Οι υποψήφιοι μας στο ψηφοδέλτιο του ΚΟΣΜΟΣ

Βροντίση Ζωή
Γεννήθηκε την άνοιξη του 1983 στην Αθήνα και είναι νέα μητέρα δύο παιδιών. Είναι απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (ΕΜΠ) και κάτοχος Msc από το Imperial College. Έχει πάνω από 15 χρόνια επαγγελματική και ακαδημαϊκή εμπειρία με κύριο αντικείμενο την κοινωνικοοικονομική ανάλυση κλιματικών πολιτικών αλλά και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά που συμπεριλαμβάνονται και στις μελέτες του IPCC. Έχει εμπειρία ως επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και είναι διευθύντρια σε συμβουλευτική εταιρεία. Εχει εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ακαδημαϊκό και ιδιωτικό τομέα ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης την περίοδο 2015-2020 και μέλος ΔΣ του ΑΔΜΗΕ για το έτος 2017-2018. Ταυτόχρονα, είναι ενεργή σε κινήματα πολιτών για την αυτοοργάνωση, την προστασία της φύσης, το δικαίωμα της στέγασης, για τα κοινά αγαθά και τους δημόσιους χώρους και για την συνεργατική οικονομία.

 

Γραμματικογιαννη Βασιλική

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και Οικονομικά. Η καριέρα της ως δημοσιογράφου ξεκίνησε το 1987 από το περιοδικό ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, εφημερίδες και sites. Τη δεκαετία του ’90 (την εποχή των μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων) ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Αρκετοί παράλληλοι επαγγελματικοί κύκλοι έκλεισαν το 2009 με την “ενηλικίωση” της μετά το θάνατο του πατέρα της. Τότε αποφάσισε να κάνει τις ανησυχίες της για το περιβάλλον επάγγελμα και το 2010 στήνει τη στήλη ECOVOICE στην ATHENS VOICE.

Το 2016 ξεκινά το site: europepolis.com με περιβαλλοντικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Σήμερα συνεργάζεται και με την έκδοση του Σαββατοκύριακου της Εφημερίδας των Συντακτών.

Συνεργάστηκε με το Πολιτιστικό Τμήμα του Ινστιτούτου Γκαίτε και κάλυψε πανευρωπαϊκά πολιτιστικά πρότζεκτ του Ινστιτούτου, που αφορούν το Μετασχηματισμό της Κοινωνίας μέσω της τέχνης. Για τον κοινωνικό μετασχηματισμό μέσω της τέχνης παρακολούθησε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρηνανίας Βεστφαλίας (της περιοχής εκείνης της Γερμανίας που η κύρια οικονομική δραστηριότητα βασιζόταν στις εξορύξεις άνθρακα και είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που έκανε τη μετάβαση) και έκτοτε συμμετέχει ως απόφοιτος στο Διεθνές Δίκτυο του προγράμματος https://synergize.nrw-kultur-international.de/alumni

Έχει παρακολουθήσει πολλά περιβαλλοντικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων για τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για την σπατάλη των τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και πολλά άλλα.

Συμμετέχει στο ετήσιο δημοσιογραφικό σεμινάριο που οργανώνει η European Economic and Social Commitee, ενώ έχει υπάρξει και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Είναι η μοναδική ελληνίδα δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων που προσκάλεσε ο ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής το 2015 όπου παρουσιάστηκαν οι 17 παγκόσμιοι στόχοι βιωσιμότητας, γνωστοί ως Sustainable Development Goals, ενώ επρόκειτο για τη Σύνοδο που έβαλε τις βάσεις για να επιτευχθεί τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η Συμφωνία του Παρισιού.

Παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά τις παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα γνωστές ως COP.

Για την δημοσιογραφική της δουλειά στο περιβάλλον έχει τιμηθεί με δυο δημοσιογραφικές διακρίσεις. Το 2014 με το βραβείο “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ” προτεινόμενη από το αναγνωστικό κοινό και το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για τη συνεισφορά της στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Διατηρεί άψογες σχέσεις με τους συναδέλφους της -σε ένα επάγγελμα άκρως ανταγωνιστικό- και είναι πολύ συχνά προσκεκλημένη τους σε ότι αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Λατρεύει το κολύμπι και τα ταξίδια -εσχάτως και την οικοψυχολογία- ενώ με την πολιτική ασχολήθηκε μόλις το 2019 με την κάθοδο της στις ευρωεκλογές με τους Πράσινους Αλληλεγγύη. Ωστόσο επειδή πολιτική είναι η ίδια η ζωή θεωρεί ότι ασχολείται με την πολιτική σε όλη της τη ζωή.

