ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ στις ευρωεκλογές. Ποιοι είναι οι άλλοι “πράσινοι” που εμφανίζονται να διεκδικούν κι αυτοί πράσινους ψήφους;

Βρισκόμαστε λιγότερο από δύο μήνες από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ποια θα είναι η πράσινη παρουσία στις εκλογές αυτές; Ο πράσινος χώρος συμμετέχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεχώς στις ευρωεκλογές από το 1989.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Το κόμμα Πράσινοι – Οικολογία κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητας του για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου στον Άρειο Πάγο.

Οι δύο Συμπρόεδροι Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γαννίρης μαζί με τον δικηγόρο Λευτέρη Λεβαντή “δρομολόγησαν τις διαδικασίες για να κατατεθεί η Πράσινη Ευρωπαϊκή Πρόταση ενώπιον του Ελληνικού λαού”, όπως δήλωσαν.

Οι Πράσινοι – Οικολογία το προηγούμενο διάστημα και μέχρι το βράδυ πριν κλείσει η προθεσμία κατάθεσης της υποψηφιότητας, “εξάντλησαν κάθε δυνατότητα διαλόγου με όλες τις συγγενείς πράσινες δυνάμεις προκειμένου όλοι μαζί με ενιαία φωνή να δώσουν με ισότιμη συμμετοχή την μεγάλη πολιτική μάχη σε μια πολύ κρίσιμη εποχή και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην Πράσινη Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς οι συνομιλητές τους προέταξαν άλλες προτεραιότητες”.

Έχει γίνει γνωστό ότι από τον Νοέμβριο 2023 έγιναν πολλές συναντήσεις, συζητήσεις, δια ζώσης και διαδικτυακά, κάποιες μάλιστα με την παρουσία εκπροσώπων του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος για κοινή εκλογική λίστα, κάτι που όμως αρνήθηκε μέχρι τέλους ο ΚΟΣΜΟΣ και ο Πέτρος Κόκκαλης, αντιπροτείνοντας ατομικές εντάξεις και μόνο, χωρίς πάντως να υπάρχει δημοσιοποιημένο πολιτικό πρόγραμμα αλλά και σύνθεση του σχήματος.

Εκ μέρους των Πράσινων – Οικολογία και μετά την περαίωση της διαδικασίας δήλωσης συμμετοχής στις εκλογές, οι δύο Συμπρόεδροι “δήλωσαν αισιόδοξοι καθώς όπως είπαν ο κόσμος έχει βιώσει πια τα αδιέξοδα του αφηγήματος της δήθεν ανάπτυξης κατά του περιβάλλοντος, της ανάπτυξης των ανισοτήτων και της γκρίζας ζωής“.

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη δήλωσε:

Πιστεύω ότι αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός θα μας δικαιώσει όπως μας δικαίωσε και η πραγματικότητα. Η κλιματική κρίση, η ακρίβεια στην ενέργεια και στην διατροφή, η αυξανόμενη βία και οι κακοί όροι εργασίας δεν είναι κάποια τυχαία γεγονότα. Είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που έχουν την σφραγίδα όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα. Γι αυτό καλούμε τον κόσμο να ακούσει και να ψηφίσει με θάρρος τις πράσινες λύσεις και να βγει από τα αδιέξοδα και την μιζέρια

Ο Ηλίας Γιαννίρης, συμπρόεδρος, δήλωσε:

«Είμαι πολύ αισιόδοξος και ξεκινάμε σήμερα τον αγώνα μας με πολύ καλή διάθεση γιατί νομίζω ότι ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα οι πράσινες θέσεις να ακουστούν με μεγαλύτερη προσοχή. Η διαφθορά, οι φυσικές καταστροφές, οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών και η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής και είμαι σίγουρος ότι ο Ελληνικός Λαός θα στείλει ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς που τα δημιούργησαν”.

Ναι αλλά ποιοι είναι οι …άλλοι πράσινοι που εμφανίζονται στις ευρωεκλογές ρωτάνε πολλά άτομα; Πάλι διασπασμένοι ήσαστε;

Να ποια είναι η πραγματικότητα:

“ΚΟΣΜΟΣ”: Είναι η οργάνωση που δημιούργησε πριν πολλά χρόνια ο Πέτρος Κόκκαλης και τον συνοδεύει στην πολιτική του διαδρομή. Από αντιδήμαρχος με τον Μόραλη στον Πειραιά, μετά προσέγγισε το μικρό κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τις ευρωεκλογές 2019. Ενώ προετοιμάζονταν η συνεργασία δηλώθηκε ότι ο “ΚΟΣΜΟΣ” αποφάσισε να μην συμμετέχει σε εκλογές, αλλά δυο μέρες αργότερα ο ΚΟΣΜΟΣ και ο Πέτρος Κόκκαλης συμμετείχαν στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τη συνεργασία αυτή αποχώρησε τον Νοέμβριο 2023 για να προσχωρήσει στις 31.1.2024 στην ομάδα των Πράσινων ευρωβουλευτών, ενόψει ευρωεκλογών.

