ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για το κράτος δικαίου και την αντιμετώπιση της διαφθοράς σε νησιά

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ που συμμετέχουμε στις εκλογές μέσα από τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ καλούμε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του “κράτους δικαίου” και την εφαρμογή των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των αρμόδιων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων στην Ρόδο και στη Μύκονο, αλλά και σε κάθε άλλη περιοχή όπου καταπατείται βάναυσα η περιβαλλοντική νομοθεσία και η ισονομία.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει μπροστά της λίγες μέρες για να αποδείξει ότι η χώρα μας σέβεται το κράτος δικαίου και την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από πελατειακές εξαρτήσεις, δεν εξαρτάται από διαπλεκόμενα συμφέροντα, όπως συμβαίνει με τις κυβερνήσεις που θεωρητικά εκλέγονται για να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον και συχνά παραδίδουν το δημόσιο πλούτο και το φυσικό περιβάλλον σε ιδιοτελή συμφέροντα, που λόγω της ατιμωρισίας έχουν πλήρως αποθρασυνθεί και απειλούν.
Όπως γράφει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ – έρευνα του δημοσιογράφου Γ. Λιάλιου, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας μια σειρά σκανδάλων που αφορούν καταπατήσεις και αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες σε νησιά, μεταξύ άλλων στη Ρόδο και στη Μύκονο: “Υπάρχουν πολλές λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες της Ρόδου. Πώς να περιγράψεις όμως ένα νησί στο οποίο η κτηματική υπηρεσία έχει εκδώσει περισσότερα από 650 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες, εκ των οποίων έχει εκτελεστεί μόλις ένα. Η ατιμωρησία έχει την τελευταία διετία οδηγήσει στην αποθράσυνση, με την κτηματική, την αρχαιολογική και τη δασική υπηρεσία να μην μπορούν να επιβάλλουν το νόμο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση απούσα και τον δήμαρχο Ρόδου να καλείται από τη Δικαιοσύνη να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στα παράνομα καταστήματα.
Όπως αποκαλύπτεται αυθαίρετες ενέργειες έχουν καλυφθεί με πράξεις συγκάλυψης από στελέχη και πολιτικό προσωπικό υπουργείων, όχι μόνο τοπικών αρχών. Επομένως, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από κάποιον κομματικό μηχανισμό, οφείλει να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες και να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όχι μόνο κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων αλλά και έρευνας σε σχέση με τις πολιτικές και άλλες ευθύνες υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης και πολιτικών προσώπων που  καλύπτουν τις παρανομίες.
Τόσο οι υπηρεσίες όσο και η ερευνητική δημοσιογραφία και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών διαθέτουν σημαντικά στοιχεία για τις αυθαιρεσίες και τις ευθύνες όλης αυτής της παρανομίας.
Τα νησιά μας, με τον απαράμιλλο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο αλλάζουν δραματικά. Όμως η περιβαλλοντική υποβάθμιση είναι η άλλη όψη της επέλασης ιδιοτελών συμφερόντων που δεν διστάζουν να δωροδοκούν, να απειλούν και να επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το πολιτικό προσωπικό που κάνει τα στραβά μάτια. Υπάρχουν φυσικά και πολλοί τοπικοί φορείς, ενεργοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης  και των υπηρεσιών που προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους και βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με βία και απειλές. Μέχρι σήμερα τοπικοί και άλλοι αρμόδιοι δεν φαίνεται να τήρησαν τις υποχρεώσεις τους, παρά τις τεκμηριωμένες καταγγελίες πολιτών αλλά και φορέων που ανάδειξαν όλες αυτές τις παράνομες καταπατήσεις αιγιαλού και παραλιών. Τώρα όμως έσπασε η σιωπή και οι αρχές οφείλουν να αναλάβουν αποτελεσματική δράση και πρωτοβουλίες.
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟΙ και ΜΩΒ θα είμαστε στο πλευρό των ενεργών πολιτών και των φορέων που αγωνίζονται για την προστασία και την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα των νησιών μας. Εξάλλου μέλη μας συμμετέχουν σε τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών σε νησιά.
Στις εκλογές αναδεικνύουμε με τις θέσεις και τις υποψηφιότητες μας ένα εναλλακτικό μοντέλο που συνδυάζει μια ολιστική υπεύθυνη νησιωτική οικονομία, όχι μόνο ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού, που προστατεύει και διατηρεί μακροχρόνια την ευημερία των νησιών, το τοπίο, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή.
Στη Βουλή θα είναι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ η φωνή των νησιωτικών κοινωνιών και οι υπερασπιστές του κράτους δικαίου, του περιβάλλοντος και του μοναδικού πολιτισμικού μας πλούτου
@ΠΡΑΣΙΝΟκαιΜΩΒ @ΠΡΑΣΙΝΟΙ
#Πράσινοι #Ρόδος #Μύκονος #Αιγαίο #νησιά

Posted on 08/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top