Κιν: 6978330032 e.mail: gramvas@yahoo.gr

 

Δόδουρα Εφη

Τραπεζικός, Πρόεδρος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος”

Γεννήθηκε στις Σέρρες, μένει και εργάζεται ως τραπεζικός στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε με υποτροφία από το Κολλέγιο Anatolia και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ως φοιτήτρια, έγινε μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και συμμετείχε ιδιαίτερα στην Ορνιθολογική Ομάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλοζωικού Σωματείου Θεσσαλονίκης “ο Άργος” (1996), στο οποίο από το 2004 είναι Πρόεδρος. Από το 2009 ως το 2018 υπήρξε Γεν. Γραμματέας της πανελλαδικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων “CIDAG”. Ως εθελόντρια των δύο οργανώσεων, πρωτοστάτησε σε πολλές φιλοζωικές εκστρατείες (κατάργηση των τσίρκο με ζώα, νομοθεσία, γούνες, κυνήγι, puppy mills, πειραματόζωα, farm animals κλπ). Είναι μέλος σε κοινωνικές ακτιβιστικές ομάδες (SOSε τα Δέντρα, Οικολογική Κίνηση Θες/νίκης κλπ). Αρθρογραφεί συχνά σε περιοδικά, εφημερίδες και blogs για φιλοζωικά και κοινωνικά θέματα. Το όραμά της: να γίνει η χώρα μας φιλόξενη για όλους τους κατοίκους της – ανθρώπους και ζώα.

Κιν: 6932091666 e.mail: effie_argos@hotmail.com

 

 Καβούρη Μαρία
Αναπληρωματικό Μέλος Π.Σ Πράσινων – Οικολογία
Συν-συντονίστρια Π.Ο. Αττικής
Διαπολιτισμική Διαμεσολαβήτρια, Διερμηνέας και Μεταφράστρια,

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Γύθειο και είναι μητέρα μιας κόρης. Μετανάστευσε για σπουδές στην Ιταλία όπου και έζησε για 42 χρόνια. Έλαβε την ιταλική υπηκοότητα την οποία διατηρεί παράλληλα με την Ελληνική. Σπούδασε ξένες γλώσσες με κύρια γλώσσα την Αγγλική και δευτερεύουσα την Νέα Ελληνική στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και μέσω του προγράμματος Erasmus έκανε μετεκπαίδευση στο Αγγλικό Πανεπιστήμιο King’s College στον τομέα της Ν.Ελληνικής λογοτεχνίας. Στην συνέχεια, ειδικεύτηκε από Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari στην Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση και ένταξη των μεταναστών. Έλαβε μέρος σε πολλά επιμορφωτικά προγράμματα Ιταλία και Ελλάδα και ευρωπαϊκά σεμινάρια με πολλαπλά θέματα και κεντρικό άξονα την ένταξη στην κοινωνία και εργασία προσφύγων και μεταναστών. Εργάστηκε σε ιταλικά σχολεία όλων των βαθμίδων διευκολύνοντας την ένταξη και την αξιολόγηση Ελλήνων μαθητών.Παράλληλα με την Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση εργάζεται ως διερμηνέας και μεταφράστρια από τα Ιταλικά στα Ελληνικά. Έλαβε μέρος σε συνέδρια ώς ομιλήτρια με θέμα τον Διαπολιτισμό και το μοντέλο του Διαπολιτισμικού Διαμεσολαβητή στο Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και την δυνατότητα της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών.
Από το 2010 είναι ενεργό μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών και έχει συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη με άξωνα τον εθελοντισμό, την συγγραφή και υλοποίηση Ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εrasmus+ για νέους.
Το 2019 έλαβε μέρος στις Ευρωεκλογές κάτω από το σχήμα των “Πράσινοι Αλληλεγγύη” και είχε μια αρκετά καλή αποδοχή εκ μέρους των εκλογέων. Είναι ιδρυτικό μέλος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ πρώην μέλος της πολιτικής γραμματείας και πρώην Συνεκπρόσωπος.

Κιν: 6983880119 e.mail: maria.kavouri@gmail.com

 

Κανέλλης Γιώργος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λακωνία αλλά ζει στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη, Δημόσιο Δίκαιο και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημ. Διοίκησης.
Από το 1991 δραστηριοποιείται συνεχώς στην περιβαλλοντική πολιτική και δράση ως στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας. Μετείχε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ (2002) για τη βιωσιμότητα ως εκπρόσωπος περιβαλλοντικών οργανώσεων. Επί περισσότερα από 10 χρόνια μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αχαΐας και του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού. Από το 2009 μετέχει στον αγώνα για την συγκρότηση ενός αυτόνομου κόμματος της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. Υπήρξε περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας από το 2014 ως το 2018 ως επικεφαλής αυτόνομης οικολογικής παράταξης.

Κιν: 6972902750 e.mail: gnbkanel@yahoo.gr

 

Καραγιλάνης  Σταύρος  

Ο Σταύρος επιχειρεί στην βιώσιμη επιχειρηματικότητα, μέσα από την παραγωγή καινοτόμων φυτικών τροφίμων. Είναι απόφοιτος Διοίκησης επιχειρήσεων και έχει ασχοληθεί με την διδασκαλία γιόγκα και την εκπαίδευση φυτοφαγικής μαγειρικής.

