ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Φορολογικό σύστημα που προωθεί κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους, όχι μόνο εισπρακτικό εργαλείο

Γίνεται μια συζήτηση υποτίθεται για το κόστος των προγραμμάτων των κομμάτων και λέγονται διάφορες αερολογίες και ψέμματα, όπως ότι το Λογιστήριο του Κράτους θα κάνει οικονομική αξιολόγηση των κομματικών προγραμμάτων.
Στο μεταξύ η ΝΔ χρωστάει 400.000.000 ευρώ και δεν τρέχει τίποτα.
Τα προγράμματα των κομμάτων δεν λαμβάνουν καν υπόψη κρίσιμες παραμέτρους που πρέπει να ενσωματώσουν στο οικονομικό τους πρόγραμμα.
Για παράδειγμα, 3 απλά πράγματα,
Οι φόροι δεν είναι απλώς εισπρακτικά εργαλεία, αλλά πρέπει να είναι εργαλεία για την προώθηση οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Μηδενικός ΦΠΑ στους ηλιακούς θερμοσίφωνες, στα φωτοβολταϊκά, στα υλικά και υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης θα έδινε ώθηση σε παρόμοιες επενδύσεις.
– H κυβέρνηση επιδότησε με 10 δις ευρώ τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων με τα διάφορα pass που κατέληξαν σε ουρανοκατέβατα κέρδη λίγων ομίλων, ενώ ξέχασε ο υπουργός να υπογράψει τη φορολόγησή τους, που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Στο τέλος όμως καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο να απεξαρτηθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα ορυκτά καύσιμα και τους υψηλούς λογαριασμούς. Και όμως με 10 δις και με καλή οργάνωση, εκπαίδευση/κατάρτιση και απλοποίηση της διαδικασίας με 10 δις θα μπορούσαν 1.000.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είχαν με ηλιακά στις στέγες ελαχιστοποιήσει και τους λογαριασμούς τους και τις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα. Θα είχαν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και ίσως είχαν γίνει επενδύσεις να παράγεται στην Ελλάδα ένα ποσοστό του εξοπλισμού.
– Σε πολλές χώρες έχουν εισάγει νέα μοντέλα διαχείρισης των προϋπολογισμών (πχ χωριστοί προϋπολογισμοί όπως “γυναικείος προϋπολογισμός”, “εγγύηση για την νεολαία”, εγγύηση για τα παιδιά”) αλλά και νέες έννοιες που συνδέουν την οικονομία και τον οικονομικό προϋπολογισμό με τον “κλιματικό προϋπολογισμό”, δηλαδή το σύστημα διακυβέρνησης που διασφαλίζει ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος μείωσης των εκπομπών, ενσωματώνεται στις καθημερινές λειτουργίες της οικονομίας. Άντε τώρα να μιλήσεις για αυτά τα θέματα με τα κόμματα. Θα μας καλέσει κανένα ΜΜΕ για να μιλήσουμε για αυτά;
Οι θέσεις του Πράσινο και Μωβ για το #φορολογικό:
Δίκαιη φορολογία
Η φορολογία οφείλει να ξεπεράσει τον εισπρακτικό της χαρακτήρα, να γίνει εργαλείο αναδιανομής και δικαιοσύνης, αλλά και ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με το κοινωνικό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε να κατευθύνει και την επιχειρηματικότητα σε παραγωγικό και υγιή προσανατολισμό. Η φορολογική πολιτική είναι βασικό εργαλείο του κράτους φροντίδας, ώστε να αναβαθμιστούν σε βιώσιμα επίπεδα οι δημόσιες υπηρεσίας υγείας, πρόνοιας και παιδείας.
Προτείνουμε μία φορολογική μεταρρύθμιση με:
– Διαβάθμιση των συντελεστών του ΦΠΑ με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια. Ενδεικτικά: ελάχιστος ή μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά και βιολογικά τρόφιμα, πράσινες τεχνολογίες και σε βασικά είδη περιόδου και βρεφικής φροντίδας.
– Φορολογία του πλούτου, σε αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ, με περιουσιολόγιο για όλους/ες. Ίση μεταχείριση και για την εκκλησία.
– Ισχυρά προοδευτικοί συντελεστές φορολογίας κι αφορολόγητο αυξημένο με τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας, ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο.
– Μείωση της φορο-ασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κοινοί συντελεστές φορολόγησης για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων από εργασία.
– Κατάργηση της μείωσης, από το 15% στο 5%, από την κυβέρνηση ΝΔ στη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των ΑΕ (μερίσματα). Θέση μας είναι τα κέρδη από τα μερίσματα να προστίθενται στα άλλα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και να φορολογούνται με προοδευτικούς φορολογικούς συντελεστές.
– Ειδικά φορολογικά κίνητρα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για επιχειρήσεις νέων για την πρώτη 3ετία, καθώς και για νέους αγρότες.
– Εισοδηματικά ουδέτεροι περιβαλλοντικοί φόροι (π.χ. ο φόρος άνθρακα), με τα έσοδα να επιστρέφουν στην κοινωνία με δράσεις όπως επενδύσεις για ενεργειακή μετάβαση και κλιματική προσαρμογή, και Ταμείο Διαγενεακής Αλληλεγγύης.
– Στη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων, αφορολόγητο ποσό ανά θέση εργασίας για τις πρώτες 10-15 θέσεις κάθε επιχείρησης, με στόχο την προστασία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.
– Προτείνουμε 20% μείωση των εργοδοτικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας αλλά και για τους άνω των 60 ετών. Μερική συνταξιοδότηση για όσους επιθυμούν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης. Ανάλογα εργαλεία θεωρούμε ως απαραίτητα και για την ανεργία των νέων.

Posted on 07/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top