Η Κομισιόν πήρε το μήνυμα: Προετοιμάζει πρόταση για τερματισμό των κλουβιών στην εκτροφή ζώων

Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για την ευζωία των ζώων, δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.1.400.000 Ευρωπαίοι πολίτες ενώθηκαν και ζήτησαν από την ΕΕ – μέσα από μία Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών – να καταργηθούν τα κλουβιά για παραγωγικά ζώα #EndTheCageAge. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μέχρι το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμάσει μια πρόταση για την κατάργηση των κλουβιών που χρησιμοποιούνται για εκατομμύρια ζώα που εκτρέφονται. Αυτή η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών #ECI είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία σε δράση“.  

Η εκστρατεία “τέλος στα κλουβιά” της οργάνωσης Cοmpassion In World Farming (CIWF) είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα: 1.400.000 ευρωπαίοι πολίτες από διάφορες χώρες υπέγραψαν υπέρ της κατάργησης των κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα. Μέσα από τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, το αίτημα απέκτησε υπόσταση που αναγκάζει το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσουν τη ριζική αλλαγή των νόμων για τα ζώα εκτροφής.

Η κατάργηση των κλουβιών δεν είναι ο καταληκτικός στόχος των προσπαθειών ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων, πρόκειται όμως για ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην καλύτερη διαβίωση των ζώων εκτροφής στην Ευρώπη, που γεννιούνται και ζουν φυλακισμένα.

Οι διοργανωτές αυτής της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών εξήγησαν λεπτομερώς τους στόχους της πρωτοβουλίας σε μια συνάντηση με το Επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου 2020 και σε δημόσια ακρόαση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου 2021. Στις 10 Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξήγαγε συζήτηση στην ολομέλεια για τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλία πολιτών και ενέκρινε ψήφισμα με τη θέση του Κοινοβουλίου. Η Κομισιόν με ανακοίνωση της περιγράφει τη νομική και πολιτική εκτίμησή της για την πρωτοβουλία, τη δράση που προτίθεται να αναλάβει, τους λόγους που το κάνει και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2 του κανονισμού ECI. Εδώ αναλυτικά η Ανακοίνωση της Κομισιόν και το βίντεο

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη μαζί με την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Věra Ο Jourová έκαναν την ανακοίνωση σε συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσίασαν την απάντηση της Επιτροπής στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Τέλος εποχής για τα κλουβιά» που ζητούσε να μπει οριστικά τέλος στα κλουβιά για ζώα εκτροφής. 

Στην ΕΕ, κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα εξακολουθούν να περνούν ολόκληρο ή μέρος της ζωής τους σε κλουβιά που καθιστούν δύσκολο ή αδύνατο να εκτελέσουν βασικές φυσικές συμπεριφορές, ακόμα και να κινηθούν. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να «υποβάλει νομοθετική πρόταση έως το τέλος του 2023 για σταδιακή κατάργηση και τελικά απαγόρευση της χρήσης κλουβιών για όλα τα είδη ζώων και κατηγορίες που αναφέρονται στην πρωτοβουλία». Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης το ζήτημα των εισαγόμενων προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ, δεσμεύεται να εξετάσει την «εισαγωγή κανόνων ή προτύπων για εισαγόμενα προϊόντα που είναι ισοδύναμη με την ΕΕ».

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις λεπτομέρειες για το πώς θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση έως τα τέλη του επόμενου έτους, με σκοπό την αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας έως το τέλος του 2023.

H Όλγα Κήκου, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Compassion in World Farming, και ένα από τα κορυφαία άτομα της Πρωτοβουλίας «Τέλος εποχής για τα κλουβιά» δήλωσε: «Η πολυαναμενόμενη ημέρα έχει έρθει! Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα μεγάλο βήμα για να αφήσει μια κληρονομιά για τα ζώα – εκείνα που είναι κλειδωμένα σε κλουβιά ως αθώοι κρατούμενοι που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Οι πολίτες ζήτησαν αλλαγή και η Επιτροπή άκουσε το μήνυμα δυνατά και ξεκάθαρα, αναλαμβάνοντας μια σαφή και ορατή δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των κλουβιών. Αισθανόμαστε ότι είναι μια από εκείνες τις στιγμές στην ιστορία όταν η παλίρροια γυρίζει. Το κίνημα υπεράσπισης των ζώων πέτυχε να ευαισθητοποιήσει για την κατάσταση (“rattling the cage) και να φυτέψει τους σπόρους μιας νέας εποχής.

Από σήμερα, ξεκινά ένα νέο ταξίδι. Θα επικεντρώσουμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έως ότου επιτύχουν αυτόν τον φιλόδοξο στόχο και θα προσέχουμε για να αποτρέψουμε τα κατοχυρωμένα συμφέροντα να τον αποδυναμώσουν

Η ανακοίνωση της Επιτροπής ακολουθεί τη συντριπτική υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταργήσει σταδιακά τα κλουβιά για εκτρεφόμενα ζώα έως το 2027 και για να διασφαλιστεί ότι όλα τα εισαγόμενα προϊόντα στην ΕΕ συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα χωρίς κλουβί.

Για πάνω από 50 χρόνια, η Compassion in World Farming έχει αγωνιστεί για την καλή διαβίωση των ζώων και τη βιώσιμη διατροφή και γεωργία. Με περισσότερους από ένα εκατομμύριο υποστηρικτές, έχει εκπροσώπους σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Από το 2018, η Compassion in World Farming ηγήθηκε ενός συνασπισμού 170 οργανώσεων από όλη την Ευρώπη για να υποστηρίξουν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «End the Cage Age». Στο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται για τη συλλογή υπογραφών, η Πρωτοβουλία συγκέντρωσε 1.4 εκατομμύρια επαληθευμένες υπογραφές από πολίτες από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στις 2 Οκτωβρίου 2020, οι υπογραφές υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επί του παρόντος στην ΕΕ, οι ωοτόκες όρνιθες και τα κουνέλια περιορίζονται σε χώρους με μέγεθος Α4 φύλλο χαρτιού. Οι ενήλικοι θηλυκοί χοίροι πρέπει να περνούν σχεδόν το ήμισυ κάθε έτους μέσα σε κλουβιά, και δεν μπορούν καν να γυρίσουν. Τα μοσχάρια, οι χήνες και τα ορτύκια είναι επίσης σε κλουβιά, και αποκλείονται από την εκτέλεση βασικών φυσικών συμπεριφορών. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα επιστημονικά στοιχεία ότι τα ζώα εκτροφής υποφέρουν σε κλουβιά, κάντε κλικ εδώ.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, από μια ομάδα 140 επιστημόνων, εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και τη γεωργία, καθώς και από φοιτητές και κτηνιάτρους.δικαι

Περισσότερες πληροφορίες: Olga Kikou, Head of Compassion in World Farming EU:
Email: olga.kikou@ciwf.org
Mobile: +30 6972 004 963
Press office: +32 471 93 17 08

 

Posted on 01/07/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top