Με την εργασία και τις καταναλωτικές του συνήθειες, συμβάλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.
Σκοπός του είναι να προωθήσει έναν ωφέλιμο τρόπο διατροφής και να ενσωματωθεί η περιβαλλοντική και διατροφική εκπαίδευση στα σχολεία.
Πιστεύω του Σταύρου είναι ότι δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα συμπτωματικά, αλλά να δούμε από που προέρχονται, να λάβουμε πιο γενναίες αποφάσεις για το μέλλον μας και να πάψουμε την δημιουργία νέων ανισορροπιών.
Ο Σταύρος και η σύντροφός του είναι γονείς 3 κοριτσιών.

Κιν: 6972284808 e.mail: skaraghilanis@yahoo.gr

 

Ρούσσου Ευθαλία (Θάλεια)
Γεννήθηκε στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής. Απεφοίτησε απο την Ιατρική σχολή του. ΑΠΘ.
Ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στη Ρευματολογία στο
πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μπερμινγχαμ. Έκανε μαστερ στην ανοσολογία, διδακτορικο στο Πανεπιστήμιο του Μπερμινγχαμ και μεταδιδακτορικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Μπαθ, UK.
Δούλεψε στην Ελλάδα (Β’ΙΚΑ Θεσσαλονίκης ) και αναπληρώτρια καθηγήτρια στα ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε συνεργάτης αρθρογράφος για την εφημερίδα «Γνώμη της Χαλκιδικής» απο το 1997 ως το 2003. Ήταν εκλεγμένο μέλος του Ιατρικού συλλόγου Χαλκιδικής.
Απο το 2004 ζει στο Λονδίνο και εργάζεται σαν ρευματολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας, με θητεία και ως διευθύντρια . Υπήρξε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Queen Mary’s University of London και κυρια ερευνήτρια σε μελέτες εθνικές και διεθνείς. Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά με διεθνή εμβέλεια και πληθώρα παρουσιάσεων και αναφορών.
Ασχολείται με την πολιτική Οικολογία ως μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου και πολιτικής γραμματείας και ήταν συν εκπρόσωπος στον Ευρωπαικο πράσινο κόμμα (EGP). Είναι μέλος ΔΣ του Πράσινου Ινστιτούτου ούτου και εκπρόσωπος στο European Green foundation. (EGF).
Υπήρξε υποψήφια για τις ευρωεκλογές το 2019 και για τις περιφερειακές εκλογες για την Κεντρική Μακεδονία το 2019 με το ψηφοδέλτιο του Φίλιππου Γκανούλη, αλλά και το 2023 εκπροσωπώντας την ενότητα της Χαλκιδικής.
Έχει ένα γιο που είναι ηλεκτρονικός μηχανικός και ασχολείται με δορυφορικά συστήματα.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και λίγα Γερμανικά.
Έχοντας εμπειρία απο την ζωή, την εργασία αλλά και την τάξη πραγμάτων σε δύο διαφορετικές χώρες της Ευρώπης που αντιπροσωπεύουν το βορρά και το νότο, φιλοδοξεί να έχει σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση και εφαρμογή πράσινων ιδεών, αρχών και πρακτικών μεταξύ Ελλάδος και Ευρώπης

Κιν: 6944188607 e.mail: thaliaroussou@hotmail.com

 

Σπύρος Ψύχας

Γεννημένος το 1958, πατέρας δύο κοριτσιών, μένει στην Αθήνα.
Ενεργός από το 1980 σε οικολογικά και αντιπυρηνικά κινήματα και στο φοιτητικό κίνημα του Χημικού Αθήνας ενάντια στον Ν. 815. Αντιρρησίας συνείδησης στο στρατό και ενεργός σε αντιπολεμικά κινήματα. Γραμματέας στη Βουλή των Οικολόγων Βουλευτών Αναστασίας Ανδρεαδάκη και Κατερίνας Ιατροπούλου το 1990-1993 και συνεργάτης του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Μιχάλη Τρεμόπουλου το 2010-2012.

Σήμερα είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου του ενοποιημένου σχήματος ¨Πράσινοι-Οικολογία¨ και του ΔΣ του Πράσινου Ινστιτούτου.

Έχει εργαστεί στην Ορνιθολογική Εταιρεία στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Πάρκο ¨Αντώνης Τρίτσης¨ στο Ίλιον, στην ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής καθώς και στην ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Από το 1993 εκπαιδεύει εθελοντές υποστήριξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Εθελοντής ο ίδιος σε ψυχιατρικούς χώρους και στην υποστήριξη αστέγων αιτούντων άσυλο. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ των δύο δικτύων που ασχολούνται με θέματα κοινωνικού αποκλεισμού και αστέγων: του Δικτύου για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία και του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Οργανώσεων που εργάζονται με Αστέγους (FEANTSA).

Κιν: 6974 510976 email: psychasspyros1@gmail.com

Posted on 26/04/2024 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top