.
Δεν κλείνουμε τα μάτια.
Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία βελτιώθηκε τυπικά με νόμους ,ουσιαστικά όμως η ισότητα και ο σεβασμός της ζωής και της διαφορετικότητάς της είναι ακόμη ζητούμενο.Οι γυναίκες είναι μέρος της δημόσιας ζωής της κοινωνίας μας. Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία των φύλων, περισσότερες γυναίκες σε θεσμικά όργανα της Ελλάδας και της Ευρώπης και στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Η απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, είναι η ενσωμάτωση των θεμάτων φύλου και ισότητας σε όλα τα επίπεδα πολιτικής.
Είμαστε όλες όλοι, διαφορετικοί και διαφορετικές .Ίσοι όμως στη ζωή, την ελευθερία, την εργασία, τη δημιουργία για να φτάσουμε εντέλει στην αυτοπραγμάτωσή μας.
Η 25η Νοέμβρη είναι ημέρα μνήμης και δράσης. Ας ξεκινήσουμε από την ενημέρωση και την εκπαίδευση των αγοριών και των κοριτσιών.
Αναστασία Γκολιομύτη
Μέλος του Συμβουλίου Περιφερειών «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Φωτο: Μαρία Πετεινάκη
http://tomov.gr