Η κίνηση “ΚΟΣΜΟΣ” εξελίχθηκε σε κόμμα με μόνο νόμιμο εκπρόσωπο τον Πέτρο Κόκκαλη. Απέρριψε τις προτάσεις των Πράσινων για “ενιαίο ψηφοδέλτιο αλλά με διακριτή παρουσία των δύο σχημάτων” και επέλεξε την λογική των μεταγραφών και προσωπικών συμμετοχών ατόμων χωρίς όμως να υπάρχει ένα στοιχειώδες δεσμευτικό εκλογικό πρόγραμμα παρά αναφορές μόνο στους ευρωπαίους πράσινους, τις προτροπές των οποίων όμως για ενιαία λίστα με τους Πράσινους-Οικολογία απέρριψε μέχρι τέλους.

Η επικοινωνιακή ομάδα του ΚΟΣΜΟΣ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αποτελείται από την κα Μαριάννα Πυργιώτη και τον κ. Νίκο Καραχάλιο, ενώ συντονιστής είναι ο Π. Ιωακειμίδης υποψήφιος περιφερειάρχης στην Αττική στις πρόσφατες εκλογές.

Εκπρόσωπος τύπου είναι ο κ. Ηλίας Παπαθεοδώρου, και προσωπικός φίλος, του Πέτρου Κόκκαλη, που είχε μια περιπετειώδη διαδρομή για λίγες μέρες στους Πράσινους, μετά στους Οικολόγους Πράσινους, συμμετείχε στην ομάδα που αποχώρησε το 2023 από τους Οικολόγους Πράσινους και δημιούργησε την “Οικολογία”, από την οποία αποχώρησε όταν ξεκαθαρίστηκε ότι ενώνονταν σε ενιαία σχήμα με τους Πράσινους, δημιουργώντας το κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ. Τελικά σήμερα συμμετέχει στον ΚΟΣΜΟ.

Πολλά στοιχεία της εκλογικής καμπάνιας του Πέτρου Κόκκαλη επικεντρώνουν σε lifestyle που έχει ξενύσει πολλούς πράσινους, εντός και εκτός χώρας. Η καμπάνια προς το παρόν επικεντρώνει πολύ στον ίδιο και στην σχέση του με την σύζυγό του κα Ματσούκα.

Στο σχήμα συμμετέχουν πάντως άτομα που προέρχονται από διαφορετικές κομματικές, πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες.

Το Ευρωπαικό Πράσινο Κόμμα, φαίνεται ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την εκλογική καμπάνια του ΚΟΣΜΟΣ, αφού, όπως λέγεται, με ευθύνη του, απέτυχε η προσπάθεια ενιαίας παρουσίας του πράσινου χώρου στις ευρωεκλογές και των δυνατοτήτων εκλογής πράσινων ευρωβουλευτών.

Χάθηκε πάντως μια ευκαιρία να υπάρξει ενιαία παρουσία στις ευρωεκλογές καθώς και πολύτιμος χρόνος 6 μηνών σε διαπραγματεύσεις που ήταν αδιέξοδες όπως δείχνει και το τελικό αποτέλεσμα, αφού από την αρχή μέχρι τέλους υπήρξε άρνηση συζήτησης συνεργασίας σε πολιτική και όχι ατομική βάση.

ΠΡΑΣΙΝΟ” ΚΙΝΗΜΑ: Μπορεί ένα …πράσινο κίνημα να έχει εθνικιστικές θέσεις, να ξεπλένει …πράσινα δύο από τους χειρότερους περιφερειάρχες, Πατούλη κι Αγοραστό, (με ανταλλάγματα), να κατηγορεί ιστορικά στελέχη των πράσινων για μηδενισμό, να εξαπατά τους πολίτες με fake news ότι δήθεν τα μέλη του έβαλαν τους Γερμανούς Πράσινους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ότι δήθεν συνεργάζονται με τους ευρωπαίους πράσινους και ότι είναι κολλητοί φίλοι του …πράσινου πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου; Και το χειρότερο να βάζουν στο ψηφοδέλτιό τους έναν ευρωβουλευτή που κατηγορείται για σοβαρά αδικήματα, ενώ βάζει πολυσέλιδα διαφημιστικά μέσα σε έντυπα που διανέμονται σε χιλιάδες αναγνώστες, προβάλλοντας το πρόσωπο ενός “φτωχού αλλά έντιμου πράσινου που ανήκει στην ευρωπαική οικογένεια των πράσινων”. Φυσικά αποκρύπτει ότι καμία σχέση δεν έχει ούτε με τους έλληνες ούτε με τους ευρωπαίους πράσινους και ότι η μόνη σχέση του με αυτούς είναι ότι ξοδεύει πολλές χιλιάδες ευρώ να βρεθεί αλεξιπτωτιστής στα συνέδρια των Ευρωπαίων Πράσινων μόνο και μόνο για να βγάλει καμία φωτογραφία πίσω από πόντιουμ όταν δεν υπάρχει κανένας σύνεδρος στην αίθουσα ή να στήνεται δίπλα σε διάφορους για μια φωτογραφία ώστε να ισχυριστεί δήθεν την προσωπική … φιλία του με επιφανή στελέχη των ευρωπαίων πράσινων!!!

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Δεν έχουν καμία σχέση πλέον με το πολιτικό κόμμα που τάραξε τα πολιτικά νερά για αρκετά χρόνια. Τα στελέχη που το δημιούργησαν είναι κυρίως στο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Οικολογία. Ενδεικτικά, το Ευρωπαικό Πράσινο Κόμμα απαγόρευσε από τον Δεκέμβρη 2023 στο σχήμα αυτό να δηλώνει ότι συνεργάζεται στις εκλογές ή όπως αλλιώς με τους ευρωπαίους πράσινους

Posted on 12/04/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top